Siyaset Gurbetçilere pasaport şoku!
Paylaş
Gurbetçilere pasaport şoku!

Konsolosluklarda oy kullanma ümidi suya düşen gurbetçiler bu kez de pasaport engeliyle karşılaştı

Çifte vatandaşlığa sahip olmaları sebebiyle Türk pasaportlarının süresini uzatma ihtiyacı duymayan vatandaşlar, gümrük kapılarında da oy kullanamayacak. Gurbetçiler, nüfus cüzdanlarını ibraz ederek de oy kullanamıyor.

Haberin Devamı

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda Başkanı Veyis Güngör, Amsterdam’daki genel merkezinde Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, pasaportsuz ya da süresi geçmiş pasaportlar ile oy kullanmanın mümkün olmadığına dikkat çekti. Güngör “UETD Hollanda olarak vatandaşlarımızın 12 Haziran 2011 tarihinde ki seçimlere etkin bir şekilde katılmalarını arzu ederdik. Bir ay önce YSK’nın almış olduğu bir karar ile vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde etkin bir şekilde oy kullanamayacaklarını öğrendik. Bu bizim için bir yıkımdı. Vatandaşlık haklarına bir müdahale idi. Dolayısıyla da bu seçimlerde de etkin bir şekilde oy kullanamayacağız." dedi.

Avrupa’da yaşayan Türklerden birçoğunu çifte vatandaş oldukları için içinde yaşadıkları ülkelerin pasaportları ile Türkiye’ye seyahat ettiklerini hatırlatan Güngör, "Ancak YSK’nın almış olduğu karar gereği yine yanlarında oy kullanmaları için Türk pasaportu gerekiyor. Geçerli Türk pasaportları olamayan vatandaşlarımız yine oy kullanma işinden mahrum olacaklar." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Veyis Güngör, süresi geçmiş pasaportların altı ay daha geçerli sayılması ya da pasaport yenileme işlemlerinin hızlandırılması için Ankara'ya dilekçeler gönderdiklerini belirterek, "Ümit ediyorum sorununun çözülmesine bir katkıda bulunuruz." dedi.

Güngör, şöyle devam etti: "Birçok Avrupa Birliği ülkesinde pasaport haricinde kimlikler ile oy kullanmak yeterli iken, maalesef Türk bürokrasisinde nüfus cüzdanının yanı sıra birde pasaport isteniliyor.Bu aslında çok önemli belge değil ama maalesef YSK’nın böyle bir şartı var. Bu şart uygulanacak. Dolayısıyla birçok insanımız da oy kullanmaktan mahrum olacak. Şu anda seçimlere 6 hafta gibi bir süre var. Bu süre zarfında yetkililer istediği takdirde bu sorun çözülür diye ümit ediyoruz.”