Gündem Yaşlıya engelliye ve öğrenciye geçit yok! Halk otobüsleri uyarı dinlemiyor

Yaşlıya engelliye ve öğrenciye geçit yok! Halk otobüsleri uyarı dinlemiyor

Paylaş
Yaşlıya engelliye ve öğrenciye geçit yok! Halk otobüsleri uyarı dinlemiyor

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’ne (TÖHOB) bağlı otobüsler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Uygulama yasal değil” uyarısına rağmen yaşlıları ve engellileri ücretsiz taşımama kararını uygulamaya başladı. Özellikle Ankara’daki vatandaşlardan bu konuda çok fazla şikayet geliyor.

Engelli ve 65 yaş üstü vatandaşların da arasında olduğu 20 farklı gruptaki serbest kart sahiplerini her ayın sadece 1’i ile 4’ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararı alan özel halk otobüsleri, kalan 26 günde bu kişileri ücretli taşıyacak. Kararın gerekçesi olarak da devlet desteğinin yetersizliği belirtilmişti. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), geçtiğimiz hafta bu konuda açıklama yapmıştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da ayın 1’i ile 4’ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararının kanuna aykırı olduğunu ifade etmişti.

Haberin Devamı

ENGELLİYİ AŞAĞI İNDİRDİLER

Kararın kasım ayında devreye girmesi bekleniyordu. Ancak tüm uyarılara ve tepkilere rağmen cuma gününden itibaren Ankara’da şehit ile gazi aileleri, emniyet ve basın mensupları dışındaki serbest kart sahiplerine yönelik ücretli taşıma uygulaması başladı. Ankara’da Çimşit-Bağlıca-Koru metro istasyonu hattında sefer yapan özel halk otobüsünün şoförü, durakta bekleyen yolcular ile araca binmek isteyen engelli vatandaşı almadı. Şoför, araca binmek isteyen engelli bireye, “İn aşağıya, şimdiye kadar bindiğine say. Sen bir de sağlam olsaydın, ne yapardın bize” dedi. O anlar, cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Otobüs Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından parka çekilip hakkında cezai işlem uygulandı.

Haberin Devamı

‘AYIN 1-4’Ü ARASI’ DEDİLER AMA…

Şoför esnaf, Türkiye genelinde her ayın yalnızca 1’i ile 4’ü arası ücretsiz yolcu taşınacağına yönelik kararı özel halk otobüslerine asmıştı. Her ayın 1’i ila 4’ü arasında geçerli olması beklenen uygulama, ayın ortasında yapılan açıklamaya istinaden 20 Ekim’den itibaren devreye girmesi de kafalarda soru işareti oluşturdu. Uygulamadan habersiz olan yolcular, “Madem böyle bir karar alındı, geçiş için zaman verilmeliydi. Ayın 1-4’ü arası deniyor, ama 21 Ekim’de halk otobüsüne binmek istediğimizde sorun yaşıyoruz, otobüsten indiriliyoruz. Bu kadar da olmaz” diyor.