Beden Sağlığı Güneş ülkesiyiz ama D vitaminimiz eksik

Güneş ülkesiyiz ama D vitaminimiz eksik

Paylaş
Güneş ülkesiyiz ama D vitaminimiz eksik

D vitamini, başta kemikler olmak üzere genel sağlık üzerinde önemli söz sahibi olan vitaminler arasında. Ancak çalışmalar, güneş ülkesi Türkiye'de yaşayan kadınların büyük oranda D vitamini eksikliği yaşadığını gösteriyor

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan bir çalışmada, 10 bin 89 kadının yüzde 80'inde güneşten sağlanan D vitamini eksikliği tespit edildi.

Haberin Devamı

"İzmir'deki kadınlarda vitamin D düzeyi durumu" adlı çalışmayı gerçekleştiren ekibin sorumlusu Tıbbi Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ayfer Çolak, hastaneye 2 yıl boyunca başvuran kadınların D vitamini ölçümüne baktıklarını söyledi.

Bu vitaminin ancak güneş ışığı ile ciltte sentezlenebildiğini veya diyetle alınabildiğini söyleyen Dünyada 1 milyar kişinin D vitamini eksikliği çektiğini söyleyen Çolak, şöyle konuştu:

"Hastanemize herhangi bir sebeple ilk kez başvuran 10 bin 89 kadın arasında D vitamini konusunda eksik veya yetersizlik yaşayanların oranı yüzde 80 düzeyinde. Sadece yüzde 15-20'si normal. Bu da D vitamini eksikliğimizin azımsanmayacak noktada olduğunu gösteriyor. Bizim çalışmamız İzmir'i kapsıyor ancak, İzmir'de de Erzurum'da da her yerde yetersizlik ve eksikliğin söz konusu olduğunu biliyoruz."

Çolak, ABD'de süt ve süt ürünlerine, Avrupa ülkelerinde ise margarinlere D vitamini takviyesi yapıldığını belirtti.

BİRÇOK HASTALIKTAN SORUMLU

D vitamini eksikliği veya yetersizliğin çok sayıda hastalığa neden olabileceğini dile getiren Çolak, özellikle kemik sağlığının eksiklik ve yetersizlikten olumsuz etkilendiğine dikkati çekti.

EKSİKLİK MUTLAKA GİDERİLMELİ

Kanserden otoimmün hastalıklara, deri rahatsızlıklarına kadar birçok sorunun D vitamini yetersizliğinden kaynaklandığını vurgulayan Çolak, "Bilim insanları D vitamininin birçok hastalığa ikincil etkilerinin olduğunu ortaya koymuş. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Biz özelliklere kadınların D vitamini ölçümü yaptırmasını ve bunu belli bir düzeyde tutmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

TURİSTLER ÜLKEMİZE GÜNEŞ İÇİN GELİYOR

Çolak, yurtdışından binlerce turistin güneşten yararlanmak için Türkiye'ye geldiğine işaret ederek, "Güneş ülkesiyiz ama güneşten yeterince faydalanamıyoruz. Saat 10.00 ve 15.00 arasında kol ve bacakların haftada iki kez 20 dakika süreyle güneş alması gerekiyor. Sanırım biz yeterince yapmıyoruz. Güneş koruyucu da kullanıyoruz. Bunun dışında gıda olarak sadece balık, süt, yumurta ve peynirden D vitamini alabiliyoruz. Takviye konusunda ise önce hastanın ölçümlerine bakmak gerekiyor çünkü toksik maddelerin fazla alımı zararlı etkilere neden olabiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA