Gündem Uzman isim ‘bunlar daha başlangıç’ diyerek uyardı! ‘Dünya bilinmeyen bir bölgeye girdi’

Uzman isim ‘bunlar daha başlangıç’ diyerek uyardı! ‘Dünya bilinmeyen bir bölgeye girdi’

Paylaş
Uzman isim ‘bunlar daha başlangıç’ diyerek uyardı! ‘Dünya bilinmeyen bir bölgeye girdi’

1880 yılından beri en sıcak yıl ilan edilen 2023’ün ardından 2024 yılında da sıcaklıklar artarak devam ediyor. Kar yağışının yalnızca yüksek bölgelere yağdığı bir kış mevsiminden sonra sıcaklıkların git gide artması büyük soru işaretleri oluştururken İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, dünyanın iklim açısından bilinmez bir bölgeye girdiğini belirtti ve uyarılarda bulundu.

ÖMER FARUK EKİNCİ - POSTA.COM.TR | Geçtiğimiz hafta sıcaklıklar yükselerek mevsim normallerinin üstüne doğru tırmanmaya devam etti. Her sene tüm ülkenin beyaza büründüğü aylarda bu yıl yalnızca çok yüksek kesimler kar yağışıyla buluşabildi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının devam edeceğini bildirdi. 5 günlük hava tahmini raporunu yayımlayan MGM, sıcaklığın cuma gününden itibaren batı kesimlerden başlayarak artan sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde seyredeceğini duyurdu.

DOĞU'DA ÇIĞ TEHLİKESİ

MGM, aynı zamanda Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi uyarısında bulundu.

“1880’Lİ YILLARDAN BERİ EN SICAK YIL”

Konuyla ilgili Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, bu sene tam bir iklim krizinin yaşandığını belirterek, “2023 yılının yüzey sıcaklığının normallerin çok üzerinde bir değer olduğunu ve 1880’li yıllardan bu yana ölçülen en sıcak yılı oldu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bu sıcaklık rekorunun dünyada mevcut bulunan küresel ısınma ve etkisi hala devam eden El Nino’nun birleşerek sebep olduğunu söyleyen Dr. Bozyurt, “Bu sene yalnızca ülkemizin doğusunda yüksek kesimlerde kar göründü. El Nino yılları genel olarak yağışlı geçti, kar olmasa da yağış sıkıntısı yaşanmadı” diyerek önümüzdeki dönemde herhangi bir kuraklık tehlikesinin söz konusu olmadığına dikkat çekti.

“DÜNYA BİLİNMEYEN BİR BÖLGEYE GİRDİ”

Yaşadığımız kış mevsimi için modellerin oldukça şaşırtıcı çıktığını söyleyen Bozyurt, “Bu sene modeller bizi oldukça yanılttı. Gelmesi beklenen dalgalar yön değiştirdi. Mart ayının ortasına sert geçişler görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Sert geçişlerin yaşanabileceğini söylese de Bozyurt, mart ve nisan aylarının mevsim normallerinin üzerinde geçeceğini belirterek, “İklim artık rayından çıktı. Dünya iklim olarak bilinmeyen bir bölgeye girdi” şeklinde konuştu.

2024 yazı için tahminlerini dile getiren Bozyurt, “Geçen senekinden daha sıcak, ekstrem sıcaklıkların yaşanacağı bir yaz mevsimi öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

“BUNLAR DAHA BAŞLANGIÇ”

Bu yıl kış mevsiminde hayvanların kış uykusuna yatmakta zorlandığını belirten Bozyurt, “Ocak ayında bile arıları görmem mümkündü. Bu sene bal hasadında sıkıntılar yaşanabilir. Hasatlarda da benzer sorunlar yaşanması kaçınılmaz görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki yıllarda iklim krizinin kapıda olduğuna dikkat çeken Bozyurt, “Bunlar daha başlangıç. 2100 yılına kadar sıcaklıkların artacağına dair kanıtlar var. Önceleri Adana ve Mersin ‘de görülen subtropikal iklimin Türkiye’nin orta kesimlerinde de görülebilir. Sıcaklıkların artması ile denizlerde yaşanan balon balığı ve aslan balığı istilasının karada da görülebileceğini düşünüyorum” şeklinde sözlerine son verdi.