Yaşam Günlük kıyafeti yılbaşında giymek için küçük dokunuşlar

Günlük kıyafeti yılbaşında giymek için küçük dokunuşlar

Paylaş
Günlük kıyafeti yılbaşında giymek için küçük dokunuşlar

Monaco Prensesi Grace Kelly, “Bana saf bir kaşmir, siyah bir şal ve bir sıra inci verin, her ortamda şık bir kadın olurum” demiş...

SERAL CUMALI

Haberin Devamı

scumali@posta.com.tr

Biz de Grace Kelly’nin saf kaşmir ve ipek şalla tanımladığı ‘her ortamda şık bir kadın olma’nın tüyolarını Silk&Cashmire’in Tasarım Müdürü Elzi Kalma’dan aldık. Elzi Kalma’dan günlük bir kıyafetin küçük dokunuşlarla nasıl yılbaşı kıyafetine dönüştürüleceğini öğrendik.

Turist rehberliği ve tasarımcılık... Nasıl oldu?

2000’li yıllarda tekstil krizdeydi, ben de bir ‘altın bileziğim’ daha olsun dedim ve 4 lisanda turizm sertifikası aldım. Gezmek en büyük hobimdi; halen de öyle. Dünyanın birçok yerine gittim. Değişik kültürler ve değişik renklerle karşılaştım. İşime de inanılmaz yansıyor.

Seyahatlerden mi besleniyorsunuz?

Çok... Peru’da bir sürü fotoğraf çektim; onları bastırdım ve çalışma masamın arkasına astım. Koleksiyon çıkardığım bir dönemdi. Üç ay sonra kataloğa bakınca fark ettim ki; arkamda duran bu Peru fotoğraflarındaki renkleri kullanmışım. Seyahatler insanın bilinç altını böyle etkiliyor; zenginleştiriyor sizi. Meksika, Bolivya, Hindistan, Vietnam, Kamboçya, Burma’ya gittim, Türkiye’yi 45 gün karış karış gezdim. Arkeologlar ve sanat tarihçileriyle yaptığım muhteşem bir geziydi bu.

Haberin Devamı

En çok renklerden mi etkileniyorsunuz?

Kaşmir rengi çok güzel algılayan bir hammadde. Yün karışımına uyguladığınızda ucuz görünen bir renk, kaşmirde muhteşem oluyor.

‘Loungewear’ koleksiyonu yarattınız; bir tasarımda rahatlığın önemi nedir?

‘Loungewear’ iki senedir dünya modasını zapdeden bir akım. Ana fikri, spor yaptığımız ya da ev kıyafeti dediğimiz giysilerin rahatlığını bozmadan, daha stilize edilip, biraz daha detay katılıp dışarıda giyilebilecek hale getirilmesi. Bu akımı izleyerek eşofman kadar rahat, abiye kadar şık koleksiyon hazırlıyoruz. Siz içinde eşofmanla olduğunuz kadar rahatsınız ama dışarıdan bakıldığında çok şık görünüyorsunuz. Bu koleksiyonu bir öğleden sonra ya da akşam yemeğinde giyebilirsiniz. Kaşmir de bu anlayışa çok uygun, çok rahat bir hammadde.

Kaşmirin üstünlüğü ne?

Yüksek yerlerde kış aylarında keçiyi soğuktan korumak için boyun ve karın bölgesinde oluşan yeni bir tüy tabakasıdır kaşmir. Bu tüy baharda dökülür. Dökülmeden de taranıp toplanır. Bir keçiden 80 gram kaşmir çıkar. Onun için çok pahalı. Giydiğinizde üşümüyorsunuz, terlemiyorsunuz. Sizi termostat gibi belli bir ısıda tutuyor. Ve eskimiyor, yıpranmıyor, yıkandıkça daha güzelleşiyor. Kaşmir eskiden çok aristokrat bir üründü. Son 7-8 yıldır moda oldu. Bütün dünya markaları koleksiyonlarına kaşmiri kattılar.

Haberin Devamı

Monaco Prensesi Grace Kelly, “Bana saf bir kaşmir, siyah bir şal ve bir sıra inci verin, her ortamda şık bir kadın olurum” demiş. Yılbaşı gecesi günlük bir kıyafete küçük dokunuşlarla en şık olmanın tüyoları neler?

Çok basit, askılı bir elbiseyi kürklü bir etolle zenginleştirip o gece davete gidebilirsiniz. Koleksiyonumuzda boyundan başlayıp yerlere kadar uzanan etoller, kürklü pelerinler bulunuyor. Bunun yanısıra mat payetli kaşkollar yaptık. Düz bir elbisenin üzerine payetli kaşkolu taktığınız anda günlük, dikkat çekmeyen kıyafetiniz bir anda çarpıcı bir yılbaşı kıyafetine dönüşür. Şal ve atkı bir kadın için sihirli değnek. Çalışan kadınlar gündüz giydiği kıyafeti şalla zenginleştirerek gece bir davete katılabilir. Kıyafetinizi tuval gibi düşünün, siyah, kahverengi ya da mevsimine göre beyaz ama mutlaka düz renk olmalı. Gittiğiniz yere göre bunlarla kullanacağınız az ya da çok payetli, az ya da çok renkli şallarla her ortamda en şık kadın olabilirsiniz. Özellikle bir iş seyahatine giderken de önerim; valizinize 2 elbise, 3 şal atın, en şık siz olursunuz! Bunların dışında ipek buluz her zaman bir şıklıktır. Yılbaşı gecesi de günlük bir etek ya da pantolon ve yüksek topuklu bir ayakkabı ile giyeceğiniz ipek buluzla çok şık olabilirsiniz. Yılbaşı rengi kırmızıyı kullandık. Yılbaşı gecesi evde düzenlenecek küçük davetler için şık bir kazak ideal.

Haberin Devamı

Kimlere hitap ediyorsunuz?

Gencine de, orta yaşlısına da, yaşlısına da, çok zayıfına da, büyük bedenine de, çok sofistike giyinene de, çok yalın giyinene de hitap ediyoruz. Onlara kıyafetlerini tamamlayıcı üst sunuyoruz. Dolayısıyla dünya markalarını yakınen takip ediyoruz ki, kadınlar etek ya da pantolonlarını bize gelip takımlayabilsinler. Her kadının dolabında olması gereken 30-40 modelimiz var: V yaka, sıfır yaka, uzun kollu, kısa kollu vb. üstler. Bunları hem kaşmirden, hem ipek kaşmirden hem de yüzde 100 ipekten yapıyoruz. 3-4 model klasik ipek gömlek çeşidimiz var. Biz bütün kadınları kucaklayan, her kadının gardrobunda bulunması gereken bir koleksiyon yapıyoruz. Bizden kaşmir alanlar modayı üzerinde bağırmak istemiyor. O yüzden sloganımız “Biz modayı bağırmayız, fısıldarız!”...

Haberin Devamı

(25.12.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)