Cumartesi Postası 'Güzel yaşlanmak mümkün'

'Güzel yaşlanmak mümkün'

Paylaş
'Güzel yaşlanmak mümkün'

Dr. Alp Mamak, bu haftaki konuğumuz. Dr. Alp Mamak beslenme konusunda eğrileridoğruları, artıları-eksileri saydı, anti-aging ve güzel yaşlanma konusunda tüm bildiklerini paylaştı

ESRA ÖZÜBEK

eozubek@doganburda.com

Türk doktor, Amerikan Estetik Medikal Akademisi tarafından kabul edildi ve eğitim aldı. Bir ilki gerçekleştiren Dr. Alp Mamak, bu haftaki konuğumuz. Dr. Alp Mamak beslenme konusunda eğrileridoğruları, artıları-eksileri saydı, anti-aging ve güzel yaşlanma konusunda tüm bildiklerini paylaştı.

Hepimizin aklındaki temel soru belli; “Genç kalmak veya yaşlanmayı tersine çevirmek mümkün mü?”... Yanıt da belli; “Evet, mümkün!”... Bu hayalin nasıl gerçeğe dönüştürülebileceğini Estetik Medikal Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Alp Mamak’la konuştuk. Uzmana kulak verelim:

“Vücudumuz kendini tamir mekanizması ile doğar. Nasıl sağlıklı bir hücre 6 ay içinde daha zayıf veya kötü huylu bir hal alabiliyorsa kötü huylu bir hücre ortadan kaldırılarak yerine sağlıklı hücre de konabiliyor. İşte bu mekanizmanın adı ‘rejenerasyon’. Yani bildiğimiz ismiyle ‘anti-aging’.” Tamir ve yenileme mekanizmalarının doğru çalışabilmesi için, vücudumuz doğru enerji ve besine ihtiyaç duyar. Fakat birçok davranış şekli ve alınan besin, hücrelerde dejenerasyona neden olur. Dr. Alp Mamak, çok iyi bildiğimiz ve uzak durmamız gereken besinleri şu şekilde sıralıyor:

- Sigara

- Alkol

- Şeker, tuz ve yapay tatlandırıcılar (özellikle aspartam)

- Beyaz un

- Kimyasal içeren veya kimyasal işlem görmüş yiyecek-içecekler (çay, kahve, kola, asitli içecekler, çikolata, konserveşarküteri- mevsim dışı gıdalar, renklendirici veya monosodium glutamat veya florid içeren veya derin dondurucuda uzun süre kalmış veya mikrodalga ile ısıtılmış gıdalar)

- Yüksek karbohidratlı beslenme

- Margarin veya çok işlem görmüş yağ türevleri ve kızartmalar

- Genetik olarak oynanmış hayvan veya bitkilerden elde edilen ürünler (süt ve ürünleri, soya ve ürünleri, yumurta, et)

- Deniz ürünlerinin ağır metal içeren veya kabuklu olanları

- Ağır metal içeren veya ağır metale maruz kalan gıdalar (alüminyum pişirme kaplarında pişirilenler)

HÜCRE KORUYAN GIDALARI BİLİN

Peki bizi gençleştiren, hücrelerimizi koruyan ya da daha iyi hale gelmeyi sağlayan gıdalar ve davranışlar yok mu? Elbette var. İşte Dr. Mamak’ın ‘iyi liste’si:

* Doğru, yeterli ve soğuk olmayan alkali su tüketimi

* Çiğ gıdalar, ıslanmış ve filizlenmiş hububat-bakliyat

* Yeşil lifli sebzeler

* Mercimek

* Fasulye (özellikle kuru olanını 8 saat boyunca ıslattıktan sonra kullanmanızı öneririm)

* Kabuklu pirinç (yaklaşık bir gün suda bekletin)

* Organik süzme keçi yoğurdu ve peyniri

* Organik zeytinyağı (pişirmeyin), keten tohumu yağı, az miktarda balık yağı, susam ve ayçiçeği yağı (günlük yağ ihtiyacınız sadece bir çorba kaşığı, bu yüzden bu yağları da abartmadan tüketin)

* Arı poleni (tabii polen alerjiniz yoksa)

* Kelt deniz tuzu (az miktarda)

* Deniz yosunu ve spiruluna

* Çim suyu, aloe vera

* Arpa filizi

* Antioksidanlar (özellikle CoEnzim Q10, C ve E vitamini, piknogenol, üzüm çekirdeği ekstresi, zencefil ve zerdeçal)

* Sabah güneşi (D vitamini almak için)

* Orta tempoda hafif egzersiz

* İyi bir gece uykusu

Gençlik veren 10 alışkanlık

Anti-aging tarzını hayatımıza yerleştirmek için 10 basit alışkanlık edinmemiz yeterli:

1. DAHA FAZLA SU İÇİN

Günde 8 bardak su içerek sağlık ve enerjinizde büyük ilerleme sağlayabilirsiniz. Susuz kalmanın belirtilerini hatırlatalım; baş ağrısı, enerji düşüklüğü, yorgunluk, eklem ve kas ağrıları... Susuz kalınca organlar ve cilt daha hızlı yaşlanır. Yaşlandıkça susama mekanizması bozulur, çay-kahve gibi içecekler susamayı azaltırken aynı anda da arttırır. Bu yüzden susamayı beklemeden su içme alışkanlığını edinin.

