Ekonomi Gurbetçiye Alman şoku

Gurbetçiye Alman şoku

Paylaş
Gurbetçiye Alman şoku

Almanya Türkiye ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını tek taraflı feshetti

1985’te yürürlüğe girmişti

Almanya ile Türkiye arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması nedeniyle Almanya’da emekli olup da Türkiye’de yaşayan gurbetçiler bu ülkede vergi ödemiyor.

Çünkü Türkiye yasalarına göre emekli maaşlarından vergi alınmıyor. Ancak Almanya 21 Temmuz 2009 tarihinde 2010 yılı sonundan itibaren geçerli olmak üzere Türkiye ile 16 Nisan 1985’ten beri uygulanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını tek taraflı feshetti.

Görüşmelerden sonuç çıkmadı

Alman hükümetinin, aldığı kararı bildirmesinin ardından taraflar arasında başlayan görüşmelerde henüz bir sonuca ulaşılamadı.

İki ülke yetkilileri, Almanya hükümetinin açıklamaları doğrultusunda yıl sonunda yürürlükten kalkacak olan anlaşma için bugüne kadar dört tur görüşme yaptı.

Sorun, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde bir kez daha gündeme getirildi. Ancak bütün bu temaslar şu ana kadar bir sonuç vermedi.

Yeniden masaya oturacaklar

İki ülkeyi olumsuz etkileyecek olan fesih kararı için Türk ve Alman Maliye yetkililerinin Ankara’da yeniden bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

Bu çerçevede, Almanya’dan gelecek bir heyetin 4-5 Mayıs tarihlerinde Ankara’da Maliye Bakanlığı yetkilileriyle masaya oturacağı belirtildi.

Heyetler, anlaşmanın devam etmesi için neler yapılacağını yeniden ele alacak. Türkiye önerilerini ortaya koyarken, Almanya isteklerini bildirecek.

Sorun emeklilerin maaşları

Almanya’nın çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını bozmasının nedeni, bu ülkede emekli olup Türkiye’ye dönen gurbetçilerin maaşlarının vergilendirilmemesi.

Olayda, Alman tarafı, ülkelerinde emekli olup da Türkiye’ye dönen kişilerin emekli maaşlarından Almanya mevzuatına göre vergi kesintisi yapılmasını istiyor.

Türkiye kendi mevzuatında emekli maaşlarında vergi kesintisi bulunmadığını belirterek, buna karşı çıkıyor.

2

Haberin Devamı