Gündem Romantik dolandırıcılara dikkat! Hepsi aynı yöntemleri kullanıyor

Romantik dolandırıcılara dikkat! Hepsi aynı yöntemleri kullanıyor

Paylaş
Romantik dolandırıcılara dikkat! Hepsi aynı yöntemleri kullanıyor

Sevgilisini manipüle ederek para isteyen ve maddi çıkar sağlayan erkeklerle ilgili vakalar gündeme gelirken Uzman Klinik Psikolog Tuna Tüner romantik dolandırıcıların ortak özelliklerini sıraladı. İlişkilerin hangi seviyesindeyken para alışverişi olabileceğini anlatan Tuna Tüner, mağdur kadınların ruh haliyle ilgili ortak özelliğe de dikkat çekti.

Büşra Özbelli / Posta.com.tr Öncelikle son zamanlarda, Instagram, Tinder gibi uygulamalar yoluyla dünyanın her yerindeki insanlarla tanışmak kolaylaştı. Dolayısıyla romantik dolandırıcılıklar hem arttı hem de sosyal medya sayesinde  daha duyulur ve görülür hale geldi. Karşımızdakinin bir avcı, dolandırıcı olduğunu nasıl anlarız? Bu dolandırıcıların ortak yöntemleri nelerdir? Mağdur kadınlar nasıl bir ruh halindeyken dolandırılıyor? İlişkide para mevzusu ne zaman konuşulmalı? Sevgiliye borç verilir mi, sevgiliden borç alınır mı? Evlilikte para dengesi nasıl olmalı? Uzman Klinik Psikolog Tuna Tüner Posta.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

"BAŞLI BAŞINA BİR AYRILIK SEBEBİDİR"

Uzman Klinik Psikolog Tuna Tüner, "Yetişkinin kendi kendine yetebiliyor olması önemli. Kendi finansal geçimini sağlayamayan kişiyle zaten ilişki kurulmaz. Bu tarz bir para istediği anda da benim için zaten bir ayrılık sebebidir. Biz kimsenin finans kuruluşu değiliz, herhangi birini fonlamak zorunda değiliz. Burada bir restoranda yemek ısmarlamak ya da taksi parası ödemek gibi şeylerden bahsetmiyoruz. 'Kredimi öder misin, vadesi geçen taksitlerimi öder misin?' gibi taleplerden bahsediyoruz. Bunlar uygunsuz ve suistimale açık taleplerdir. Başlı başına bir ayrılık sebebidir. Bu kişinin sizi finansal anlamda suistimal etmek istediğini gösterir." dedi. 

"Kendini olduğundan zengin göstermek isteyen kişinin de ileride sizi suistimal etmek isteyeceğini çok net şekilde anlayabilirsiniz." diyen Tuna Tüner, "Herkes olduğu halde güzeldir. Kendini olduğundan farklı göstermek kendini bir konuda sizden gizlemek demektir. Ben şartlarımı senden gizliyorsam sana saygısızlık ediyorum demektir ve insan saygı duymadığı kimseyi sevemez." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İLİŞKİDE PARA ALIŞVERİŞİ NE ZAMAN BAŞLAYABİLİR?

İlişkide para alışverişinin ne zaman olabileceğini belirten Tüner, "Evlilik imzayla kurulan bir anlaşma ve birlik olduğu için maddi olaylarda da birliği esas kılar. Bir kadınla bir erkek arasındaki para alışverişi belli bir seviyeden sonra olabilir. Bu seviyenin adı da aslında evliliktir. Evlilik öncesi para alışverişi yapmak ilişkiden bir çıkar sağlamaktır. Burada 'Taksideyim bozuk para çıkmadı, sende varsa bir 50 lira ver' gibi bir şeyden bahsetmiyoruz. 'Kredi borcum var ödeyemedim, senedim var ödeyemedim, arkadaş vermedi, arabamın taksitinin son günü param takıldı' gibi sebeplerle kişinin flört ettiği ya da birkaç aydır sevgili olduğu kişiden para istemesinden bahsediyoruz. Bu son derece yanlıştır. Sorunun en bariz göstergesidir." dedi.

