Gündem Teröristin Taksim'e gitmeden önceki görüntüsü ortaya çıktı! Patlayıcıdaki sır da çözüldü

Teröristin Taksim'e gitmeden önceki görüntüsü ortaya çıktı! Patlayıcıdaki sır da çözüldü

Paylaş
Teröristin Taksim'e gitmeden önceki görüntüsü ortaya çıktı! Patlayıcıdaki sır da çözüldü

Taksim İstiklal Caddesi'ne bomba bırakan kadın terörist, 'Hacı kalabalığa baktı, 'patlat' dedi, ben de patlattım' demişti. Terörist Ahlam Albashır savcılık sorgusunda ise çantadakinin bomba olduğunu bilmediğini, uyuşturucu sandığını anlattı. Patlayıcının sırrı sessiz kahramanlar tarafından bu odada çözüldü. Hain saldırı için kullanılan maddenin özellikleri belli oldu. Son dakika haberine göre, teröristin saldırı için keşif yaparken 14 yaşındaki oğlunu da alet ettiği ortaya çıktı.

 

İstiklal Caddesi'ne bombalı saldırı düzenleyen kadın terörist Ahlam Albashır'ın Taksim'e ilerleyişinden kısa süre önce Esenler'de telefonla konuşarak ilerlemesi kameraya yansıdı. Teröristin kullandığı bombanın sırrı ise İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı'nda yapılan incelemede çözüldü.

Haberin Devamı

SORGUDA YENİ DETAYLAR: AİLEMLE TEHDİT ETTİLER

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin Şüpheli Ahlam Albashır'ın savcılık sorgusu tamamlandı. Ahlam Albashır'ın savcılık sorgusuna ilişkin detaylar belli oldu.

Kimlik sorgusunda 20 yaşında Arap kökenli Müslüman olduğunu belirten Ahlam Albashır'ın 6 kardeş olduklarını ve 3'ü Suriye'deki savaşta öldüğünü söyledi. YPG'li olduğunu kabul eden Albashır'ın, örgütün kendisinden Türkiye'ye gitmesini istediğini söylediğini belirterek "Ama niye gitmem gerektiğini söylemediler, beni ailemle tehdit ettiler" dedi.

Bilal ile birlikte Türkiye'ye geldiğini söyleyen Albashır, Taksim'e olay öncesi üç kere gezmeye gittiğini, patlamanın olduğu sefer dördüncü kez Taksim'de olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

"BOMBA OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Olay günü Bilal ile Taksim'e gittiklerini belirten Ahlam Albashır, çantada bomba olduğunu bilmediğini ileri sürdü. Albashır, "O geri döndü. Ben oturdum, orada beklerken Hacı kod adlı kişiden telefon geldi. 'Çantayı bırak ordan ayrıl' dedi. Elledim çantayı içindeki yumuşak bir şeydi, üstte cips falan vardı. Altında yumuşak bir şey vardı. Uyuşturucu sandım. Bıraktım. Gitmeye başladım. Parfüm bakıyordum, o arada patlama oldu, parfümü de bıraktım kaçtım. Taksiye bindim, taksici telefonda ne olduğunu gösterince anladım. Esenler'e atölyeye gittim" dediği belirtti.

İstiklal Caddesi'ne bombayı bırakan Ahlam Albashır'ın polisin yaptığı ilk mülakatta, "Bombalı eylem talimatını 'Hacı' kod adlı terörist verdi. Ben bankta otururken başka bir örgüt üyesi fotoğrafımı çekti. Hacı isimli terörist kalabalığa baktı ve patlat talimatı verdi. Ben de o talimatın ardından banktan kalktım ve bombayı patlattım" dediği öğrenildi.

İŞTE BOMBACI TERÖRİSTİN İŞ BİRLİKÇİLERİ: YUNANİSTAN'A KAÇIRACAKLARDI

İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısını gerçekleştiren Ahlam Albashır ve eşi görünümündeki Bilal Hassan'ı yurt dışına kaçırmakla görevli zanlılarından Ahmet Jarkas ve Ammar Jarkas'ın fotoğrafları servis edildi.

Haberin Devamı

Bilal Hassan, bombacı Albashır'ı Taksim Meydanı'na bıraktıktan sonra Ammar Jarkas'ın yardımıyla yurt dışına kaçtı. Firari Hassan aranıyor.

Ahmed Jarkas bombacı terörist Ahlam Albahsır’ı Esenler’den Küçükçekmece’ye götürdükten sonra Yunanistan’a kaçıracaktı. Ancak beyaz otomobili kameraya yansıdıktan sonra polis kısa sürede gözaltına almıştı.

Ammar Jarkas ise Bilal Hassan'ı Edirne’ye bırakıp firar etmesine yardımcı oldu. İki kardeş olaydan sonra gözaltına alındı. Tutuklanan kardeşlerin fotoğrafları servis edildi.

14 YAŞINDAKİ OĞLUNU TERÖR SALDIRISININ KEŞFİNE ALET ETTİ

İfadelerde ilginç bir detay da ortaya çıktı. Ahlam Al Bashir, tekstil atölyesinden sonra Roma Altana'nın evinde kalıyor ve İstiklal Caddesi'ne olay gününden 9 gün önce gidiyor. Tekrar gittiği sırada dikkat çekmemek için Roma Altana'nın 14 yaşındaki oğlunu da yanında götürüyor. Yani bir çocuğu terör saldırısının keşfine alet ediyor.

