Yaşam Güneş çok fena patladı

Güneş çok fena patladı

Paylaş
Güneş çok fena patladı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) önceki gün Güneş yüzeyinin neredeyse yarısını etkileyen dev bir patlama kaydetti

TSİ 08.41’de gerçekleşen patlamanın M-2 (orta şiddette) olduğu belirtilirken, doğrultusunun Dünya’ya dönük olmaması sebebiyle gezegenimize etkisi düşük oldu.

Ancak ABD Ulusal Hava Bürosu’nun (NWS) açıklamasına göre, 2006’tan bu yana yaşanan en büyük patlama yüzünden birkaç gün boyunca uydu iletişimi ve elektrik şebekekelerinde sorun yaşanabilir.

3 SAATTEN UZUN SÜRDÜ

Haberin Devamı

NASA uzmanı Alex Young, patlamanın üç saatten uzun sürdüğünü belirttikten sonra, “Bu kadar fazla manyetik plazmanın uzaya püskürtüldüğünü hiç görmemiştim” dedi. Young, uzay boşluğuna salınan materyalin alışılandan soğuk olması nedeniyle bu patlamanın “benzersiz” olduğunu belirtirken, “Fakat endişelenecek bir şey yok. Sadece çok, çok güzeldi” diye ekledi. Uzmanlar, uzun süredir beklenmedik bir biçimde “durgunlaşan” Güneş’in patlamalarla yeniden faal hale geldiğini belirtiyor.

DÜNYA'YA BAKAN YÜZÜNDE OLSAYDI?

Jeomanyetik fırtına Dünya’da dün akşam etkisini gösterdi. Bugün de sürmesi beklenen jeomanyetik fırtına, yörüngedeki uyduları, enerji şebekelerini ve kutup bölgelerindeki uçuşları olumsuz etkileyebilir. Uzmanlara göre aynı patlama Güneş’in o an Dünya’ya bakan yüzünde olsaydı, Dünya’da manyetik ve elektronik tüm sistemler etkilenebilirdi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET