Hakan Çelik Gürsel Tekin: Cemaat korkumuz yok
HABERİ PAYLAŞ

Gürsel Tekin: Cemaat korkumuz yok

Haberin Devamı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifa kararının ardından Ankara fokur fokur kaynıyor. Anayasa değişikliği paketiyle ilgili tartışmalar daha tamamlanmadan ve referandum kampanyaları başlamadan yaşanan bu skandal Türkiye’de siyaseti derinden etkileyecek.

Önümüzde yanıtlanmayı bekleyen çok soru var.

Baykal ve Nesrin Baytok’a ait olduğu ileri sürülen görüntüleri kim, nasıl çekti? Baykal’ın açıkça olayın arkasında olmakla suçladığı iktidar bütün bu gelişmelerin neresinde?

Baykal’ın Pensilvanya ile ilgili sözleri CHP ile Gülen cemaati arasında bundan sonraki olası yakınlaşmanın habercisi olabilir mi?

Bütün bu gelişmelerin 22-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan CHP kurultayına çok yakın bir zamanda yaşanması parti içindeki stresli baskıyı daha da artırdı. Deniz Baykal’ın son 48 saatte yaptığı açıklamaların özeti şu: Genel başkanlığı kesin olarak bıraktı. Kurultayda aday olmayı düşünmüyor. Parti kendisine hangi görevi verirse yapmaya hazır. Ancak parti genel başkanlığa dönmesi yönünde ağır baskı yaparsa nasıl bir tavır izleyeceği henüz belli değil. Net olmayan bir başka konu da baskılara rağmen parti liderliğine dönmezse CHP’nin bundan sonraki yönetiminin nasıl şekilleneceği...

Deniz Baykal liderliğin geleceğine dair bir iki gün içinde daha net bir eğilim ortaya koymazsa CHP içinde ciddi bir tartışma ortamı oluşabilir.

Şu aşamada belki derin bir çatlak yaşanmaz ama son aylardaki performansıyla iktidara alternatif görüntü veren CHP’nin etkinliği azalır.

“Kılıçdaroğlu açıklaması erken”

Partinin son dönemde etkinliğinin artmasında önemli rolü bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’le bütün bu konuları konuştum.

CHP’nin ağır toplarından Mustafa Özyürek dün bir açıklama yaparak Deniz Baykal’ın genel başkan adayı olarak aklındaki kişinin Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıklamıştı. Bu değerlendirmeyi nasıl bulduğunu sordum.

Gürsel Tekin, bunu çok acele yapılmış bir açıklama olarak gördüğünü söyledi. Tekin “Mustafa Bey çok temkinli bir insandır. Deniz Bey’le nasıl bir görüşme yaptı da böyle bir sonuca vardı ben anlamadım. Deniz Bey bu yönde bir karar verirse mutlaka bizimle yani il başkanlarıyla paylaşır” diye konuştu.

Gürsel Tekin “Gönlümüz Deniz Bey’in dönmesinden yana. Ancak eğer dönmeyecekse de sorumluluğunu bilir. Bir ekibin lideri olarak hareket eder, yol gösterir” ifadesini kullandı.

Gürsel Tekin “Deniz Baykal’ın Pensilvanya ile ilgili sözlerinden sonra CHP acaba cemaatlere göz mü kırpıyor?” sorusuna ise polemikten uzak bir yanıt veriyor. Cemaatlerle ilgili hiçbir korkusu olmadığını söylüyor ve CHP’nin kendisine zenginlik katacak bütün kesimlerle sağlıklı bir ilişki kurması gerektiğini anlatıyor. İstanbul’un dar gelirli, yoksul kesimlerinin yaşadığı kenar mahallelere giderek halkla sıcak ilişkiler kurmasıyla tanınan Gürsel Tekin’e iktidara yakın kesimler “Varoş çakalı” benzetmesi yapmıştı.

Gürsel Tekin, bütün bu süreçlerin referandumla ilgili hazırlıklarını etkilemeyeceğini pazar günü referandumla ilgili kampanya başlatacaklarını söyledi. Gürsel Tekin “Eğer ben varoş çakalıysam halkın referandumda hayır diyeceğini şimdiden söyleyebilirim” diyor.

Bu arada Tekin’le yaptığım sohbetten çok yakında pek çok il ve ilçe belediye başkanının CHP’ye katılacağı izlenimini edindim. Bu isimler arasında bazı sürpriz başkanlar da var!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder