Gündem Ölüm tünelinde mucize! İki kez depreme yakalandılar

Ölüm tünelinde mucize! İki kez depreme yakalandılar

Paylaş
Ölüm tünelinde mucize! İki kez depreme yakalandılar

Sekiz yaşındaki Rıdvan’ı 116 saat sonra enkazdan sağ çıkaran İsrailli ekibin komutanı Albay Golan Valch, ölüm tünelindeki mucizeyi POSTA’ya anlattı. Kazdıkları tünelde iki kez depreme yakalanan ekibin ölümüne mücadelesi Rıdvan’ı hayata bağladı./

Cem Kerpiççiler-Posta - Kahramanmaraş’taki İsrailli ekip, Rıdvan’ı (8) depremden 116 saat sonra enkazdan sağ çıkarmıştı. IDF Ulusal Kurtarma Birimi Komutanı Albay Golan Vach ülkesinde ekibe Rıdvan’ın amcası tarafından verilen bozuk paranın hikayesini duygu dolu sözlerle anlatmıştı. Acaba operasyon nasıl olmuştu? Kurtarma sürecinde neler yaşanmıştı? Bu soruların yanıtları süreci yöneten Albay Golan Vach’ta idi. Uzun bir çalışmanın ardından Albay’a ulaştım. Golan Vach, inanılmaz kurtuluş hikayesini POSTA’ya anlattı:

Haberin Devamı

KARANLIK TÜNELDE SESİNİ DUYDUK

“Rıdvan, kurtarılmadan önceki günlerde içinde canlı olarak kurtardığımız babası ve ablası ile biz ona ulaşamadan vefat eden annesi de dahil olmak üzere 5 kişinin yaşadığı bina daydı. Enkazın derinliklerinde, ulaşılması zor bir alanda mahsur kaldığı için, bizzat Ordu Komutanı olarak kurtarılmasına öncülük ettim. Onu duyabileceğimiz noktaya kadar tünel kazarak işe başladık. Karanlık bir tünelde çocuğun sesini duymak inanılmazdı.” 

 ASKERLER TÜNELDEYKEN DEPREM OLDU

“Çığlıklarını duyduğumuzda, “Ne olursa olsun seni oradan çıkaracağım” dedim. Benim yedi çocuğum var, biri Rıdvan yaşında . 16 saatlik kazıdan sonra askerlerim tüneldeyken deprem oldu. Hızlı bir şekilde dışarı çıktılar ve ekibin mühendisi tüneli kazmaya devam etmemizi onaylamadı. Daha deneyimli olan birim mühendisini aldım ve tehlikeyi incelemesi için birlikte tünele girdik. Tünelin kenarlarına destek kirişleri koymamızı söyledi ve çok şükür işin devamını onayladı.”

Haberin Devamı

Enkazdan çıkarılıp hastaneye kaldırılan Rıdvan Çakıroğlu’nun sağlık durumu iyi.

YERİN 22 METRE ALTINDA İKİNCİ DEPREM

“Ekibin tünelde çalışmaya devam etmekte tereddüt ettiğini fark ettim ve ekip komutanıyla birlikte ben de tünele girdim ve kazmaya başladık. Tünelin sonunda, yerin 22 metre altında, Rıdvan’ın bağırışlarına doğru kazıyorduk ki birdenbire bir deprem daha oldu. Tavan alçaldı, neredeyse yüzümüze değiyordu. Tünel içinde çalışmaya devam etmenin imkânsız olduğu açıktı. Çalışmaya dışarıdan başlamak zorunda kaldık.”

SIRTINA MUTFAK DOLABI BASTIRIYORDU

“Birim mühendisi ile tekrar tünele girdim ve açı ve mesafe ölçümlerini yaptık. 14 saat sonra kendisine ulaştık. Üstünde sırtına sertçe bastıran bir mutfak dolabı olan bir çamaşır makinesinin arkasındaydı. Rıdvan’ı omuzlarından tuttum ve çekmeye başladım ki bir anda bacaklarının betona ve metale saplanmış olduğunu gördüm. Onu omuzlarından sımsıkı tuttum ve “Tanrım, bana Rıdvan’ı ver...” diye dua ettim ve sertçe çektim. Rıdvan dışarıdaydı, ben geriye düştüm o da yüzüme yakın, gözleri açık olarak üzerime düştü. O hayattaydı.”

Haberin Devamı

İsrailli ekibin komutanı Albay Golan Valch

SON ÇAYLARINI ASKERİME VERDİLER

“Bu deprem tüm yaşamları korkunç bir üzüntüyle paramparça etti. Ama aynı zamanda sizi de bize gösterdi. Koca yüreklerinizi görebildik, her şeyini kaybetmiş ama tek çayını soğuktan donan İsrail askerine vermeyi seçen birinin cömertliğini gördük. Sonsuz kederin gözyaşlarıyla bize gülümseyen iyi insanlar gördük. Size gerçek arkadaşlarınız olduğumuzu söylemek istiyorum, iki buçuk saatlik bir uçuş ve belki bir gün arabayla 7 saat uzaklıkta.''

ŞABAT MUMLARINI YAKIP DUA ETTİ

“Rıdvan’ın amcası parayı kurtarma görevinde yer alan Avishai Kapach adlı bir sağlık görevlisine verdi. Avishai, iki yıl önce kızını bir trafik kazasında kaybetti. Şabat (Yahudilikte ibadet ve dinlenme günü olarak kabul edilen gündür) akşamı, kurtarmadan birkaç saat önce Avhishai, Şabat mumlarını yakmak için tünelden çıktı. Çıkması için dua ederken Rıdvan’ın amcası onu gördü. Amca Rıdvan kurtarılınca ona sımsıkı sarıldı.” 

Haberin Devamı