Yaşam Güvenli bir uçuş için püf noktalar

Güvenli bir uçuş için püf noktalar

Paylaş
Güvenli bir uçuş için püf noktalar

Turizm sezonunun başlamasıyla yoğunlaşan hava trafiğinde kurallara uymak, yolcular için hem güvenlik hem de zaman kazanma yönünden büyük önem taşıyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) internet sitesindeki ''yolcu bilgilendirme'' başlığı altında yapılan güvenlik uyarısında, güvenliğin bir zincir olarak kabul edilmesi halinde bu zincirin en güçlü halkasının havayolunu kullanan yolcular olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Yolcuların bagajlarını kendileri hazırlamaması veya kendi gözetimleri dışında hava meydanına getirilmesi durumunda, bunun güvenlik personeline bildirilmesi gerektiğinin vurgulandığı uyarıda, kontrol noktalarından geçerken, terminal ve uçak içinde başkalarının şüpheli davranışlarının dikkat çekmesi durumunda, güvenlik birimlerine haber verilmesi isteniyor.

Uçak boşaltılırken birilerinin bagaj, cep telefonu, paket gibi şahsi eşyalarını uçakta bıraktığının görülmesi halinde, durumdan kabin görevlisinin haberdar edilmesine dikkat çekilen uyarıda, check-in esnasında çeşitli nedenlerle başkalarının bagaj, paket gibi eşyalarını vermek isteyebileceği hatırlatılarak, yolcuların bunu asla kabul etmemesi gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Uyarıda, ayrıca şu noktalara dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı:

''Havayolu ulaşımının ülkemize kan pompalayan damarlar olarak değerlendirilerek, buralara yönelik yasa dışı bir faaliyet gerçekleştirmek isteyenlerin bu sisteme nüfuz etmek, darbe vurmak için çalışacaklarını ve bu amaç için sizlerin iyi niyetinizi kullanmak isteyeceklerini unutmayınız. Hava meydanlarındaki dikkatinizi çeken her türlü şüpheli olayı hava meydanı içindeki Mülki İdare Amirliğince belirli noktalara konmuş ya da çalışanlarca kullanılan dahili telefonları kullanmak suretiyle 111/1111 dahili telefonlara bildirebilirsiniz.''

ZAMAN KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN

Havalimanında kontrol noktalarından girişte zaman kaybedilmemesi ve kuyrukların oluşmaması için de yapılması gerekenlerin sıralandığı uyarıda, havaalanına girecek kişinin üzerinde bulunan kemer, saat, bozuk para, sigara, çakmak, cep telefonu gibi metal eşyaları, palto, pardösü, manto veya ceketiyle birlikte kontrol noktasında bulunan plastik kaplara koyarak, x-ray cihazından geçmesi isteniyor.

El bagajındaki laptop gibi elektrikli veya elektronik aletlerin, çantasından çıkarılarak hem eşyanın hem de çantanın ayrı ayrı kontrol edilmek üzere x-ray cihazı bandına yerleştirilmesi gerektiği kaydedilen uyarıda, şu noktalara işaret ediliyor:

Haberin Devamı

''Kontrol noktasında ilk görevli olan yönlendirme görevlisinin ikazına mahal vermeden kontrol noktası önünde sıraya geçiniz ve belirtilen hususları hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için hazır olunuz. Bir önceki yolcunun işlemleri bitmeden kırmızı çizgiyi geçmeyiniz. Kapı tipi metal arama detektöründen sinyal gelmesi durumunda, üzerinizde metal olup olmadığını kontrol ederek tekrar cihaz içinden geçiniz, tekrar sinyal gelmesi durumunda güvenlik görevlilerinin talimatına göre hareket ediniz. Altın, para gibi değerli madde taşıyorsanız bunu güvenlik görevlilerine önceden bildirin, arama kabinlerinde aranmanızı sağlayın.''

FİLM YAPIMCILARINA UYARI

Film yapımcılarına yönelik uyarıda ise x-ray cihazları ışınının profesyonel sinema filmlerine zarar verdiği vurgulanarak, bu tür film taşıyan kişilerin elle kontrol için hava meydanı kontrol noktalarına şarj çadırı ile gelmesi gerektiği kaydedildi.