Uzman Klinik Psikolog Tuna Tüner, evlilikte para dengesinin nasıl sağlanması gerektiğine de değindi.

"Evlenecek olan kişilerin bu konuyu evlilik öncesi muhakkak masaya yatırmaları gerekir. Genellikle en az kazananın seviyesindeki bir hayatı baz almalarını isteriz. Kendisinden bariz şekilde fazla kazanan kişi, kendisinden az kazanan kişinin standardında yaşamayı kabul ederse, o zaman dengeli bir ilişki kurulabilir. Fazla kazanan kişinin de az kazanan kişinin yetersizliğiyle ilgili serzenişte bulunmaması gerekir."

Haberin Devamı

KADINLARIN SORMASI GEREKEN SORU

İlişki dolandırıcılığının daha çok kadınların başına gelen bir şey olduğunu belirten Tüner, "Bu tür adamların sevgiye aç bir kadının kokusunu alması daha kolay oluyor. Sevgiye aç bir kadına yoğun ilgi gösterip hediyeler göndererek onun son gardını düşürmeye çalışıyorlar. Kadının içine tamamen içine nüfuz edip, manipüle etmeye, onu kullanmaya başlıyorlar. Burada kadınların sorması gereken şu; Ben bu sofraya otururken ne kadar açım? Yani bir ilgiye, sevgiye sizin ihtiyacınız arttıkça muhakeme yeteneğiniz düşmeye başlar, bu da sizin suistimal edilmenize sebep olabilir." dedi.

Haberin Devamı

"300 TANE ÇİÇEK GÖNDERMEK..."

 "Nerede abartı varsa psikoloji orada devreye gider." diyen Tüner, "3 gündür tanıdığınız insana 300 tane çiçek göndermek, bir aydır tanıdığınız insana pahalı hediyeler almak, her sabah, öğlen ve akşam sürekli mesaj atmak abartılı davranıştır. İşin gücün yok mu arkadaş nereden buluyorsun bu vakti? Demek ki işin gücün bu ilişki olacak senin." diye tepkisini dile getirdi.

"Bunu yapmalarının sebebi de karşısındaki kadının sevgi açlığını hissettikten sonra onun kalan son gardını düşürerek değerli ve iyi hissettirdiğine onu ikna etmektir. Sonra kadın tam da ikna olduğu anda ertesi gün bozuk bir yüz ifadesi ve ses tonuyla gelirler. 'Hayırdır ne oldu sevgilim' diye kendilerine sordururlar. Önce gururlu maskeleriyle 'Yok bir şey, canım sıkkın' derler, kadın da bunu zorladığında 'Bugün araba taksidim vardı ödeyemedim, arkadaşım vermedi.' vb diyerek mutlaka birini suçlarlar. Kadınlar da içinden 'Aa bana bu kadar ilgili davranan, hediyeler alan adam benden küçücük bir para istiyor' derler. Ama ilk açılış böyle olur. Önce siz küçük gibi görünen bir meblağ ile başlarsınız, sizi kurtarıcı gibi gösterir, siz onu kurtardıkça annelik içgüdünüzü tatmin ederken büyük bir tuzağa çekildiğinizi göremez hale gelirsiniz."

Haberin Devamı

"Herkes bir şekilde sevilmeye, görülmeye ihtiyaç duyuyor. Bu temel bir ihtiyaçtır." diyen Tuna Tüner, "Burada kadınların sofraya aç oturmamaları için profesyonel bir yaşam koçuyla sevgi açlığını belirli bir seviyede tutmaları lazım. Sevgi açlığı çok artınca göze perde iniyor, muhakeme yeteneği düşüyor, suistimale açık hale geliyoruz. Kendinizi sevin, çiçeklerle, hayvanlarla, doğayla, ailenizle, sevdiklerinizle daha sık bir araya gelin. Kendinizi bu kadar sevgiye aç bırakmayın." diye uyardı.