Gündem Tüm gözler Türkiye'de, beklenen gün geldi! 3 denizde tüm mühimmatlar denenecek

Tüm gözler Türkiye'de, beklenen gün geldi! 3 denizde tüm mühimmatlar denenecek

Paylaş
Tüm gözler Türkiye'de, beklenen gün geldi! 3 denizde tüm mühimmatlar denenecek

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nden çıkan Türk Deniz Kuvvetleri kararlarının ardından tüm dünyanın gözü bugün başlayan Denizkurdu I-2024 tatbikatına çevrildi. Yaklaşık 17 bin personelin katıldığı ve Ege Denizi, Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de gerçekleşen tatbikat ile ilgili Posta.com.tr'ye konuşan Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, bu tatbikatta yeni-eski tüm mühimmatların kullanılacağına dikkat çekerek Denizkurdu Tatbikatı'nın Türk Deniz Kuvvetlerinin gövde gösterisi olduğunu belirtti. Yerli uçak gemisi kararı ile ilgili de konuşan Yaycı, bu adımın Türkiye'nin bölgesel ve küresel güç olması için oldukça önemli olduğunu söyledi.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | 4 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Külliyesi'nde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nden çok önemli kararlar çıktı. Bunlardan en dikkat çekenlerden biri de ‘yerli uçak gemisi’ kararı oldu. TCG Anadolu’nun göğsümüzü kabartmasının ardından yerli uçak gemisi için da çalışmalar başladı.

Haberin Devamı

Toplantıdan deniz kuvvetleri ile ilgili açık deniz karakol gemilerinin, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni nesil mayın avlama gemisinin ve milli hücumbotun inşasına yönelik kararlar alındı. Ayrıca MİLGEM Programı'nın 9, 10, 11 ve 12'nci gemilerinin inşası için de kararlar alındı.

Üretilecek olan yerli uçak gemisinin aynı TCG Anadolu’da olduğu gibi İspanya ile ortak şekilde üretileceği ihtimali üzerinde durulurken tüm Türkiye ve çevre ülkelerde gözler 7 Ocak’ta Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde başlayacak olan Denizkurdu I-2024 Tatbikatı'na çevrildi.

MSB'DEN 'DENİZKURDU' AÇIKLAMASI

7 Ocak'ta başlayacak olan Denizkurdu I-2024 Tatbikatı tatbikatı ile ilgili MSB'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Haberin Devamı
  • Denizkurdu I-2024 Tatbikatı; Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 2024 yılı harekât eğitim faaliyetleri kapsamında 7-16 Ocak 2024 tarihleri arasında Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilecektir.
  • Tatbikatın amacı, Deniz Kuvvetleri ve bağlısı Komutanlıkların harekâtı sevk ve idare etkinliğinin değerlendirilerek, Karargâh personeli ve tatbikata katılan unsurların çok tehditli ortamda muhakeme, öngörü ve karar verme yeteneklerinin geliştirilmesidir. Ayrıca diğer Kuvvet Komutanlıkları ve Kamu Kurumları ile müşterek çalışabilirlik usullerinin denenmesi hedeflenmektedir.
  • Denizkurdu I-2024 Tatbikatı’na; Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlıkları ile Sahil Güvenlik Komutanlığından yüzer, dalar, uçar unsurların yanı sıra Amfibi Deniz Piyade Birlikleri ile SAT ve SAS Timleri iştirak edecektir. Tatbikatta sivil kamu kurumları da dâhil olmak üzere yaklaşık 17.000 personel yer alacaktır.


"DOSTA GÜVEN, DÜŞMANA KORKU"

7 Ocak’ta başlayacak olan Denizkurdu I-2024 Tatbikatı bile ilgili Posta.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulunan Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, bu tatbikatın planlı bir tatbikat olduğunu söyleyerek, “Denizkurdu, yıl içindeki basitten karmaşığa doğru tatbikat dizisinin en karmaşık olanıdır. Yani personelin eğitim seviyesinin en üst seviyede sınandığı ve tecrübe edildiği bir tatbikattır. Burada Türk deniz kuvvetlerinin hem gemilerinin imkan kabiliyetleri hem de personelinin eğitim seviyesi değişik senaryolarla denenir” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yaycı, denizkurdu tatbikatının Türk Deniz Kuvvetleri’nin adeta bir gövde gösterisi olduğuna dikkat çekti.

