Cumartesi Postası Güzellik ve sağlık iksiri: Kefir

Güzellik ve sağlık iksiri: Kefir

Paylaş
Güzellik ve sağlık iksiri: Kefir

Günümüzde insanlar gençlik, güzellik ve sağlık sırlarını doğada arıyor. Bu arayış içinde kefir de gençlik, güzellik ve sağlık üçgeninin tepesinde yer alıyor

Eski çağlardan bu yana sayısız faydası bilinen kefir uzun yaşam, gençlik ve güzellik ‘iksiri’ olarak özellikle Rus ve Çerkez kadınlarının baştacı. Beslenme uzmanları Rus ve Çerkez kadınlarının güzelliğini sık sık kefir tüketmelerine bağlıyor.

Kafkasya’da 100 yaşın üzerinde olanların sayısının fazlalığı da bilimadamlarınca kefire bağlanıyor. Hormonlu gıdalardan etkilenen ve bozulan cilt yapısını güçlendirmek, bedensel canlılığa kavuşmak için kefirin gerçek doping etkisi olduğu söyleniyor. Yurtdışında birçok ülkede bir ‘başucu besini’ olan kefir sağlıklı ve dinç yaşam için tüketiliyor.

UZUN YAŞAM PEŞİNDE

Kefir Kafkasya’da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları, sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.

Kafkas halkının efsanevi besini kefir, Amerika ve Avrupa’da da ‘gençlik iksiri’ ve bedeni koruyucu olarak olarak ün yaptı. Çünkü kefirin içindeki mayalar, bünyeyi güçlendiriyor ve hastalıkları önlüyor.

Bağışıklık sistemi için önemli işleve sahip. Gün içinde sıkça maruz kaldığımız oksitlerden (zehir) arındırma (antioksidan) özelliği bulunuyor. Kefir içinde bulunan cildin dostu probiyotik ve zengin mineraller de cilt güzelliğine katkıda bulunuyor.

BİRÇOK YARARI VAR

Prof. Dr. Ziya Mocan, kefirdeki fosforun, hücre gelişimine etki ettiğini ve enerji ihtiyacını karşıladığını söylüyor. Karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlayan bu besinin “Bağırsak hareketlerini hızlandırdığını, mide salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırdığını belirtiyor.

Prof. Dr. Mocan “Mikrobik enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırıyor. Kemik erimesini önlüyor, bronşit ve astım nöbetlerini azaltıyor” diyor. Ayrana benzeyen bu gıdanın ‘gençlik iksiri’ olarak da kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Mocan, kalsiyum, magnezyum, flor, fosfor ve selenyum zengini gıdanın düzenli tüketildiğinde sağlığı korumaya yardımcı olduğunu belirtiyor.

İŞTE KEFİRİN MUCİZELERİ

- Uykusuzluğa ve depresyona iyi gelir.

- Sinir sistemini güçlendirir.

- Stresi azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür.

- Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler.

- Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler.

- Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.

- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.

- Safra kesesi ve böbrek hastalıklarını iyileştirir.

- Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler.

- Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.

- Kronik yorgunluğu giderir.

- Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler.

- Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir.

- Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir.

- Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir.

- Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar.

- Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.

- Sağlıklı diyet için kullanılır, kilo almayı önler.

Bu arada hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktiren kefir, Ajda Pekkan’ın da gençlik iksiri. Sanatçı, uzun yıllardır düzenli olarak kefir tüketmenin sağlığı ve fiziği üzerinde çok iyi etkileri olduğunu açıklamıştı. Uzun süredir sıvı halde satın alınıp tüketilebilen kefirin kısa süre önce tamamen doğal kapsülü de piyasaya çıktı.

2

Haberin Devamı