Gündem Seferihisar Türkiye'nin geleceğine ışık tutuyor

Seferihisar Türkiye'nin geleceğine ışık tutuyor

Paylaş
Seferihisar Türkiye'nin geleceğine ışık tutuyor

Tarihte 'Sanatçılar Kenti' olarak anılan Seferihisar, hayata geçirdiği 'Yaratıcı Yazarlık Merkezi' ile adına yakışan bir adım attı. Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ziyaret ettiği merkezin, Türkiye'nin kültür ve sanat hayatına önemli katkıda bulunacağını söyledi

RÖPORTAJ: CEMAL SEVGİ

cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr

Yaratıcı Yazarlık Merkezi nasıl doğdu, Türkiye’de bir ilk değil mi?

Yaratıcı Yazarlık Merkezi, Seferihisar Belediyesi’nin tahsis ettiği yer ve binada 19 Mayıs Üniversitesi tarafından hazırlandı.

Ancak üniversitede yaşanan kadro değişikliklerinin ardından, yapılan yeni protokolle tamamen Seferihisar Belediyesi’ne devredildi. Yaratıcı Yazarlık Merkezi, 11 Ağustos Perşembe günü CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretiyle faaliyetlerine yeniden başladı. Yazarlık Merkezi; akademisyenlerin, sanatçıların, yazarların, edebiyatçıların fikir üreteceği, birlikte çalışacakları bir merkez olacak.

Tesisin alt katı restoran olarak işletilecek, üst kattaki dört suit oda ise yazarlara tahsis edilecek.

“DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN YARATICILIK”

Buradan nasıl bir fayda doğmasını bekliyorsunuz?

Küreselleşme ile açıkladığımız bu çağın belki de en önemli özelliklerinden biri, insanların kimliklerini yitirip, köleleşmesi. Kölelikten kurtulup, insanlığın binlerce yıl boyunca biriktirdiği değerleri daha ileriye taşıyıp, bu kainatı insanlık için daha yaşanır kılmanın yolu ise yaratıcılıktan geçiyor.

Bu nedenle bu çağın en yüksek değeri yaratıcılıktır.

İşte burası, yaratıcılığın önünü açacak, geliştirecek çalışmaların yapılacağı bir merkez olacak. Yazarlık derken sadece, edebiyat ve kitap yazarlığını değil, senaryo yazarlığı, müzik yazarlığı gibi sanatsal üretimin tüm alanlarını kapsayan bir yazarlıktan söz ediyoruz. Ayrıca aynı gün yine Genel Merkez’imizle birlikte Türkiye Sanat Çalıştayı’nı da gerçekleştirdik.

Seferihisar, 2 bin 500 yıl önceki yerleşim alanı Teos Antik Kenti’yle, sanatçılar kenti olarak tanınmış ve tarihte ilk kez ‘Aktörler Birliği’nin kurulduğu yer olmuş. Dolayısıyla Seferihisar’da bu merkezin açılmış olması, ülkenin en gözde sanatçıların ülkenin sanat politikalarını konuşmak üzere burada buluşması, Seferihisar’ın tarihsel şanına uygun bir taçlanmadır.

“KARANLIKLARI SANATLA YIKIP AŞACAĞIZ”

Genel Başkan düzeyindeki açılışın önemi nedir?

Yaratıcı Yazarlık Merkezi’nin CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretiyle açılması, hedeflerimizi daha farklı bir anlam katıyor. “Türkiye’nin bu kaotik ortamında, OHAL yaşanırken, Sanat Çalıştayı’nın zamanı mı, Yaratıcı Yazarlık da neyin nesi” diye burun kıvıranlar olduğunu biliyorum.

Aslında işte tam da böyle bir zamanda bunların önemini gören ve bunun için Çanakkale’den arabayla 400 kilometre yol gelen bir Genel Başkan’ımız olduğu için çok şanslıyız. Çünkü bu kaostan çıkmanın, karanlıktan kurtulmanın başka yolu yok ve bunu gören bir Genel Başkan’a sahibiz.

