Gündem PYD, Sosyalist Enternasyonal'e üye oldu

PYD, Sosyalist Enternasyonal'e üye oldu

Paylaş
PYD, Sosyalist Enternasyonal'e üye oldu

Türkiye'nin "PKK'nın Suriye kolu" olarak niteleyerek, "terör örgütü" ilan ettiği Demokratik Birlik Partisi, daha yaygın bilinen kısa adıyla PYD, Sosyalist Enternasyonal'e kabul edildi. Sosyalist Enternasyonal'in Başkan Yardımcısı CHP'li Umut Oran, üyeliğe karşı çıktığını açıkladı

Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP'nin her zemindeki karşı görüşlerine rağmen, PYD'nin Enternasyonal'e alt statü üyesi olarak oy hakkı olmaksızın ve özel koşulla kabul edildiğini bildirdi. Oran, yazılı açıklamasında, sol partilerin üyesi olduğu uluslararası bir organizasyon olan SE'ye, sürekli üyelik başvuruları yapıldığını belirtti.

Suriye'den de PYD'nin, iki yıldır SE'ye üye olmak için beklediğini aktaran Oran, "Bu süre boyunca CHP olarak bizler PYD'nin PKK terör örgütü ile ilişkili olduğuna dair Türkiye'deki geniş kaygı ve algı, Türk hükümetinin PYD'yi Suriye'de PKK'nın uzantısı olarak görüp sözlü olarak atıfta bulunması nedeniyle üyeliğine sürekli karşı çıktık" değerlendirmesini yaptı.

Londra'da yapılan ve kendisinin de üyesi olduğu Etik Komite Toplantısı'nda üyeliklerle ilgili tavsiye kararlarının alındığı ifade eden Oran, Ekim ayında görüşülen konunun ise, PYD'nin alt statüden Enternasyonal'e kabulü olduğunu vurguladı.

Toplantıda, "PYD'nin teröre bakışı ve PKK ile bir organik ilişkisi olup olmadığı konusunda şüpheleri" bulunduğunu söyleyerek, üyeliğine karşı oy kullandığını dile getiren Oran, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine Etik Komite benim şerh ve karşı oyuma rağmen PYD'nin, bugün tüm dünyada insanlık düşmanı haline gelen 'IŞİD'e karşı verdiği mücadeleden dolayı ve Suriye'deki tek Kürt partisi olarak ülkenin normalleşmesi konusunda çaba yürüttüğü' gerekçesiyle, nihai kararın alınacağı Konsey'e yine de tavsiye kararında bulundu. 28-29 Kasım 2015'te Angola'da SE Konsey Toplantısı yapıldı.