SALDIRIYI 12 KASIM İÇİN PLANLAMIŞLAR

İfadelerde dikkat çeken bir başka detay da olayı 12 Kasım'da gerçekleştirmeyi planladıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

12 Kasım'da istiklal Caddesi'ne gidecekleri, o gün korsan taksici Yasir Alkoralı ile irtibata geçtikleri, daha sonra bu planın iptal olduğu ve planlanandan bir gün sonra 13 Kasım'da El Beşir'in tek başına İstiklal Caddesi'ne giderek bu hain saldırıyı gerçekleştirdiği ifadelerinde tespit edildi.

BOMBACININ KEŞİF GÖRÜNTÜSÜ

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım Pazar günü saat 16.14'te bombalı saldırı düzenlendi.

Bombayı bırakan kadın terörist Ahlam Albashır ile saldırıyla ilgisi olan 53 kişi gözaltına alındı. Albashır, polise verdiği ifadede olaydan önce 2 defa İstiklal Caddesi’nde keşif yaptığını söyledi. Albashır’ın olaydan 9 gün önce keşif için gezdiği anların güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı.

Teröristin Taksim'e geliş anı ve mağazadaki görüntüsü İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin hayatını kaybettiği hain saldırıya ilişkin soruşturma sürerken yeni görüntüler ortaya çıkıyor. Yeni görüntülerde Ahlam Albashir ile birlikte Bilal Hassan ve Yasir El-Korali'nin Taksim’e gelişi yer alıyor.

TERÖRİSTİN TAKSİM'E GELİŞ ANI VE MAĞAZAKİ GÖRÜNTÜSÜ

İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin hayatını kaybettiği hain saldırıya ilişkin soruşturma sürerken yeni görüntüler ortaya çıkıyor. Yeni görüntülerde Ahlam Albashir ile birlikte Bilal Hassan ve Yasir El-Korali'nin Taksim’e gelişi yer alıyor.
3 teröristin beyaz renkli hafif ticari araçla saat 15.00 sıralarında Taksim'e geldikleri görülüyor. Görüntülerde Ahlam Albashir’in elindeki çantayla araçtan indiği ve ardından aracın uzaklaştığı görülüyor. Terörist kadının saldırıdan dakikalar önce de bir mağazaya girerek makyaj malzemesi bakıyor. O anlar da güvenlik kamerasına yansıyor.

Haberin Devamı

PATLAYICININ SIRRI BU ODADA ÇÖZÜLDÜ

Hain terör saldırılarında operasyonel birimler kadar kıymetli işlere imza atan kimi birimler zaman zaman gerektiği kadar konuşulmuyor.

Posta Gazetesi'nden Cem Kerpiççiler'in haberine göre; İstiklal'deki patlamada zamanla yarışan sessiz kahramanlar teröristin kullandığı patlayıcının ne olduğunu bulmak için alarma geçti.

Hain saldırının ardından İstiklal Caddesi'ne bombayı koyan Suriyeli terörist Ahlam Albashir, emniyetin titiz çalışmasıyla 10 saat içinde yakalanmıştı. Teröristin olay yerine giderken kullandığı araç ve şehit olan vatandaşlarımızın elde edilen 100'den fazla bulgu Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı İstanbul Bölge Laboratuvarı'na götürüldü.

TNT OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Zamanla yarışan ekipler İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı'nda bulguları hemen kimyasal incelemeye soktular. Patlama sonrası olay yerinden elde edilen tüm bulgular üzerinde organik (TNT, RDX, DNT, HMX, PETN, TETRİL vb.) ve inorganik (Amonyum Nitrat, Klorat, Şeker vb.) patlayıcı madde ve el yapımı patlayıcı madde karışımlarında kullanılan maddelerin tamamının tespitine yönelik analizler yapıldı.
Terörist Ahlam Albashir'in olay yerine giderken kullandığı araçtan alınan bulguların karşılaştırma analizleri yapıldı. Terörist Ahlam Albashir'in saldırıda kullandığı patlayıcının yüksek güçlü patlayıcılardan TNT olduğu tespit edildi.

TNT BOMBA ÖZELLİKLERİ NELER?

TNT tehlikeli bir maddedir.

Tozu cildin, tırnakların, saçın ve mukozanın sararmasına, deriye değmesi ise deride dökümntü ve kaşıntılı egzama sebep olur.

TNT ayrıca mukus ve kan hastalıklarına neden olmaktadır.

Nefes veya yutma yolu ile vücuda girdiğind; mide rahatsızlıklarına, zehirlenmeye, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına ve komaya sebep olur.

En iyi bilinen ve patlayıcı madde olarak en yaygın kullanılan bileşik TNT’dir.

Toksik ve mutajenik bir kimyasal olan TNT, yeraltı sularına karışırsa çevre ve insan sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturur.

TNT kokusuz, sarı renkli, doğal olarak meydana gelmeyen katıbir maddedir.

TNT 80,6 °C’de erir ve donduğunda renksiz kristallere dönüşür.

Oda sıcaklığında sudaki çözünürlüğü çok düşüktür.

Etanol, aseton ve metanol gibi çözücülerde iyi derecede çözünmektedir.

TNT BOMBA PATLAMA GÜCÜ NEDİR?

Patlama şiddeti ortalama olarak 6900 ms-1’dir. Kararlı ve suda çözünürlüğü düşük olduğu için nem tutmaz. Sürtünme, darbe, şok ve elektrostatik enerji gibi uyarıcılara karşı hassas değildir.