Gündem Mario Levi kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve neden öldü? Mario Levi eserleri

Mario Levi kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve neden öldü? Mario Levi eserleri

Paylaş
Mario Levi kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve neden öldü? Mario Levi eserleri

Mario Levi’nin vefat haberi bugün sevenlerini ve hayranlarını yasa boğdu. İstanbul aşığı yazardan geriye kaleme aldığı eserler kalırken, Levi'nin ölüm haberi Buart Art Sanat Atölyesi'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla duyuruldu. Peki, Mario Levi kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve neden öldü? İşte Mario Levi eserleri ve usta yazarın yaşamına dair detaylar…

Mario Levi’nin vefatı ile yazın dünyasından bir yıldız daha kaydı. Buart Art Sanat Atölyesi'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz" ifadeleri kullanılırken, Mario Levi’nin hayatına ve eserlerine dair detaylar da pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı…

Haberin Devamı

MARIO LEVI KAÇ YAŞINDA VE NEDEN ÖLDÜ?

66 yaşında hayata gözlerini yuman Mario Levi’nin ölüm nedenine dair bir açıklama yapılmadı.

MARIO LEVI KİMDİR?

Türk Yahudi kökenli bir aileden gelen Mario Levi, 1957 yılında İstanbul'da doğdu. 1975 yılında Saint Michel Fransız Lisesi'nden, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi'nden mezun oldu. İlk öyküsünü 1975 yılında yazdı. 1984 yılından sonra, Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen (gazete) gibi birçok yayın organında yazılar yazdı.

İlk kitabı Jacques Brel: Bir Yalnız Adam 1986 yılında yayınlandı. Bu kitap üniversiteyi bitirme tezinin romanlaştırılmış şeklidir. 1990 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Bir Şehre Gidememek otobiyografik özellikler taşır ve yazarın hem aşkları, hem de çocukluk ve ilk gençlik yıllarıyla hesaplaşması gibidir. Kitap o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı.

Haberin Devamı

1991 yılında ikinci kitabı Madam Floridis Dönmeyebilir İstanbul’un azınlık çevrelerine ve topluma uyum sağlamakta zorlanan insanlarına yer verir. 1992 yılında daha çok bir “anlatı” olarak görmeyi yeğlediği ilk romanı En Güzel Aşk Hikayemiz'i yazdı. 1993'te başladığı İstanbul Bir Masaldı adlı kitabını altı yılda bitirerek 1999 yılında yayınladı. Bu kitap da yirmili yıllar ile seksenli yıllar arasında İstanbul’da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikâyesidir. Şehrin öteki azınlıklarından kahramanlar bu hikâyede de görünür. Bu eseriyle 2000'de Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. Lunapark Kapandı 2005 yılında yayımlandı.

Mario Levi, yazarlığın yanı sıra, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işler de yapmıştır. Ayrıca yazı atölyelerinde, bu yola gönül vermiş insanlara Yazı Yaratımı dersleri de vermiştir.

Size Pandispanya Yaptım 2013 yılında, son kitabı " Bir Cümlelik Aşklar" Nisan 2016'da yayımlandı.

MARIO LEVI ESERLERİ

1986 Bir Yalnız Adam: Jacques Brel

1990 Bir Şehre Gidememek

1991 Madam Floridis Dönmeyebilir

1992 En Güzel Aşk Hikâyemiz

1999 İstanbul Bir Masaldı

2005 Lunapark Kapandı

Haberin Devamı

2005 Bir Yaz Yağmuruydu

2009 Karanlık Çökerken Neredeydiniz?

2010 İçimdeki İstanbul Fotoğrafları

2013 Size Pandispanya Yaptım

2015 Bu Oyunda Gitmek Vardı

2016 "Bir Cümlelik Aşklar "

2019 Gördüklerimiz Görmediklerimiz -1 Bir Cuma Rüzgarı Kadıköy

2020 Gördüklerimiz Göremediklerimiz 2 Bu Salı ve Her Salı - Şişli

2022 Teğet Geçen Hayatlar 1 - Ayçiçekleri Her Gece Bir Yalnızlığa Bakar