Gündem Yüksekova'da yüksek risk

Yüksekova'da yüksek risk

Paylaş
Yüksekova'da yüksek risk

İstanbul Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şemdinli- Yüksekova fay hattını inceledi. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Fay epey zamandır suskun; risk yoğunlaşmış, enerji bu alanda birikmiş. 100 kilometrelik fay kısmen yerleşim yerinden geçiyor. Büyük kırıldığı zaman 7’lik deprem olabilir. Olası bir depremde Yüksekova’nın etkilenmesi daha yüksek olur” dedi.

İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar, Şemdinli-Yüksekova fay hattını inceledi. 20 Nisan’da başlayan araştırmada aktif bir fay hattı tespit edildi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ile ekibi 100 kilometre uzunluğundaki fay hattının geçtiği yerleşim yerlerine de gitti. Uzun zamandır suskun kalmış fay hattının yaşını belirlemek için fay hattı üzerinde örneklemler yapıldı. Araştırmanın sonuçları 2 ay sonra netlik kazanacak.

Haberin Devamı

ENERJİ BİRİKMİŞ

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Şemdinli, Türkiye’nin en güneydoğu köşesinde yer alıyor. Oradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor. Depremselliğini bilmiyoruz ama aktif olduğunu hem sismik aktiviteden hem de mineralli suların çıkışlarından biliyoruz” dedi. Fayın kısmen yerleşim yerinden geçtiğini vurgulayan Öztürk, “Burası uzun süredir suskun; riskin yoğunlaştığını, enerjinin bu alanda biriktiğini söyleyebiliriz. Büyük kırıldığı zaman 7’lik deprem üretebilir. Şemdinli’nin zemin yapısı daha iyi ama Yüksekova’da zemin daha sıvı. Olası bir depremde Yüksekova’nın etkilenmesi daha yüksek olacak” diye konuştu.

HAKKARİ’DE DEPREM ALARMI

Hakkari’de olası deprem uyarıları sonrasında binalarda yapılan dayanım incelemeleri akabinde Hakkari ve Yüksekova’da bazı kamu ve okul binaları boşaltılmış, 650 güvenlik görevlisine deprem eğitimi verilmişti. AFAD da hazırlıklara başladı. 200 konteyner Şemdinli’de belirlenen alana yerleştirildi. Kent merkezi ve Yüksekova’ya 1000’er, Şemdinli’ye 500 konteyner gönderilecek. Hakkari’nin birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunduğu belirten Vali Ali Çelik, “Hakkari merkez, Yüksekova ve Şemdinli’de 3 ayrı konteyner alanı oluşturuldu. Çadır sayısını 10 bine tamamlayacağız” dedi.  Rojda ALTINTAŞ-Feridün AÇIKGÖZ/DHA

Haberin Devamı