2. GÜNDE EN AZ 6 ÖĞÜN YİYİN

Bunun 3’ü ara, 3’ü de ana öğün olmalı. Çoğu insan sabah kahvaltısı yapmaz, öğle yemeğini geçiştirir, akşam da geç saatte ağır şeyler tüketir. Bu yüzden de metabolizma yavaşlar. Daha da kötüsü; yeterli ve gerekli besini alamayan vücut, daha fazla stres hormonu salgılayarak yaşlanmayı hızlandırır. Metabolizma, aldığı kadar yakma alışkanlığı olan bir makinedir. Yavaşlayan metabolizma kilo aldırır, kas ve kemik dokusunun azalmasına, yağ ve ödem dokusunun artmasına neden olur. Gün boyunca 3 saatten fazla aç kalmayın.

3. LİFTEN ZENGİN BESLENİN

Günlük beslenmenizin yüzde 60’ı meyve, sebze, tam buğday, çavdar ve tahıl ürünleri, kabuklu pirinç gibi çok lifli işlenmemiş karbonhidratlardan oluşmalı. Sadece 1 çorba kaşığı civarı ve beslenmenizin en fazla yüzde 20’sini geçmeyen bitkisel işlenmemiş yağ ve yüzde 15 oranında protein şart. Protein denince aklımıza hayvansal gıdalar geliyor ama bizi kemik erimesi ve sağlık sorunlarından koruyan esas proteinler; baklagiller, işlenmemiş soya ve ürünleridir. Hayvansal ürünlerden en sağlıklı olanlar ise organik süzme keçi sütü, yoğurdu ve peyniri, yumurta beyazı ve organik köy tavuğudur.

4. KİMYASALLARDAN KAÇIN

Sigara, çay-kahve, alkol ve benzeri kimyasallardan uzak durun. Bu grup hem iç organlarınızı hem cildinizi tahrip ederek erken yaşlandırır. Bu ürünlerin fazla tüketilmesi kemik erimesini hızlandırır. Özellikle sigara erken menopozda, akciğer-karaciğer-kalp hastalıklarında ve kanser türlerinde artmış riskle de ilişkilidir. Çay-kahvedeki kafein ve tein, merkez sinir sistemi ve sindirim sistemini olumsuz etkiler, daha sinirli, gergin ve stresli olmanıza yol açar. İdrar söktürücü etkisi yüzünden kaliteli suyun vücuttan uzaklaşmasına neden olur.

5. KATKIDAN UZAK DURUN

Katkılı, boyalı, işlem görmüş gıdalara rağbet etmeyin: Özellikle konserve gıda, şarküteri ürünler, beyaz un, beyaz şeker, tuz, asitli içecekler ve tatlandırıcılar... Hormonlu ve mevsim dışı gıdalar da bir çok toksin oluşturarak cildinize ve iç organlarınıza zarar verir.

6. GÜNEŞE PAYDOS

Güneş, ultraviyole etkisi ile cildimize zarar verir. Kollajen üretimini bozarak daha erken kırışmamıza ve cildimizde düzensiz lekeler oluşmasına neden olur. Sabah evden çıkmadan yarım saat önce 30 spf içeren güneş koruyucunuzu sürün ve gün içinde dışarıda olmak zorundaysanız 4 saatte bir ürünü yenileyin. Böylece güneşin zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Dr. Alp Mamak’ın genç kalmak isteyenlere bir çift sözü var ‘Güzel yaşlanmak mümkün’

7. UYKUYA ZAMAN AYIRIN

Sabah erken kalkın, akşam en geç saat 00.00’de uyuyun. Bir başka deyişle, uykuya en az 7 saat ayırın. İyi uyuduğunuz gecenin sabahında kendinizi iyi hissedersiniz. İyi bir uyku, mükemmel anti-aging alışkanlıklarından biridir. Uykuda, hücrelerin tamir mekanizmaları çalışır. Uyku sırasında gençlik hormonu, ayrıca cilt ve savunma sisteminizi güçlendiren melatonin salınır. Geç saatlerde alkol almaktan kaçının. Çünkü alkol sisteminize uyarıcı norepinefrin gönderir, bu da erken saatlerde uyanmanıza neden olur. Yatmadan önce yenen yiyeceklere de dikkat! Bu yiyecekler, gençlik hormonunun salınmasına engel olur.

8. YÜRÜYÜŞ YAPIN

Açık havada her gün bir saat süreyle orta tempolu yürüyüş yapın. Bu, hem ihtiyaç duyduğunuz temiz oksijeni almanıza yol açar hem de endorfin, diğer adıyla mutluluk hormonu salınmasına neden olur. Egzersizin kasları güçlendirip cildi gerginleştirdiğini de unutmayın.

9. DOĞRU ANTİOKSİDAN

Antioksidanlarınızı, taze meyve ve sebzeden alın. Ailenizde kalp hastalığı varsa Coenzim Q10, erken yaşlanma varsa Piknogenol, kanser varsa zencefil ve zerdeçal tüketmenizi, sık hasta oluyorsanız resveratrol (üzüm çekirdeği ekstresi) kullanmanızı, kış mevsiminde vitamin C, baharda ise E vitamini almanızı öneririm.

10. DOKTORLA ÇALIŞIN

Hayatınızın her aşamasında yanınızda olacak bir doktor seçin kendinize. Doğru antioksidanı seçmenize, doğru egzersizi uygulamanıza ve doğru beslenme planını yapmanıza yarayacak bir doktor kesinlikle en önemli ihtiyacınız. Tek başına girişilen zayıflama sürecinde bir beden incelmenin kişiyi 4 yıl yaşlandırdığı, 200 kadından oluşan ikizlerle yapılmış bir çalışmada ıspatlanmış. Kilo kaybetmek, doğru süreçlerle uygulandığında hem cildimizi, hem organlarımızı gençleştirir. Doğru olduğunu bildiğiniz konuları, karşılıklı sorumluluk duyduğunuz bir doktordan duymak, her zaman en iyisidir.

(22.01.2011 tarihli Cumartesi Postası'ından alınmıştır.)

4

Haberin Devamı