Hakan Çelik Gürsel Tekin: One minute bekliyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Gürsel Tekin: One minute bekliyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Hükümet’e Libya konusunda destek verdiklerini açıklayarak “Başbakan Erdoğan’dan yeni bir ‘one minute’ bekliyoruz” ifadesini kullandı. Türkiye’nin bu son saldırıyla çok zor durumda kaldığına işaret ederek “Libya’ya asker gönderilmesine kesinlikle karşı olduklarını” söyledi.

Gürsel Tekin, TRT Radyo 1’deki “Haber Yorum” programıma katılarak farklı konulardaki sorularımı yanıtladı:

[[HAFTAYA]]

Libya krizi

Türkiye açısından çok sıkıntılı bir durum var. Dış politikamızın milli olması gerekir. AKP bu noktada başarılı ama işin nasıl gelişeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Türk askeri inşallah Libya’ya gitmez. Giderse iktidarın sorgulanması gerekir. Parlamentoya gelirse kesinlikle “hayır” deriz. Hele -emir talimatla- Türk askerinin Müslüman coğrafyasında bir işi yoktur. Bir gün Türkiye’de de bölünmeyi meşru gösterebilirler. Amerika’nın bugünkü Libya politikalarını desteklersek, yarın Türkiye’nin başına da aynı derdi açmaya kalkabilirler.

Haberin Devamı

Nevruz ve Kürt sorunu

Bundan sonra da bayram havası içinde geçsin, kimse kimseye kuşkuyla bakmasın. “CHP’nin Kürt raporu nerede kaldı?” diye soruyorlar. Cumhuriyetin kurucusu İsmet Paşa’nın oğluna bile neredeyse PKK’lı demeye kalkıştılar. O rapor hayata geçmedi, 4 bin köy boşaltıldı. Binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Ekonomiye getirdiği yükün, dolaylı olarak 500 milyar dolar olduğu söyleniyor. Keşke bir haftada hazırlanabilecek bir rapor olsa. “Bir ay içinde bitirelim” dersek kendimizi de toplumu da yanıltmış oluruz. Şu anda bilim adamları, sosyologlar, psikologlar üzerinde çalışıyor. Tamamlandığında Türkiye’yi rahatlatacak katkılar yapmasını istiyoruz. Hiç kimse iktidara sormuyor: “9 yılda ne yaptınız?” Gelin ivedilikle yapmamız gereken şeylerden başlayalım: Birincisi baraj. Oylar milli iradeye yansımıyor. Barajı yüzde 5’e indirelim. İkincisi, 30 yıldır faili meçhuller var. Üçüncüsü insanlar sürgün edilmiş. Köye dönüşle ilgili yapılması gerekenler ne varsa, biz size destek verelim. Genel Başkanım adına konuşuyorum. İktidar hazırsa biz de hazırız. Van’a gittim, insanlar nefes alamıyor. İşsizlik, yoksulluk hat safhada. Türkiye’nin bütünlüğü için bunlara ihtiyaç var. Bunları ertelersek yarın başka şeyler konuşulur Türkiye’de. Gelin siz yapın Sayın Başbakan, biz size katılalım.

Haberin Devamı

Bedelli askerlik

‘Neden yasama döneminin sonunda böyle bir öneri getirildi?’ yönündeki eleştirilerin haklı tarafı var ama altı boş olsun istemedik. Bedelli askerlik çalışmamız aslında yeni değildi. Üç aydır planlıyorduk. Genel Başkanımız çok temkinli bir insan. Defalarca uzmanlar çağrıldı, Genelkurmay’da görev yapmış insanların brifingleri oldu, iki uzmanı da yurt dışından getirttik. İktidar partisi de bedelli konusuna sıcak bakacak diye umuyorum.

Demokratik özerklik

Kürt sorununun, daha genel anlamda Güneydoğu hadisesinin siyasetüstü olarak ele alınması gerekir. Mutlaka CHP ve MHP bu tartışmalı süreçlere dahil edilmeli. Türkiye’de her şey konuşulmalı, tartışılmalı, hiçbir şey tabu olmasın.

Haberin Devamı

CHP’deki adaylık süreci

Yasal bir engeli olmadığı takdirde herkesin aday olma hakkı vardır. ‘Şu gelebilir, bu gelemez’ anlayışı içinde değiliz. 11 Nisan tarihini görürsünüz. Fikri Sağlar olayına gelince: Orada Parti Meclisi’nde bir aksaklık oldu, en kısa zamanda giderilecek, sorun çözülecek. Sayın Sağlar’ın istenmemesi gibi bir şey söz konusu değil.

Cemaatlere nasıl bakıyor?

Hiç kimseyi ayrıştıracak durumda değiliz. CHP’nin kapısı herkese açıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder