Gündem Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Paylaş
Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. KAAN test uçuşu ardından başarıyla piste geri indi.

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen, Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN'ın uçuşuna yönelik tüm testler tamamlandı. KAAN, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

KAAN'ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri yapıldı.

2028 YILINDA ENVANTERE GİRECEK

Milli Muharip Uçak KAAN ile ilgili son gelişmeleri CNN Türk muhabiri Paşa Alyurt aktardı.

Paşa Alyurt'un açıklamaları şöyle:

Geçtiğimiz aralık ayında havada ilk test uçuşu planlanıyordu. Şubat ayının 21’inde ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Türkiye’nin teknoloji projeleri arasında gösterilen ve ilk uçuşunu gerçekleştiren bir savaş uçağından bahsediyoruz. Kaan gökyüzü ile buluşmuş oldu. 2028 yılında TSK’nın envanterine girecek. TUSAŞ tarafından geliştirilen Kaan’ın 5’inci nesil savaş uçağı kategorisinde yer aldığını ifade edelim.

Haberin Devamı

Görünmez konumda yer alan bir savaş uçağı Türkiye’nin en önemli silahlarından biri olacak. Kaan’ın bugün itibarıyla ilk kez uçuşunun başarı ile gerçekleştiğini ifade edelim. Kanat açıklığının 14, yüksekliğinin 6, uzunluğunun ise 21 metre olduğunu ifade edelim. Maksimumum hızının 2205 km’ye kadar ulaşan bir savaş uçağından bahsediyoruz.

16 km’nin üzerinde yüksekliğe kadar görev yapabilme kabiliyetine sahip bir uçaktan bahsediyoruz. Yüksek manevra kabiliyeti ile sınıfında yer alan birçok savaş uçağına da üstünlük kurabilme özelliğine sahip olacak. 2028 yılında envantere girecek.

Gövde içi silah taşıyabilmesi ile dikkat çeken bir özelliğe sahip havadan havaya, havadan yere stratejik taarruz imkanı sağlaması önemli özelliklerinden biri.

TÜRKİYE BÖLGEDEKİ EN GÜÇLÜ HAVA KUVVETİ OLACAK

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Kaan'ın seri üretime geçmesi 10 yılı bulur. Ancak seri üretime geçtikten sonra Türk Hava Kuvvetleri, İsrail dahil bölgedeki en güçlü hava kuvvetleri haline gelecek" dedi. Pekin hava filosunun büyük bir kısmının Kaanlardan, kalanının da modernize edilmiş F-16'lardan oluşacağını ifade etti.

KAAN'IN F-35'TEN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ VAR

Haberin Devamı

Pekin, Kaanların bazı özelliklerinin İsrail ve ABD'nin elindeki F-35'ten daha üstün olduğunu belirtirken "İkisi de görünmez teknolojiye sahip. Ancak Kaan F-35’ten daha fazla mühimmat taşıyabiliyor. Yerli ve milli Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri takılabiliyor. Ayrıca Kaan çift motorlu. Manevra kabiliyeti daha yüksek ve menzili daha uzun. Üstelik muazzam bir elektronik harp yeteneğine sahip" dedi.

Türkiye F-35 savaş uçaklarının üreticilerinden biri konumundaydı. Türk Hava Kuvvetleri'nde yaklaşık 100 adet F-35 alınması planlanıyordu. Ancak 2019 yılında haksız yere F-35 programından çıkartıldı.

YERLİ MOTOR YOLDA

İsmail Hakkı Pekin Milli Muharip Uçak Kaan için henüz işin başında olduğumuzu söyleyerek "Çok test yapılması lazım. İlk prototipler ABD'den alınan F-16 motorları ile uçacak. Ancak TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) yerli motoru üretmek için olağanüstü bir çalışma halinde" açıklamasında bulundu.

Emekli General Pekin Kaanların üretiminde İngiliz BAE Systems şirketi ile ortak çalışıldığını ifade ederek "İngilizler de 6. nesil uçak için çalışmalara başladılar. Bu uçağın üretiminde Kaan'dan öğrenilen teknolojileri kullanıyorlar. Yani aslında Kaan'da 6. nesil uçaklarda kullanılan teknoloji var" dedi.

Haberin Devamı

2040 YILINDA 300 UÇAKLIK MUAZZAM BİR FİLO

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Milli Muharip Uçak Kaan'ın Türk Hava Kuvvetleri için çok büyük bir güç çarpanı olacağını söylüyor. Karakuş "Ancak biraz zamanı var. İlk uçağın 2030 yılında teslim edilmesi bekleniyor. Üretimi de 2040 da tamamlanacak. 2040 yılında Türk Hava Kuvvetleri 300 uçaklık muazzam bir hava gücüne sahip olacak" dedi.

YUNANLARIN RAFALE'SİNDEN ÇOK DAHA İYİ

Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan Fransızların Rafale uçağından 24 adet sipariş etmişti. Milli Muharip Uçak Kaan'ın 5. nesil bir uçak olduğunun altını çizen Karakuş "Kaan kesinlikle bu Rafale uçaklarına üstünlük sağlayacak" diye ifade etti. 5'inci nesil Kaanların aksine Rafale'ler daha eski olan 4,5'uncu nesil teknolojiye sahip. Örneğin Kaan'ın radara karşı görünmez yeteneği varken Yunanistan Hava Kuvvetleri elindeki Rafale'lerde böyle bir özellik bulunmuyor.

Haberin Devamı

5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI: KAAN

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen KAAN, 5'inci nesil savaş uçağı kategorisinde yer alıyor. Düşük görünürlük ve kızılötesi iz ile adeta görünmez konumda yer alacak olan savaş uçağı, gök vatanda Türkiye'nin en önemli silahlarından biri olacak.

KAAN YÜKSEK MANEVRA KABİLİYETİNE SAHİP

Türk mühendisler tarafından geliştirilen KAAN'ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Maksimum uçuş hızı ise 2 bin 205 kilometre ulaşan savaş uçağı, 16 kilometrenin üzerinde yüksekliğe kadar görev yapabilecek. Yüksek manevra kabiliyeti ile sınıfında yer alan, birçok savaş uçağına üstünlük kurabilme özelliğine sahip olacak KAAN'ın çift motoru bulunuyor.

MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI, STRATEJİK TAARRUZ İMKANI SUNACAK

Gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyetiyle de dikkat çeken özelliklilere sahip olan savaş uçağıyla, havadan havaya ve havadan yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı da sağlanacak.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINI KONTROL EDEBİLECEK

KAAN, keşif-avcı-bombardıman görevlerine ek olarak havadaki insansız hava araçlarını da kontrol edebilecek. Uçağın, 2028 öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmesi bekleniyor.

5. nesil Milli Muharip Uçağı KAAN göklerde