Gündem Merkel'den İncirlik açıklaması!

Merkel'den İncirlik açıklaması!

Paylaş
Merkel'den İncirlik açıklaması!

Türkiyeye, Alman vekillerin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etme talebini geri çevirdi. Bunun ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'den şu açıklama geldi: İncirlik Üssü'ne alternatifleri düşünmeliyiz. Ürdün bir olasılık

Alman haber ajansı DPA, Türkiye'nin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillere izin vermediğini duyurdu.


ALMANYA'YA CUMARTESİ GÜNÜ TEBLİĞ EDİLDİ


DPA, habere kaynak olarak Alman Meclisi'ndeki Federal Savunma Komisyonu'nda bulunan vekilleri gösterdi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre DPA, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich'i konuya ilişkin bilgilendirdiğini duyurdu.

Komisyon Başkanı Hellmich tarafından yapılan açıklamada da Türk hükümetinin bu kararı cumartesi günü Alman mercilere tebliğ ettiği bildirildi.

ALMANYA'NIN İLTİCA TALEPLERİNE OLUMLU YANITI ETKİLİ OLDU


Bu kararda Almanya'nın diplomatik pasaportlu bazı Türk askerlerinin iltica talebine olumlu yanıt vermesinin etkili olduğu belirtildi.

Hellmich bu kararın ardından Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden çekilmesi gerektiğini söyledi.


ZİYARET SALI GÜNÜ İÇİN PLANLANMIŞTI


Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve komisyon üyelerinden oluşan bir heyet, DEAŞ'a karşı mücadeledeki mevcut duruma ilişkin bilgi almak ve Alman askerlerinin çalışma koşullarıyla ilgili gözlemlerde bulunmak üzere İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek için bir süre önce Türk hükümetinden izin talebinde bulunmuştu. Ziyaretin 16 Mayıs Salı günü gerçekleşmesi planlanıyordu.


MERKEL'DEN FLAŞ İNCİRLİK ÇIKIŞI


Almanya Başbakanı Angela Merkel, İncirlik konusunda açıklama yaparak, alternatif arandığı yönündeki haberleri doğruladı. Merkel, alternatiflerden birinin Ürdün olduğunu söyledi.

Türkiye´nin Alman parlamenterlere İncirlik Üssü´nde görevli askerleri ziyaret etme izni vermemesini Alman Dışişleri "Kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirmişti. Konuya ilişkin bizzat açıklama yapan Merkel, Almanya´nın Türkiye ile görüşmeleri sürdürmekten yana olduğunu söyledi. Merkel, Türkiye ile görüşmelere paralel olarak İncirlik´e alternatif aranacağını belirterek,"Ürdün alternatiflerden biri" diye konuştu.

'ALMAN ORDUSU PARLAMENTO'NUN ORDUSUDUR'


Federal Parlamento milletvekillerine Alman askerlerini ziyaret izni verilmemesinin kendisi açısından "Kabul edilemez" olduğunu belirten Merkel, "Alman ordusu parlamentonun ordusudur, bu nedenle milletvekillerimizin askerlerimizi ziyaret edebilmeleri kesinlikle gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İLİŞKİLERDE GERGİNLİK HAKİM


Türkiye-Almanya ilişkilerinde Türk bakanların Almanya'daki referandum etkinliklerinin iptal edilmesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de tutuklanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Nazi' açıklamaları nedeniyle bir süredir gerginlik hakim. Bu gerginlik öncesinde de Türkiye, Federal Meclis'in geçen yıl 1915 olaylarına ilişkin kararına tepki olarak Alman politikacıların İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etmelerine uzun bir süre izin vermemişti.

İncirlik Üssü'nde ABD öncülüğündeki uluslararası DEAŞ ile mücadele koalisyonuna Tornado tipi keşif uçaklarıyla destek sağlamak amacıyla yaklaşık 260 Alman askeri görev yapıyor.


ADI GEÇEN ÜLKELER


Son döndemde Almanya'da hem hükümet hem de muhalefetten birçok politikacı Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden çekilmesini talep ediyordu. İncirlik'e alternatif olarak Alman askerlerinin konuşlandırması tartışılan yerler arasında Kuveyt, Ürdün ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin de adı geçiyordu.