Gündem Son dakika: Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın! Hastalar tahliye edildi

Son dakika: Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın! Hastalar tahliye edildi

Paylaş
Son dakika: Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın! Hastalar tahliye edildi

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın nedeniyle hastalar binadan tahliye edildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışıyor. Başhekim açıklamasında 'Ölü ve yaralı yok' dedi. İstanbul Valisi Yerlikaya, Balıklı Rum Hastanesi'nde incelemelerde bulunarak, "Yaralı ya da can kaybı söz konusu değil. Yangının sebebini şuan bilmiyoruz. İtfaiye ekiplerinin vereceği rapor yangını sebebini ortaya koyacak. 104 yaşlı ve hasta tahliye edildi" dedi. İşte olay yerinden görüntüler...

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi Yaşlı Bakımevi'nin çatısında yangın çıktı. Hastalar kucaklarda ve tekerlekli sandalyelerde tahliye edilirken, çatısı alev alev yanan hastane dron ile görüntülendi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi Yaşlı Bakımevi'nin çatısında saat 12.30 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın nedeniyle hastalar binadan tahliye edildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışıyor. Başhekim açıklamasında 'Ölü ve yaralı yok' dedi. İşte olay yerinden görüntüler...

Çatı alevlere teslim olurken, bina da dumanla doldu. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilirken, onlarca hasta binadan tahliye edilmeye başlandı. Kimi hasta kucaklarda kimisi de tekerlekli sandalyelerde binadan dışarı çıkarıldı.

Olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri ise yangını söndürmek için çalışma başlattı. Yangında can pazarı yaşanırken, alev alev yanan hastane dron ile havadan görüntülendi. Yangını söndürme çalışmaları sürdürülüyor.

Yangında son durumun detaylarını, CNN TÜRK muhabiri Ceylan Sever aktardı:

Henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyüdü. Dumanlar çevredeki ilçelerden görülecek seviyeye geldi. Ancak şunu söylemekte fayda var özellikle önce hastanedeki hastaların sevki için işlem başlatıldı. Hastalar teker teker tahliye ediliyorlar. İleri yaştaki hastaların da tahliye edildiğini görmek mümkün.

Haberin Devamı

 

O kadar fazla duman var ki; hastanenin bahçesinde göz gözü görmeyecek şekilde bir alana bürünmüş durumda. İnsanlar zor nefes alıyorlar. Bölgeye çok seviyede itfaiye ekibi sevk edildi.

 İçeriye görevliler dışında kimsenin girişine izin verilmiyor. Aynı zamanda içeridekilerine de kontrollü bir şekilde, hastalar ve sağlık çalışanlarının tahliyeleri gerçekleştiriliyor.

Dumandan zehirlenenlere de ilk müdahaleler hastanenin yakın noktasında gerçekleşiyor. Ancak bahçenin kısmının büyük bir bölümü dumanlara teslim olmuş durumda. Tahliye edilenlerin de dumandan etkilendiğini söyleyelim. İtfaiye erleri canı pahasına çalışıyor. Tarihi bir hastane. Hastane içerisinde başka bir hasta var mı, hala tahliye yapılıyor mu? Henüz resmi bir açıklama gelmedi.

 ÖLÜ VE YARALI YOK

Hastanenin başhekimi yangındaki son durumu açıklarken olayda ölü ve yaralının olmadığını belirtti. Bütün hastaların tahliye edildiği açıklandı.

DHA Muhabiri Rojda Altıntaş ise; 200 hastadan 78 tanesi çevre hastanelere sevk edildiğini bildirdi. Yangın söndürme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Altıntaş, 'Çok fazla kalabalık var. Ekipler dağıtmaya çalışıyor. Yangının nedeni henüz belirlenmedi. Bu hastane 650 yataklı bir hastaneydi.' dedi.

