Gündem Uzman isimler 'Türkiye Yüzyılı'nı yorumladı: 'Yeni Kızılelma... Erdoğan bilinen siyasete format attı'

Uzman isimler 'Türkiye Yüzyılı'nı yorumladı: 'Yeni Kızılelma... Erdoğan bilinen siyasete format attı'

Paylaş
Uzman isimler 'Türkiye Yüzyılı'nı yorumladı: 'Yeni Kızılelma... Erdoğan bilinen siyasete format attı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen program ile "Türkiye Yüzyılı" vizyon belgesini açıkladı. Gazeteciler ve uzmanlar 16 farklı başlığın yer aldığı vizyon belgesini yorumladı. Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Erdoğan yeni bir siyaset tarzı önerdi. Bilinen siyasetlere de bir format attı aslında" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tüm Türkiye'nin merakla beklediği 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunun detaylarını bugün Ankara Spor Salonu'nda duyurdu. Gazeteciler ve uzman isimler, "Türkiye Yüzyılı" vizyon belgesini değerlendirdi.

Haberin Devamı

SELVİ: YENİ KIZILELMA TÜRKİYE YÜZYILI

Hürriyet Gazetesi yazası Abdulkadir Selvi, "Yeni Kızılelma, Türkiye Yüzyılı" diyerek, "Önemli başlıklar vardı. Erdoğan yeni bir siyaset tarzı önerdi. Bilinen siyasetlere de bir format attı aslında. Zaten salon düzeninde de bildiğimiz klasik düzeni yoktu, çok farklı bir şey vardı. Protokolün oturduğu zeminde millet vardı. Türkiye Yüzyılı'nın ana omurgasını millet oluşturacak mesajını vermişti. Başlangıcı doğru bir başlangıç olarak yaptı. 17 madde halinde Türkiye Yüzyılını anlattı. Benim üzerinde durmak istediğim birkaç nokta var. Yassıada'yı vurguladı, Diyarbakır Cezaevi'ni vurguladı. Ama Mamak vurgusu da vardı. Cumhur İttifakı'yla birlikte yapacağız diye güçlü bir vurgu vardı. Elbette ki bizim vatandaşlarımız, Türkler, Kürtler, Aleviler her zaman sayılır. Ama bizim vatandaşlarımız olan gayrimüslimler sayılmazdı, sayın Cumhurbaşkanı yeni Türkiye Yüzyılı perspektifinde onlara da yer verdi. Hem davetlilerdi, hem de konuşmasında da onlara da ayrı bir yer vermiş oldu. Yeni Türkiye Yüzyılı perspektifini, yeni Kızılelma olarak ifade etmesi de altı çizilmesi gereken noktalardan birisiydi ama ben şunları gördüm. Bunları AK Parti'ye oy vermiş vermemiş tüm kitlerle birlikte yapmayı vaat etti" dedi.

Haberin Devamı

"GELİN BİRLİKTE İNŞAA EDELİM"

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, "Türkiye Yüzyılı" Vizyon Belgesi'nin yeni bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, "Sonuç olarak Türkiye Yüzyılını inşaa etme çıtayı çok yükseğe taşımak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, diyor ki, 'Bu sadece benim işim değil'. Salonda da gördüğümüz bütün sosyolojik katmanlar var ve başından sonuda da konuşmasında vurgu yaptı. Yani ne diyor? "Bu devlet hepimizin devleti, bu bayrak hepimizin bayrağı. Bu gelecek hepimizin geleceği." Gelin derken. Tek tek saydı da zaten. Etnik aidiyet, mezhepsel aidiyet, siyasi aidiyet. Dedi ki, 'devlet bu zaman kadar çok örseledi.' Yeni yüzyıl kucaklaşmanın da yüzyılı olacak. Mesela dedi ki; "Demokrasi kalkınma refah getiren bir devrin adıdır Türkiye Yüzyılı. Devrim çıtası yüksek. Biliyorsunuz daha önce de 'Ben muhafazakar bir devrimciyim' dediğinde de çok konuşulmuştu. 'Muhafazakar devrimci olur mu?' diye. Devam ediyor Cumhurbaşkanı. "Demokrasi kalkınma refah getiren bir devrimin adıdır Türkiye Yüzyılı." Bir devrimdir diyor bu. Onun dışında diyor ki, "Kutuplaşma yerine kucaklaşmadır Türkiye Yüzyılı." Geçmiş dönemden bugüne kadar yaptıklarını da özetledi. Benim anladığım şu: "20 yıldır biz bir şeyler yaptık. Düzlüğe çıkacağız." dedi. Şimdi Türkiye bir 'take-off' durumuna geçiyor. Ama diyor ki 'Bu benim sadece tek başına yapabileceğim bir şey değil. Gelin omuz verin. Çünkü hepimiz aynı yerdeyiz.'

Haberin Devamı

"İSTİHDAM, YATIRIM VE GSYH'DAKİ ARTIŞ VURGUSU ÖNEMLİ"

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz ise "GSYH'daki artış vurgusu kıymetliydi" diyerek şunları söyledi:Putin'in açıklamalarına da yer verdi Cumhurbaşkanı. Türkiye önemli çalışmalar yapmıştı. GSYH'daki artış vurgusu kıymetliydi. Gelin bunu birlikte yapalım önerilere açığız anlamında çok önemli bir çağrı yaptı. Bütünleştirici bir platform var. Benim dikkatimi çeken Türkiye'nin siyasi ve ekonomi güç olması meselesi. Bu çok önemli. İstihdam, yatırım çağrısı son derece önemliydi. büyümenin tabana yayılması meselesi var. Orada da sosyal yardımlar önemli ve geniş bir yer ayrılmıştı. Orada da enflasyon noktasına getirdi. Çözeceğiz dedi. Bunlar şuna işaret ediyor, risklerin farkında. Bunları nasıl çözeceğini bilen bir vizyondan bahsediyoruz. Benim gördüğüm tabanın enflasyonla mücadelede zarar görmeden toparlanacağı bir vizyon var. Türkiye her zaman edilgen bir ülke olarak görülürdü, etken bir ülke olduğunu bu konuşmanın içerinde olduğunu görüyorum.

Haberin Devamı

"TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ KUŞATIYOR"

Güvenlik Uzman Abdullah Ağar, toplumun tüm kesimlerini kapsamasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Özellikle devlet yönetimiyle beraber gelişen tecrübeler bu tecrübelerden çıkartılan dersler ve bütün bunlarla beraber ortaya çıkan bir bütünleşik, bütüncül fotoğraf. Bence açıkçası çok iyiydi bu açılardan bakıldığında. Toplumun tüm kesimlerini kuşatması. Hatta kendi kendime şöyle bir cümle de kurdum. Yani AK Parti Merkez Partisi olmaktan daha da öte biraz solu da kuşatacak şekilde yeni bir açılım ortaya koydu. Buna dair de bir kendimce bir tespitim oldu" dedi.

Haberin Devamı