Kültür - Sanat Güneş, Ay ve Rolling Stones
Paylaş
Güneş, Ay ve Rolling Stones

Rock’n’roll’un karanlık efendileri ...Aynı yıllarda birbirlerinden habersizce aynı Amerikan plaklarını dinleyen Britanyalı çocuklar blues’u önce garajda, sonra dumanlı barlarda çalarak kendilerini ve müzikal devrimlerini gerçekleştirmeye çalışırlarken Stones (1962’de) bir gün Beatles’ı televizyonda görür ve yıkılır; “Olamaz. Yapmışlar işte. Bizden önce yapmışlar.”


Sevim GÖZAY/ sevimgozay@yahoo.com

Genç Stones boş yere yıkılmıştı, Beatles ilkti evet ama her şey daha yeni başlıyordu: Stones önce emekleyecek, düşe kalka yürümeyi, güle ağlaya konuşmayı, sonra (şarkı) yazmayı öğrenecek ve Amerika’yı ele geçirecekti…

Yeniyetmelikten yetmişlerine kadar beraber müzik yapacak, defalarca ölüp dirilecek ve şu ihtiyar gezegende en uzun rock yolunu onlar kat edecekti.

Blues Amerika’da hoşgörüsüzlük ve acılarla dolu bir tarihken, ikinci dünya savaşından çıkmış, renksiz ve bitik İngiltere’de çok havalı bir şeydi. Ve evet, hem Beatles hem de Stones blues grubu olarak kurulmuşlardı. “Irk ayrımının ortadan kalkması, ırkların birbirine karışması demekti. Her şey birlikte dans etmekle başlıyordu...”


Büyük ve daimi bir orduyu besleyecek gücü kalmadığı için 18 yaşına giren çocukları askere alamaz hale gelen savaş sonrası İngiltere’de, bir nesil adam edilmekten ve düzene uydurulmaktan kurtulmuştu. İmparatorluğu kaybeden İngiltere böylece rock’n’roll’u bulmuştu. “Beatles ilk başından beri kusursuzdu ama Stones’un sarhoş bir yükselişi olacaktı.”


Domingo Yayınları’ndan çıkan nadide müzikal anlatılara bir yenisi eklendi; ‘Güneş, Ay ve Rolling Stones’… New York Times listelerinin çoksatan yazarı, editör-senarist Rich Cohen’in bilgi ve deneyim dolu yaratıcı kalemi, geniş açılı perspektifi ve Kıvanç Güney’in ateşli tercümesi çok kafa açıcı. Patti Smith’in ‘Çoluk Çocuk’u gibi bu kitaba da başucunuzda kalıcı bir yer ayırmalısınız.

Roman tadında rock’n’roll

1962’de Londra’da kurulan efsanevi rock müzik grubu The Rolling Stones, dünya çapında 200 milyonun üzerinde albüm sattı. Tüm zamanların en iyi rock’n’roll grubu olarak kabul edildi ve 2012 yazında 50. yılını kutladı. İç yüzünü merak ettiğiniz her şeyse bu kitapta: Aşırılık, bilgelik, çıplaklık, tutku, ihanet, ölüm, eşik ve hayatta kalmak…


Hem müziğin hem zamanın ruhunu; o müziğin yarattığı yaşam tarzını; grubun iyi ve kötü günlerini, karakterlerin tek tek portrelerini, büyülü ve vahşi yanlarını; yaptıkları müziğin öncü kahramanlarını, esin kaynaklarını, vampirliklerini; kişisel tanıklıkları ve duygularıyla harmanlayarak müthiş tempolu ve elektrikli bir kurgu içinde aktarıyor Cohen.


“It’s All Over Now”dan “I Wanna Be Your Man”e, “As Tears Go By”dan “Tell Me”ye, “The Last Time’dan “Satisfaction’a, “Sympathy for the Devil”a, “Love Is Strong”a ve daha nice şarkıya, akora ve gitar cümlesine… Müziğin dünyayı değiştireceğini düşünen insanların çağına götürüyor okuyucuyu.

‘Güneş, Ay ve Rolling Stones’ nasıl yazıldı?

Rich Cohen 90’lı yıllarda Stones muhabiri olarak efsane grupla turnelere çıkıp uzun süre onlarla takıldı. Bu kitap içinse büyük bir Stones turu yaptı: Boşlukları dolduracak, bulmacaları çözmesinde yardımcı olacak görgü tanıklarına ulaşıp onlarla konuştu; yazılmış ve filme çekilmiş hemen her şeyi okudu, izledi; plakları tekrar tekrar dinledi; doğup büyüdükleri evlere, sokaklara gitti; ilk kez müzik yaptıkları bara, ünlenmelerini sağlayan kulübe; prova ve kayıt yaptıkları hemen her yere. Ve bu esnada birkaç soruyu hiç aklından çıkarmadı:

Bu müzik neden önemliydi?
Stones bizleri neden hala heyecanlandırıyordu?

“Stones bir Rus romanı gibi. Hangi sayfayı açsanız dramatik bir olayla karşılaşıyorsunuz,” diyor Vinyl dizisinin de yaratıcılarından olan Cohen bir yerde.
Zaman akıyor, hikâyeler yuvarlanıyor ve Stones hâlâ çalıyor!

Şova dahil olmayan perde arkasını ise ‘Güneş, Ay ve Rolling Stones’ anlatıyor. Cohen’in panoramik tasvirlerini çerçeveleyip duvarınıza asmak isteyeceksiniz.



Güneş, Ay ve Rolling Stones
Rich Cohen
Çeviri: Kıvanç Güney
Domingo Yayınevi
362 sayfa

Haberin Devamı