Gündem Sanatçılar isyanda! 'Challenge' uğruna hapse atılmayın

Sanatçılar isyanda! 'Challenge' uğruna hapse atılmayın

Paylaş
Sanatçılar isyanda! 'Challenge' uğruna hapse atılmayın

Son günlerde 'Challenge' adı altına ünlü isimler şiddette maruz kalıyor. Ece Seçkin, İlyas Yalçıntaş, Tuğba Yurt, Berkcan Güven ve son olarak da Zeynep Bastık… Hatta bu isimler sadece bazıları. Özellikle de ünlü isimlerin yüzleri hedef alınarak, sahneye su şişesi, telefon ve farklı cisimler fırlatılıyor. Bu yapılan saldırıların tek nedeni ise sosyal medyadan etkileşim almak. Ancak unuttukları bir şey var. Etkileşim uğruna hapse girebilirsiniz

Gizem Yetil / Posta.com.tr

Haberin Devamı

Son zamanlarda sanatçılar, sahne performansları sırasında 'Challenge' adı altında saldırıya uğruyor. Bunun tek nedeni ise sosyal medyadan etkileşim alma isteği… Ünlü isimler bu saldırılara karşı hem konser sırasında hem de sosyal medya hesaplarından tepkilerini dile getiriyor. Ancak bu saldırıların önüne geçmek ve dozunun daha da artmasını engellemek için yaptırım şart.

İLYAS YALÇINTAŞ'A SU ŞİŞESİ ATILDI

Van'da konser veren şarkıcı İlyas Yalçıntaş'a önce su şişesi fırlatıldı ardından da bozuk para ve içecek kutusu… İlyas Yalçıntaş sahneden inmek zorunda kaldı.

ECE SEÇKİN YARALANDI

Ece Seçkin de Bursa’da saldırıya uğradı. Sahne aldığı sırada bir kişi Seçkin’e telefon fırlattı. Seçkin, maalesef diğer isimler gibi şanslı değildi. Telefon, ünlü ismin boynuna isabet etti. Ece Seçkin yaralandı.

Haberin Devamı

BERKCAN GÜVEN SIRILSIKLAM OLDU

Üsküdar'da sahneye çıkan Berkcan Güven'e de ağzı açık su şişesi fırlatıldı. Su şişesi, Berkcan Güven'in omzuna isabet etti, ayrıca sırılsıklam oldu. Sahneden inmek zorunda kaldı. Bu isimler sadece bazıları. Birçok isim maalesef bu tarz saldırılara maruz kaldı. Saldırıya uğrayan son isim ise Zeynep Bastık oldu.

ZEYNEP BASTIK KONSERİ BİTİRMEK ZORUNDA KALDI

Mersin’de bir festivalde sahne alan Zeynep Bastık, bu ‘akım’ın son kurbanı oldu. Zeynep Bastık’ın gözüne şarkı söylediği sırada lazer tutuldu. Zeynep Bastık, izleyicileri uyarmasına rağmen tacizlere devam edildi. Bununla da sınırlı kalmadılar, su şişesi fırlattılar. Tüm bu yaşananların ardından Zeynep Bastık yine ikaz etti ancak saldırganlar umursamadı. Zeynep Bastık az kalsın yaralanıyordu. Güvenliğinden endişe ettiği için konseri yarıda kesmek zorunda kaldı.

Zeynep Bastık, “‘Dün akşamki konserimiz harika başlayıp, belli bir yere kadar harika devam etti. Fakat daha sonra, ikazlarıma rağmen seyircilerin arasından suratıma tutulan oyuncak lazerle başlayıp yine suratımı sıyıran ve ciddi bir yaralanmadan kıl payı kurtulduğum, sahneye atılan su şisesiyle devam etti. Ve açıkçası yaralanmaktan korktuğum ve güvenliğimden endişe ettiğim için konseri son üç şarkı kala bitirmek zorunda kaldım. Bazı kendini bilmezler yüzünden gelen onca kişiye bunu yaşattığım için özür dilemek istedim. Benim de ilk defa başıma geliyor emin olun… Demem o ki; gençlerin ‘challenge’ adı altında eğlenceye döndürdükleri korkunç konser ritüelleri bizim için ciddi tehlike oluşturuyor artık. Bunu hangi duyguyla, neden yapıyorsunuz? Bilmiyorum. Aklım almıyor. Bu bir sevgi göstergesi mi? Sahneden in deme şekli mi? Bizi stres topu olarak mı görüyor bazıları? Kafamda bir sürü soru. Birçok sanatçı arkadaşımın da başına geldiğini biliyorum, görüyorum bir süredir. Ne acı. Sizinle her yerde şarkılarımızı söylemek için can atarken, evimize bu korkunç anılarla dönüyor olmak emin olun bizi derinden yaralıyor. Çözümü nedir? Bilmiyorum. Ama son derece üzgün ve kırgın olduğumu söylemek istedim. Tekrar geri kalan tüm sevenlerimden özür dilerim. Dün de söylediğim gibi, daha makul zamanlarda ve şartlarda görüşmek üzere. Sizi çok seviyorum…” dedi.

Haberin Devamı

ETKİN BİR SORUŞTURMA CAYDIRICI OLABİLİR

Haberin Devamı

Zeynep Bastık’ın “Çözümü nedir?” şeklinde isyan etmesi üzerine Avukat Mehtap Acar Ulus, konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Son zamanlarda sanatçıların sahne performansları sırasında maruz kaldıkları söz konusu saldırılar için, “Sosyal medya bağımlılığı ile şiddet olgusu arasındaki yadsınamaz ilişkiyi karşımıza çıkarıyor. Öyle ki, sosyal medyada tehlikeli trend haline gelen ‘meydan okumalar’ nedeniyle ‘like’ almak uğruna sanatçıların can güvenliği tehlikeye atılıyor. Ceza hukuku bağlamında suç oluşturan bu fillerin son bulması adına etkin bir soruşturma sürecinin yürütülmesi benzer hadiselerin tekrarlanmaması noktasında caydırıcı olacaktır” dedi.

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Mehtap Acar Ulus, bugüne dek kıl payı bedensel zarar görmekten kurtulan sanatçılara su şişesi, bozuk para, telefon fırlatılması eylemleri için Türk Ceza Kanunu’nun 86. Maddesi kapsamında ‘Kasten Yaralama Suçuna’ vücut vermekte olup, kasten bir başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi için öngörülen ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.” dedi.

Haberin Devamı

HAPİS YA DA ADLİ PARA CEZASI

Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması durumunda ise, mağdurun şikayeti üzerine dört aydan 1 yıla kadar hapis ya da adli para cezasına çarptırılabileceği bilgisini de verdi. Ulus, mağdur sanatçılar nezdinde değerlendirildiğinde bedensel zarara uğramadıklarından şikayet başvurusunda bulunmaları halinde soruşturma yürütüleceğini söyledi.

“ZEYNEP BASTIK’A YAPILAN CİNSEL TACİZ SUÇU KAPSAMINDA”

Öte yandan Avukat Mehtap Acar Ulus, bu saldırıların son kurbanı olan Zeynep Bastık’a lazer ışık tutulmasının “Türk Ceza Kanunu’nun 105. Maddesi kapsamında “Cinsel taciz” kapsamında değerlendirilebileceğini söyledi. 123. maddesi uyarınca da, ‘Kişilerin huzur ve sükununu bozma’ suçu çerçevesinde de değerlendirilebilir” dedi. Zira sanatçının konserini yarıda kesmesine neden olan ‘lazer ışık tutma’ eylemi ilgili Kanun maddesi çerçevesinde hukuka aykırı bir davranış niteliğindedir. Mağdurun şikayetine bağlı olan bu suç için ise Kanunda üç aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.” değerlendirmesinde bulundu.