Bu nedenle kendisine minnettarız ve çok teşekkür ediyoruz. Bu merkezde yapılacak çalışmaların, Türkiye sanat ve kültür hayatına katkıda bulunmasını, edebiyat ve sanat alanlarında üretim yapan insanlara nefes aldıracak ve buluşmalarını sağlayacak bir platform olmasını diliyorum.

‘Çağdaş projelerimiz sürüyor’

Seferihisar’da yeni projeler var mı?

Seferihisar Belediyesi olarak bundan yedi yıl önce Türkiye’nin ilk ‘Sakin Şehir’ unvanını aldık. O günden bu yana hayata geçirdiğimiz projelerle, istenen kriterleri yerine getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu kapsamda, yerel üretimin güçlendirilmesi en önemli hedeflerden biri olsa da diğer kriterlerden özellikle ‘yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması’ şartı da çok önemli.

Bunun için sokak ve park aydınlatmalarında güneş enerjili aydınlatma direklerinin kullanılması gibi adımlar attık. İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurduğumuz güneş enerjisi tesisi bugün tam olarak faaliyetini sürdürüyor.

Pazaryerinin üzerine kapladığımız fotovoltaik panellerle yılda yaklaşık 310 bin kW elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu sayede yılda yaklaşık 125 bin lira tasarruf elde ediyoruz. Tüm bunlara ek olarak, Milli Emlak Müdürlüğü’nün önerdiği ve tahsisini alacağımız 200 dönüm arazide oluşturacağımız güneş tarlasında, enerji santralı kuracağız. Bunu da bir enerji üretim kooperatifi vasıtasıyla yapacağız.

ADINI KILICDAROGLU KOYDU ATTiLA iLHAN MERKEZi OLDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ziyaret ettiği Yaratıcı Yazarlık Merkezi’nin adını Attila İlhan olarak koydu. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu; “Her zaman söylüyorum CHP’li belediyeler ilklerin belediyeleridir, örnek projelere imza atarlar.

İşte burada görüyoruz, Seferihisar Belediyemiz çok güzel bir tesis inşa etmiş. Atilla İlhan’a duyulan saygı açısından da son derece önemli. Yaratıcı yazarlarımız buraya gelecekler, oturacaklar, konuşacaklar, düşünecekler ve yazacaklar.

‘GELECEK AYDINLANIYOR’

Sadece bizi değil gelecek kuşakları da aydınlatacaklar. Buradan bütün yazarlara, çizerlere, sanatçılara sevgilerimizi, saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Onlar bu ülkenin geleceğinin, demokrasimizin, düşünmemizin güvencesidir, bizlere öz güven veren insanlardır.

Onlara her zaman şükran duyacağız.” Kemal Kılıçdaroğlu, Yaratıcı Yazarlık Merkezi ziyaretinin ardından CHP Bilim-Yönetim-Kültür Platformu ve Seferihisar Belediyesi ortaklığıyla düzenlenen “Türkiye Sanat Çalıştayı”na katıldı.

Türkiye Tiyatrolar Buluşması’na da ev sahipliği yapıyor

Seferihisar, 11-14 Ağustos tarihleri arasında 10. Türkiye Tiyatro Buluşmasına ev sahipliği yapıyor.

Atölye çalışmaları ve söyleşilerle gerçekleşen buluşmada Barış Atay, Orhan Alkaya, Coşkun Irmak, Yücel Erten, Orhan Aydın gibi birçok sanatçı da yer alıyor.

Tiyatro Buluşmasında Onur, Emek, Barış, Çayan Birben Umut Ödülleri verilecek.

Etkinlik 14 Ağustos Pazar akşamı İlkay Akkaya, Praksis, Hüseyin Kurtulmaz, Eyüp Gülmez konserlerin yer alacağı veda partisiyle tamamlanacak

2