Cumartesi Postası Güneş kremsiz asla!

Güneş kremsiz asla!

Paylaş
Güneş kremsiz asla!

Düzenli güneş kremi kullanıyor olabiliriz ama doğru mu kullanıyoruz? Güneş kremi seçerken neye dikkat etmeliyiz? İşte bu hayati soruların yanıtları

Uzmanlar sadece yaz değil kış aylarında bile güneşin zararlı ışınlarına karşı güneş kremi kullanmamızı öneriyorlar. Durum bu kadar ciddi! Artık kumlarda sere serpe saatlerce uzanmanın ‘intihar’ olduğunu hepimiz biliyoruz.

Güneşin ultraviyole (UV) ışınları en ağır sonucu olan cilt kanserine yakalanmasanız bile cildiniz zamanından önce yaşlanır, lekelenir. Düşmanımız güneşe karşı koruyucu kalkanımız ise güneş kremleri.

Peki güneş kremleri hakkında herşeyi biliyor muyuz? Düzenli güneş kremi kullanıyor olabiliriz ama doğru mu kullanıyoruz? Güneş kremi seçerken neye dikkat etmeliyiz? İşte bu hayati soruların yanıtları:

GÜNEŞE KARŞI İLK TEDBİR

- Evden dışarı en az 30 faktörlü güneş kremini sürmeden çıkmayın.

- Saat 10.00-15.00 arasında asla plajda, havuzda kalmayın.

- Diğer saatlerde de gölgede kalmaya özen gösterin.

- Denizden çıkınca ıslak giysilerle dolaşmayın. Çünkü su giysilerin ışık geçirgenliğini artırır.

- Hatta güneşin yoğun olduğu bu saatlerde sokakta bulunmak zorundaysanız kıyafet, şapka ve gözlükle kendinizi korumaya alın.

- Araba kullanırken de kendinizi güneşten mutlaka koruyun.

- Geniş kenarlı şapkaları, kol ve bacaklarınızı örten kıyafetleri seçin.

- Giysinizi sık dokunmuş kumaştan seçin, UV ışınları giysiden de cilde ulaşır.

HANGİ GÜNEŞ KREMİ?

- Seçmeniz gereken alelade bir güneş kremi olmamalı. Özellikle güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliğe sahip olması gerekir. Çünkü bu ışınlar cildin derinlerine kadar nüfuz eder ve sizi yaşlandırır. Nedeni ise bu ışınların cildin kendini yenileme mekanizmasını bloke etmesidir.

- Güneş kremi üzerinde yazan SPF (Sun Protection Factor) güneşe karşı ne kadar koruma sağladığını gösterir. Bu sizi güneşten ne kadar süreyle koruyacağını gösterir.

- Koyu tenliler hergün 15 faktör, açık tenliler ise 30 faktör güneş koruyucu sürmeden hayata başlamamalı.

- Seçeceğiniz güneş kreminin cilt tipinize uygun olmadığına da dikkat edin.

- Seçeceğiniz koruyucu suya dayanıklı olmalı.

Koruyucu güneş kremlerini en doğru kullanma kılavuzu

- Geçen yıldan kalmış güneş kremlerini kullanmamaya çalışın.

- Güneş kremini kullanmadan önce içindeki talimatı mutlaka okuyun.

- Güneş kremini güneşe çıkmadan 15 dakika önce sürün.

- Güneş kremini gelişigüzel sürmeyin; bunun da kuralı var. Çünkü gerekli miktardan daha az uygulanan kremin koruma özelliği düşer, hatta güneşe karşı bir işe yaramaz. Yeterli derece koruma sağlamak için; yüz ve boyun bölgesi ile sağ ve sol kola yarım tatlı kaşığından fazla miktarda krem, göğüs, sırt, sağ ve sol baklara da tam tatlı kaşığı krem sürülmeli.

- Yüz, göz çevresi ve vücut için ayrı güneş kremi kullanın. Çünkü yüz ve göz çevresi, vücuda göre daha hassastır ve o bölgeler için yapılan güneş kremleri de bu hassasiyete göre üretilmiştir.

- SPF 15 faktör, size 150 dakika koruma sağlar. 150 dakika sonra kremi yenilemeniz gerekir.

- Güneş koruyucunuz suya karşı dayanıklı da olsa denizden çıkınca kreminizi yenileyin. Su, havluyla kurulanma vücuttaki krem miktarını azaltır.

2

Haberin Devamı