Spor Güney Afrika için özel gün

Güney Afrika için özel gün

Paylaş
Güney Afrika için özel gün

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin tarihinde bugün büyük bir önem taşıyor

16 Haziran 1976’da Soweto’daki öğrenciler, ırkçı rejimin kullandığı dil olan Afrikaans diline fazla bağlı bir eğitimi protesto etmek üzere gösteri düzenlediğinde polis ateş açmış, 13 yaşındaki Hector Pieterson, bu ateşte ölen ilk kişi olmuştu.

Pieterson’un bir arkadaşının kollarındaki fotoğrafının yayımlanması siyahların yaşadığı gettolardaki alevi tutuşturmuştu. Dünyada öfke uyandıran bu olayın ardından Pieterson’ın arkadaşları ayaklanmış, bu ayaklanmayı bastırmak aylar sürmüş ve 500 kadar kişi hayatını kaybetmişti.

Pieterson’un simgeleştiği olayların ardından, ırkçı rejimin gerçek yüzünü gören dünya bu ülkeye karşı yaptırımlar uygulamaya başlamış, 1977’de de BM bu ülkeye silah satışına ambargo koyma kararı almıştı.

Bunu 1980’deki ekonomik ambargolar izlerken, içeride de siyahlar, rejimin istikrarını bozabileceklerini öğrenmişti.

Sonunda 11 Şubat 1990’da rejim, ırkçılığa karşı simge haline gelen Nelson Mandela’yı serbest bırakmış, 4 yıl sonra düzenlenen çok partili ilk seçimlerde halk Mandela’yı iktidara taşımıştı.

MOKOENA: BUGÜNÜN ANLAMINI BİLİYORUZ

Güney Afrika milli takımının kaptanı Aaron Mokoena, ırkçı rejimin polisinin Soweto’da öğrenci ayaklanmasını kanlı biçimde bastırdığı 16 Haziran 1976’ya atıfta bulunarak, "Bugünün önemini biliyoruz" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı