Gündem Olası Marmara depremi için yeni hazırlık! Tsunami Erken Uyarı İstasyonları kuruluyor: 7 dakika uyarısı!

Olası Marmara depremi için yeni hazırlık! Tsunami Erken Uyarı İstasyonları kuruluyor: 7 dakika uyarısı!

Paylaş
Olası Marmara depremi için yeni hazırlık! Tsunami Erken Uyarı İstasyonları kuruluyor: 7 dakika uyarısı!

Marmara Denizi'nde deprem sonrası oluşabilecek tsunami tehlikesi için, tsunami erken uyarı istasyonu kuruldu. Peki bu sistem nasıl çalışacak? Vatandaşa uyarı nasıl duyurulacak? Hangi illerde erken uyarı istasyonları kurulacak? Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları olası bir Marmara depremi için yeni bir hazırlık! Hedefimiz deprem olduktan sonra tsunami tehlikesi varsa 7 dakika içerisinde uyarı yapmak. Erken uyarı mesajı ileterek olası can kayıplarının önüne geçebilmek” diyerek posta.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.

ELİF BAYRAM - Posta.com.tr | Olası Marmara depremi ile ilgili dikkat çeken çalışmalar devam ediyor. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından İstanbul Kartal’da kurulan istasyon, deniz seviyesindeki yükseklik farkını ölçüyor, tsunamiye karşı erken uyarı veriyor. Prof. Dr. Haluk Özener, “Bu yeni istasyonlarla sadece Türkiye'de değil Akdeniz, Ege ve Karadeniz bağlantılı denizlerde 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderilecek” diyerek tsunami erken uyarı istasyonlarıyla ilgili merak edilen ayrıntıları anlattı.

Haberin Devamı

“20 ERKEN UYARI İSTASYONU”

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara Denizi çevresine kurmakta olduğumuz çok disiplinli tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonları İstanbul Valiliği İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, Enstitümüz Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne (KRDAE), verilmiş bir görev. Bu görev kapsamında erken uyarı istasyonları kuruluyor. İlk etapta 20 tane yeni uyarı istasyonu kuracağız. Bu istasyonların öncelikle yer tayinleri yapıldı. Ardından gerekli izinler alındı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Stratejik Bütçe Başkanlığı’ndan bütçe temin edildi. Ardından da bu istasyonları yerlerine kurmaya başladık” dedi.

Haberin Devamı

İLK İSTASYON KARTAL’DA

Kartal'da kurulan istasyonun veri göndermeye başladığını belirten Prof. Dr. Haluk Özener, “Yeni istasyonların ilki Kartal Su Sporları Merkezi'nde çalışmaya başladı. Enstitümüz sadece Marmara değil, Türkiye’de de değil, aynı zamanda Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi olarak çalışıyor. Şu anda tüm Türkiye’de kıyı bölgelerinde 28 tane istasyondan gelen verilerle tsunami uyarısı yapıyoruz” diye konuştu.

7 DAKİKA İÇERİSİNDE TSUNAMİ UYARISI

“Sadece Türkiye değil bize abone olan 15 farklı ülkeden 21 kuruma bu mesajları gönderiyoruz” diyen Prof. Dr. Özener sözlerine şöyle devam etti:

2012 yılından bugüne 45 adet tsunami mesajı gönderdik. 5.5 ve üzerinde bir deprem olduğu zaman kıyıda, denizde veya kıyıdan 100 km içeride, böyle bir deprem olduğu takdirde tsunami yaratma riski var. Biz buna karşı hesaplamalar yaparak ve gelen verileri değerlendirerek bu depremin tsunami yaratıp yaratmayacağı konusunda uyarı mesajı veriyoruz. Hedefimiz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bu algoritmayı çalıştırarak tsunami tehlikesi varsa bize abone olan tüm kurumlara bununla ilgili uyarıyı yapmak. Türkiye’den de AFAD’a iletmek, bu verinin vatandaşa dağıtım kısmı AFAD üzerinden gerçekleşmekte.

OLASI MARMARA DEPREMİ İÇİN YENİ HAZIRLIK!

Olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelinin bu istasyonlar sayesinde gözlemleneceğini ve erken uyarı sistemiyle risklerin azaltılacağını belirten Prof. Dr. Özener, “Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları olası bir Marmara depremi için yeni bir hazırlık özelliği taşıyor. Dolayısıyla riskleri azaltma kapsamında yapılan bir çalışma. İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde deniz seviyesi değişiklikleri daha da yakından 7/24 izlenecek” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özener, “Bu istasyonları Marmara Denizi’nin çevresine kıyı bölgelerine yerleştiriyoruz. İlki Kartal’da kuruldu. Ardından İstanbul’da Ataköy’de, Haydarpaşa’da, Büyükada’da Demokrasi ve Özgürlükler Adası, Caddebostan, Tekirdağ, Hoşköy, Çanakkale’de 2 tane istasyon Gelibolu’da Biga’da, Balıkesir’de Erdek'te Doğanlar’da Marmara Adası’nda, Balıkesir Bandırma’da, Yalova’da, Gemlik’te, Mudanya’da, Yarımca’da İmralı Adası’nda istasyonlar kuruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

VATANDAŞA UYARI NASIL DUYURULACAK?

Prof. Dr. Haluk Özener, “Erken uyarı sistemi nasıl çalışacak?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

İstasyonlarımız deniz seviyesi sensörü, ivmeölçer, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcısından oluşuyor. Bu istasyonlarda veriler gözlemleyerek, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne bağlı bölgesel deprem ve tsunami izleme merkezinde kurulu bilgisayarlar üzerinden yapılan hesaplamalarla olası bir tsunami riski varsa bununla ilgili duyuru yapılıyor. Bu verinin vatandaşa dağıtım kısmı AFAD üzerinden ilerliyor. Hedefimiz, olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelini gözlemek, bu konuda erken uyarı mesajı göndererek olası can kayıplarının önüne geçebilmek.