Gündem Marmara'nın kilitli fayı gece yarısı salladı, Naci Görür'den korkutan deprem uyarısı geldi!

Marmara'nın kilitli fayı gece yarısı salladı, Naci Görür'den korkutan deprem uyarısı geldi!

Paylaş
Marmara'nın kilitli fayı gece yarısı salladı, Naci Görür'den korkutan deprem uyarısı geldi!

Marmara Denizi’nde gece 01:57’de meydana gelen 3.1 büyüklüğündeki deprem, beklenen büyük İstanbul depremini bir kez daha akıllara getirdi. İstanbullunun korkulu rüyası olan deprem hakkında Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Görür ifadelerinde ‘Kumburgaz fayı gibi kilitli mekanizmalarda böyle hareketlenmeler iyi değil’ dedi. Peki 3.1’lik deprem büyük İstanbul depremini tetikler mi? İşte Naci Görür’den Posta.com.tr’ye özel açıklamalar…

İpek Alemdar Göde/ Posta.com.tr 4 Ekim 2022 saat 01:57’de Marmara Denizi’nden meydana gelen 3.1’lik deprem vatandaşlar tarafından hissedilmese de deprem uzmanlarının gözlerini bir kez daha bölgeye dönmesine neden oldu. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Arkadaşlar, dün gece Marmara Denizinde min. 7,2 deprem beklediğimiz Kumburgaz fay kolu üzerinde 3,1 deprem oldu. Küçük ama yeri bakımından önemli. Sevgiyle” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Konu hakkında özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Görür, Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunda büyük bir deprem bekleniyor. Marmara’nın içinde bulunan bu fay zonu 3 kola ayrılıyor. Bunlardan birincisi adaların güneyinden geçen Adalar kolu, ikincisi Yeşilköy açıkları ile Silivri açıkları arasında uzanan Kumburgaz kolu, üçüncü kol da Silivri açıklarından Tekirdağ’a kadar uzanan Tekirdağ kolu. Yapılan araştırmalarda büyük depremi Kumburgaz kolundan bekliyoruz. Bu kolun kırılarak en az 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bütün hassasiyetimiz bu fay kolu üzerinde. Bu fay kolu aynı zamanda kilitli bir halde bulunuyor yani uzun zamandır enerji biriktiren bir kol. Böyle küçük de olsa bir deprem olunca ister istemez dikkat çekiyor dedi.

Haberin Devamı

“SİNEK KÜÇÜK AMA MİDE BULANDIRIR”

3.1’lik depremin kilitli bir fayda olmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Görür, “Bu noktada küçük de olsa bir deprem olması bizi heyecanlandırdı ve dikkatimizi çekti. Toplumu uyarmak ve bilgilendirmek için sosyal medyada paylaşım yaptık. Bir laf vardır sinek küçüktür ama mide bulandırır” ifadelerini kullandı.

En merak edilen noktalardan biri de meydana gelen 3.1’lik bu depremin büyük İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği. Kilitli bir mekanizmada böyle hareketlerin iyi olmadığına dikkat çeken Görür, Bu nokta fazla deprem doğurmuyor. Kilitli bir fay ve sürekli enerji biriktiriyor. Zaman zaman ufak depremler oluşabiliyor. Oluşan depremlerin enerjilerinin büyük depremin enerjisini azaltacağına dair iddialar ise gerçeği yansıtmıyor. Yani bu küçük depremlerin o noktada bir faydası yok. Ancak böyle çok deprem üretmeyen kilitli bir mekanizmada böyle hareketler iyi değil. Bu da bizim dikkatimizi çekiyor. Bu depremin büyük İstanbul depremi için öncü olması iddiaları spekülatif ve gayriciddi bilgiler arasında yer alıyor. Ama bu olan deprem aynı zonu içinde daha uzak bir noktada daha büyük olmuş olsaydı belki bir tetiklemeden söz edebilirdik. Ama bu olan 3.1’lik depremin böyle bir özelliği yok. şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

HALİÇ’TEN SİLİVRİ’YE KADAR UZANAN KUŞAK İÇİN TEHLİKE

Büyük depremin beklendiği Kumburgaz kolunun İstanbul’da özellikle Avrupa yakası için büyük tehlike oluşturduğunu belirten Görür, “Olası bir deprem Avrupa yakası için tehlikeli. Bu depremden en fazla etkilenecek yerler Haliçten başlayıp kıyı boyunca Silivri’ye kadar giden nokta ve kıyıdan itibaren içeriye de 10 km boyunca giren bir kuşak içinde kalan yerlerdir.” dedi.