Gündem Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu başlıyor! Nefesler tutuldu

Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu başlıyor! Nefesler tutuldu

Paylaş
Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu başlıyor! Nefesler tutuldu

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatıyla birlikte 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece Türkiye saati ile 01.11’de gerçekleşmesi planlanan fırlatmayla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) hareket edecek.

Nefeslerin tutulacağı fırlatma töreni bugün saat 23.00’ten itibaren İstanbul’da Taksim Meydanı, Ankara’da Kızılay’daki planetaryumlardan (Gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonu) takip edilebilecek.

Haberin Devamı

UZAYDA İKİ HAFTA

Alper Gezeravcı 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderiliyor. Bu kapsamda kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak 13 deney gerçekleştirilecek.

Gezeravcı yanında aile bireylerinin fotoğrafları, Yörük kültürüne ait bazı objeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği Türk bayrağını götürecek.

ISS’de yenilecek yemekler astronotlardan çok önce kargo olarak oraya ulaştırıldı. ISS’ye ulaşmak için kullanılacak Crew Dragon kapsülünün içinde yolculuk için yemek olacak.

NERELERDE İZLENEBİLECEK?

ANKARA: TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu

KONYA: Bilim Merkezi

Haberin Devamı

BURSA: GUHEM, Bilim Üsküdar

ANTALYA: Bilim Merkezi

GAZİANTEP: Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi

TRABZON: Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi

KAYSERİ: Bilim Merkezi