Beden Sağlığı Güneşlenirken şezlongda nasıl yatmalı?

Güneşlenirken şezlongda nasıl yatmalı?

Paylaş
Güneşlenirken şezlongda nasıl yatmalı?

Güneşin kendini daha çok gösterdiği bu dönemde siz de bronz bir tene sahip olmak isteyenlerden misiniz? Hatta bronzlaşmak uğruna saatlerinizi şezlongda mı geçiriyorsunuz? Bel ve boyun rahatsızlıklarından cilt kanserine kadar pek çok hastalığa davetiye çıkartıyor olabilirsiniz

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Gökhan Meriç güneş ışınlarından faydalı yararlanmamız için önemli uyarılarda bulundu:

"Güneş ışınlarının vücutta kan dolaşımının hızlanmasına başlık vücut sıcaklığının artırması yanında D vitamini sentezlenmesine yardımcı olur. D vitamini, bağırsaklardan, kalsiyum ve fosfor emilimini artırması gibi birçok etkisi vardır. D vitamini kemiklerin gelişmesinde ve kemik erimesinin önlenmesinde önemli rolü olan bir vitamindir. D vitamini aynı zamanda bağışıklık sisteminde ve kan hücrelerinin oluşumunda önemli görevler alır. Vücudumuz için günlük yeterli dozda D vitamini sentezlenmesi için kolların ve yüzün yaklaşık 30-60 dakika güneş ışını alması yeterlidir. Bundan daha fazla alınan güneş ışınının D vitaminin sentezi için ek bir yararı yoktur.

BEBEKLER İÇİN GÜNEŞLENMEK ÖNEMLİ Mİ?

Özellikle bebeklik döneminde gün ışığı hızlı büyüme dönemindeki bebekler için oldukça faydalı. D vitaminin yetersizliği çocuklarda gelişme geriliğine, raşitizm gibi kemik hastalıklarına neden olabilir.Bu durumda bebeklerde; bıngıldakta geç kapanma, dişlerin geç çıkması, oturma ve yürümenin gecikmesi görülebilir.

Bebeğin baş ve gözleri güneşten korunarak elleri ve ayakları açıkta olarak günde 2 dakika ve her gün giderek artan şeklide ancak 15-20 dakikayı geçmeyecek şekilde güneş banyosu yapması yeterlidir. Bu sürede bebeğin bir camın ardından değil direkt güneş ışığı alması önerilir. Çünkü cam, vücut için yararlı UV ışınların bir kısmının geçişini engeller.

ROMATİZMAL AĞRILARI ÖNLÜYOR

Romatoid artrit özellikle 40-50 yaş bayanlarda eklemlerde ağrı, şişlik, eklemlerde tutukluluk ile ilerleyen bir hastalıktır. Güneş ışığının eklemlerde kan akımını artırıp romatoid artirite bağlı eklem şişliği ve ağrısı gibi semptomları azalttığı ortaya konulmuş. Ancak her romatolojik hastalık güneşten fayda sağlamayabilir. Lupus, psoriasis (sedef) gibi cilt problemlerinin ön planda olduğu romatolojik rahatsızlığı olanların şikayetleri ve cilt lekeleri güneşlenme ile artabilir. Bu nedenle bu hastaların güneşe çıkmadan önce mutlaka doktorların tavsiyesine göre hareket etmesi gerekir.

Dizlerde kireçlenme olarak bilinen gonartroz, özelikle 50-60 yaş sonrası bayanlarda görülen ve eklem kıkırdağının harabiyetiyle seyreden bir rahatsızlıktır. Diz kireçlenmesi, özellikle uzun yol yürürken ve merdiven inip çıkarken dizlerde ağrı ile kendini gösterir. Zaman zaman dizlerde şişlik ve ağrı artışı ile seyreden alevlenme dönemlerinde güneşlenme dizde yüzeysel ısı artışına, bu bölgede kan akımının artmasına ve semptomların gerilemesine olanak sağlayabilir.

ŞEZLONGDA DÜZ YATMAYIN ÇÜNKÜ...

Güneşlenme esnasında kişilerin pozisyonu da önemlidir. Kişilerin şezlong gibi düz yüzeylerde uzun süre sırt üstü ve yüzükoyun düz yatması özellikle bel ve boyun rahatsızlığı olanların şikayetlerinin artmasına sebep olabilir.

İdeal olan; şezlong arkasının 20-30 derece kaldırılması, bel ve diz altının rulo haline getirilmiş iki adet havlu ile desteklenmesidir. Bu pozisyonda bel ve diz arkası boşluğunun desteklenerek bele fazla yük binmesini önlenmiş olur."



Haberin Devamı