Cumartesi Postası Güneş altında nasıl beslenelim?

Güneş altında nasıl beslenelim?

Paylaş
Güneş altında nasıl beslenelim?

Yaz geldi, güneş ışınları dünyaya artık daha yakın, içimizi ısıtacak, tenimizde yarattığı keyifli bir hisle yaz mutluluğunu yaşayacağız. Ama mutluluğun kabusa dönüşmemesi için dikkat etmeniz gereken çok önemli noktalar var...Diyetisyen Nil Şahin Gürhan yaz beslenmesinin püf noktalarını anlattı

* Vücudumuz için gerekli olan D vitamininin en önemli kaynağı derimizin güneş ışığı ile temas etmesi. D vitamininin besinsel kaynağı yok denecek kadar az. Dolayısıyla her gün en az 10-15 dakika direkt güneş ışığı görmeliyiz ki; D vitamini eksikliği ve buna bağlı sağlık problemleri yaşamayalım.

Haberin Devamı

* Güneşten hem faydalanmalı hem de zararlarından kaçınmalıyız. Bunun için beslenmemize özen göstererek, vitamin ve minerallerin gücünden faydalanabiliriz. Güneşe karşı koymamızı sağlayacak antioksidan vitamin ve minerallerin en etkilileri; A, C ve E vitaminleri ile çinko ve selenyum mineralleridir. Bu vitaminleri besinlerin içinden doğal yapılarında almak sağlığımızı korumak ve geliştirmek için en garantili yoldur.

Güneşe karşı gücümüzü arttıran vitaminler;

A vitamini: Süt ve yumurta sarısı yüksek miktarda A vitamini içerir. Vücutta A vitaminine dönüştürülebilen öncü maddeleri içeren bitkisel kaynaklar ise; ıspanak, yeşilbiber, havuç, kayısı, domates ve turunçgillerdir. Yeterli miktarda A vitamini almak için; alerjiniz yoksa her sabah 1 adet yumurta yemelisiniz. Kahvaltıya ve diğer öğünlere bol bol domates ve yeşil biber ilave etmelisiniz. Ara öğünlerde ayran içebilirsiniz. Ayran; A vitamininin yanında D, B2, B12 ve B6 vitamininden, kalsiyum ve fosfordan da zengindir. İçine tuz eklendiğinden dolayı sodyum ve klor minerallerinden de zengindir.

Haberin Devamı

C vitamini: Maydanoz, asma yaprağı, yeşilbiber, çilek, portakal, limon başta olmak üzere bütün meyve ve çiğ sebzeler C vitamini kaynağıdır. Ara öğünlerde şeftali, kayısı, kavun, karpuz gibi taze mevsim meyveleri yemek güneşe karşı yoğun antioksidan alımı ile vücudumuzu güçlü kılar.

E vitamini: Bitkisel yağlar, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, tam tahıl taneleri, yeşil yapraklı sebzeler E vitamini ihtiyacını karşılar. Her gün 1 avuç bu kuruyemişlerden yiyebilirsiniz.

Çinko: Et, yumurta, peynir, badem, ceviz, tam tahıl tanesi, bulgur, mantar, kuru fasulye, balık, süt zengin çinko kaynaklarıdır. Yeterli çinko alımı güneşin cildimizde oluşturabileceği yıpranmayı engeller. Haftada 1 gün kurubaklagil, haftada 2- 3 gün de balık yemeliyiz.

Selenyum: Deniz ürünleri ve diğer etler, balıklar, sarımsak, soğan, tahıllar selenyum yönünden zengindir. Selenyum antikanserojenik etkisinden dolayı güneşe karşı antikanserojenik kalkan oluşturur. Selenyum aynı zamanda immüm sistemin çalışmasında çok etkilidir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Haberin Devamı

Magnezyum: Kakao, çikolata, ıspanak, yağlı peynir, diğer yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar zengin magnezyum kaynaklarıdır. Her gün 1- 2 tablet çikolata yemek sağlığımıza artı değer katar.

* Güneşten korunmada ve yaz mevsimine vücudun uyum sağlamasında sıvı tüketimi çok önemli. Çünkü terlemeye bağlı aşırı su kaybı ile vücudun su dengesi bozulabilir. Yazın günde 2-3 litre su içilmelidir. Maden suyu ve soda içmek de serinlemek ve mineral ihtiyacını desteklemek için sağlıklı bir içecek alternatifidir.

- Yazın kafeinli içecekler abartmadan makul ölçülerde tüketin.

- Alkollü içecekler tüketimini olabildiğince sınırlayın.

- Kızartma ve kavurmalardan uzak durun.

- Trans yağ asitleri kullanmayın.

- Sigara içmeyin.

( 30.06.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır )