Bilim - Teknoloji Güneş tutulması yarın!
Paylaş
Güneş tutulması yarın!

Yarınki güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte merak ettikleriniz!

Yarın öğle saatlerinde bizi etkileyici bir güneş tutulması bekliyor. Tutulmayı tam olarak deneyimleyecek ülkelerin sayısı kısıtlı da olsa, Avrupa ve hatta Kuzey Afrika ile Asya tutulmayı kısmen hissedecek. Tutulmanın "etkileyici" olmasının neden ise Ay'ın şu an dünyaya en yakın yörüngesinde bulunması.

Ülkemizde güneşin yüzde 40'ı kapanacak biçimde izlenecek olan tutulma, sadece Norveç'in açıklarındaki adalarda tam olarak gözlenecek. Hava koşullarının uygun olması halinde güneş tutulmasını Türkiye'nin her yerinden deneyimleyebileceğiz. Tutulma, İzmir için 10:48'de başlayacak ve 12:55'te sona ermiş olacak.

Nasıl izlenmeli?

Güneş tutulmasını izleyebilmek için gözlerini koruyacak ekipmana ihtiyacınız var. Bunun için özel koruyucu gözlüklerden faydalanabilirsiniz. Uzmanlar, özellikle tutulma selfie'si çekmek isteyenleri uyarıyorlar. Uzmanlara göre fotoğraf çekmeye çalışırken karşınızdaki kişinin omzunun üzerinden güneşe çok kısa bir süreyle baksanız bile gözünüzde yanıklar oluşabilir. Bunun yanında tutulma vaktinde güneşi açıkça görecek bir noktaya da ihtiyaç duyacaksınız.

Haberin Devamı

Kaynak: CHIP Online