Çevre denizlerimizin hemen hepsinde faaliyet gösterilir dosta güven düşmana korku veren bir tatbikattır. Bu sebeple Denizkurdu tatbikatlarının ayrı bir önemi var.

"3 DENİZDE TÜM MÜHİMMATLAR DENENECEK"

Tatbikatın Türk Deniz Kuvvetleri tarafından planlandığını ancak diğer kuvvetlerin de katılımlarıyla icra edilen bir tatbikat olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yaycı, tatbikatta; yeni alınan, yeni temin edilen ya da var olan bütün silah sistemlerinin ve mühimmatların da deneneceğini belirtti.

Doç. Dr. Yaycı, Türk Deniz Kuvvetlerine başarılar dileyerek, "Bu tatbikatın çevremizde oluşan ateş çemberinde Türk Deniz Kuvvetleri’nin harbe hazırlık seviyesini de gösterilmesi çok önemlidir. Ordumuzun gücünün, eğitim seviyesinin, platformlarının ve silahlarının özelliklerinin sergilendiği tatbikat olacaktır” dedi. 

Haberin Devamı

60'A YAKIN UÇAKLA BİRLİKTE...

Yerli uçak gemisi kararı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, TCG Anadolu’nun çok maksatlı bir amfibi hücum gemisi olduğuna dikkat çekerek, “Üzerine eklenen uçuş rampası ve dikey kalkış yapabilen uçakların konuşlanabileceği şekilde pist ve hangar onu bir nevi hafif uçak gemisi statüsüne dönüştürmüştür. Ancak buradaki uçak sayısı en fazla 12 civarında olabilir” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yaycı, üretilecek yerli uçak gemisinde ise bu uçak sayısının bir filoya kadar yükselebileceğine dikkat çekti.

Gemide bulunacak uçak sayısının yaklaşık 50-60 olacağını düşünürsek çok önemli bir güç olacaktır. Buradaki deniz-hava gücü çok önemli olacak. TCG Anadolu ile arasında büyük bir fark olacak.

"DÜŞMANIN KUVVETLERİNİ BÖLÜP BASKI ALTINA ALABİLİR"

Türkiye’nin uçak gemisi ile birlikte başka bir seviyeye çıkacağını söyleyen Doç. Dr. Yaycı, bu geminin ve üzerindeki uçakların dünyanın her tarafında görev yapabileceğine dikkat çekerek, “Uçak gemisi görev grubu şeklinde gerek NATO gerek BM gerekse de milli operasyonlarda kullanılabilir. İnsani tahliye, barışın sağlanması ve barışın korunması durumlarda görev alabilir. Dünyanın her tarafında güç aktarım faaliyeti yapabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Yaycı, “Bugün Türkiye’nin uçak gemisine ihtiyacı yok diyenler, kısa görüşlü ve devlet vizyonuna sahip olmayan kişilerdir. İtalya ve Fransa’nın uçak gemisi varken Türkiye’nin neden olmasın? Türkiye’nin de bölgesel ve küresel güç olması için bu tür imkan kabiliyetlerine sahip olması oldukça önemlidir” sözlerini kullandı.

Olası bir gerginlik ya da harp durumunda Türkiye’nin uçak gemisi görev grubu ile düşmanın kuvvetini bölmesine neden olacağına ve birçok başka cephelerden de düşmanın baskı altına alınmasını sağlayacağını söyleyen Doç. Dr. Yaycı, “Erişim kabiliyetimiz artacak ve güç projeksiyonu yapabileceğiz. Dünyanın sayılı devletleri arasına gireceğiz” diyerek yerli uçak gemisinin göreve başlama tarihi olarak da 2032 yılını işaret etti.