Haberin Devamı

Fulya Öztürk - Özel Haberler Şefi

Dakikalar önce Balıklı Rum Hastanesi’ndeki yetkililerle görüştüm. Orada çok büyük bir telaş var. İlk etapta şunu söylediler:

"Yangın hala kontrol altına alınamadı, hala hastanenin çatı kısmı yanıyor. Sesimizi buradan duyurmuş olalım, Havadan bir müdahale olursa daha kısa sürede söndürülebilir" dedi oradaki yetkililer. Yangının neden çıktığını sordum. Herhangi bir tadilat mı vardı? Tadilat olmadığını, nedeninin bilinmediğini söylediler. Şu an hastanenin Yaşlı Bakım kısmında yangının çıktığını, alevlerin yükseldiğini fark ediyorlar. Hemen müdahale başlıyor. Şunu söyleyelim içeride kaç kişinin olduğunu sordum; '80 yaşlımız vardı, büyük bir oranını tahliye ettik' dediler. Bölgedeki ekipler içeriye şu an kontrol ediyor. Çok büyük oranda içeridekileri çıkarttık dediler. Geniş bir güvenlik önlemi alınıyor. Kısa bir zamanda çatı olduğu gibi küle dönmüş durumda. Hala yangın devam ediyor, hastanenin yaşlı bakım evinde. Helikopterlerin müdahalesi olursa daha kısa söndürülüyor diye bir açıklama var hastaneden. Umuyoruz içeride kimse yoktur. Çünkü yoğun bir duman var, insanların orada nefes alması zor. Yaşlı bakım olunca zaten oksijen desteği alanlar vardı, yürüyemeyen bazı vatandaşlarımız vardı. Hemen bir müdahale yaptıklarını söylediler. Kimi sağlık çalışanların hastaları kucağında can havliyle dışarıya çıkartmışlar. Çevre ilçelerden de destek itfaiye ekipleri geliyor. Zannediyorum rüzgar da hakim olduğu için onun da etkisiyle alevler daha fazla büyüdü. Bölgede hala çalışmalar devam ediyor. Hastanede yakınları olanlarda bir telaş içinde.

Haberin Devamı

VALİ YERLİKAYA VE İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Alevlerin yükselmesi sonrası olay yerine giden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "İstanbul'umuza Zeytinburnumuza, Kazlıçeşme mahallemize, herkese büyük geçmiş olsun. Can kaybımız yok, yaralanan bir vatandaşımız söz konusu değil. Şuan için yangının sebebini bilmiyoruz. Yangın kontrol altına alınıp soğutma çalışmalarının ardından sebebiyle ilgili bilgi sahibi olacağız. Burası tarihi bir şifa merkezi. Balıklı Rum Vakfı tarafından yönetiliyor. En kısa sürede eski haline getirmek için el birliği ile yaraları sarmak bizim boynumuzun borcu." açıklamasında bulundu. 

Haberin Devamı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "Çatıdan başladığı ihbarı geldi. İtfaiye ekiplerimizin müdahalesi esnasında hem o bölümde hem de güneye sirayet etmişti. Eski ahşap olması yangını biraz hızlandırdı. Şuanda dumandan etkilenen tabi itfaiye erlerimiz var ama yoğun etkilenen kimse yok." ifadelerini kullandı.

BALIKLI RUM HASTANESİ'NİN TARİHÇESİ 

İstanbul Zeytinburnu'nda Rum cemaati tarafından 1753 yılında kurulan Balıklı Rum Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından yönetiliyor.  Hastane, cemaatin talep ve ihtiyacı üzerine, Sultan 2'nci Mahmud Han'ın ferman ve tahsisiyle 1839 yılında bugünkü yerine taşındı. 

Hastane geriatri (yaşlı bakımı), psikiyatri ve bağımlılık konularında uzmanlaşmış durumda. Ruh ve sinir hastalıkları servisi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden sonra İstanbul'daki en büyük ikinci servisi olarak biliniyor. Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos'un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi'nin katkısı ile yeniden inşa edildi.

1991 YILINDA RESTORE EDİLDİ

1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi. Balıklı Meryem Ana Kilisesi'nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı'daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816'da hastaneye bağlandı.  1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. Bugün hizmet veren binalar, o dönemde inşa edilmiştir. Hastane, 1991 yılında restore edildi. 1994 yılında bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için Türkiye'nin ilk özel kliniği kuruldu.