Yaşam 'Hababam' canlandı

'Hababam' canlandı

Paylaş
'Hababam' canlandı

Hababam Sınıfı'nın çekildiği Adile Sultan Kasrı, 5 yıllık restorasyon çalışmasının ardından Öğretmenler Günü'nde yeniden hizmete açıldı

Hababam Sınıfı"nın çekildiği Adile Sultan Kasrı, 5 yıllık restorasyon çalışmasının ardından 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı. Açılış için verilen resepsiyona, Hababam Sınıfı filminin oyuncularının yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek ve Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da katıldı. Adile Sultan Kasrı, Vali Mutlu'nun kurdela kesmesiyle açıldı.

Haberin Devamı

VALİ MUTLU AÇTI

Hababam Sınıfı'nın oyuncularıyla biraraya gelerek bir konuşma yapan ve Hababam Sınıfı'nın Türk sinemasının unutulmaz eserlerinden biri olduğunun altını çizen Vali Hüseyin Avni Mutlu, "Böyle bir mekanın Hababam Sınıfı'nın çekilmesindeki ehemmiyetini biliyoruz. Filmin sanatçılarını aramızda görmekten ayrı bir bahtiyarlık duyuyoruz" dedi.

Mutlu'nun "Bu çalışkan sınıfı, tekrar sınıflarını doldurdukları için kutlamak istiyorum. Biz de bu sınıfa kaydolmak için özellikle Halit beye "yer var mı" diye sorduk. Hepimizde bu sınıfın gönüllü üyeleriyiz" şeklindeki ifadelerine, 'Güdük Necmi' lakaplı Halit Akçatepe, "Bakacağız. Ben bir torpil yaparım" diye yanıt verdi. Konuşmanın ardından, Hababam Sınıfı oyuncuları da, öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutladı. Mutlu, kasrı gezerken yetkililerden bilgi aldı.

Haberin Devamı

BÖYLE OLUR HABABAM'IN ŞAKASI >> VİDEO





Pekçok gencin öğrenci olmanın tadını Hababam Sınıfı ile öğrendiğini belirten CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek de, "Öğretmenlerin eseriyiz biz. Atatürk'ün, Cumhuriyet'in eseriyiz biz. Cunhuriyet'in öğretmenlerinin eseriyiz. Onlardan biri de Rıfat Ilgaz'dı. O'nun yazmış olduğu Hababam Sınıfı, burada çekildi. Bu akşam, Adile Naşit, Ertem Eğilmez, Münir Özkul, Tarık Akan burada. Tarihe, geçmişe, zamana, derinliğe hizmet edip, sahip çıkmak gerekiyor. Bu ruhu, bu anlayışı da burada, bu akşam hep beraber paylaşmak için buradayım. Bizim iki şapkamız var. Biri öğretmenlik, insan yetiştirme sanatıdır. Diğeri, siyaset, yaşama müdahale etme sanatıdır. Sanatçı olmak da bütün bunlarıhayata sunma sanatıdır" şeklinde konuştu.

Hayta İsmail rolündeki Ahmet Arıman ise, "Bu okul biz çekim yaparken harabe gibi birşeydi. Şimdi çok lüks bir hale gelmiş. Bu yüzden mutluyuz ama bu güne gelene kadar yıllar geçmiş, biz de bu arada yaşlanmışız. Bunun da üzüntüsü var, tabi" dedi.

ADİLE SULTAN KASRI

II. Mahmut'un kızı Adile Sultan adına 1853 yılında yaptırılan 'Hababam Sınıfı'nın çekildiği Adile Sultan Kasrı'nın restorasyonu tamamlandı. İstanbul'a başta eğitim ve sağlık olmak üzere sosyal hizmetler, kültür, spor, tarım, güvenlik gibi alanlarda özel hizmetler sunan İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 7 milyon 455 bin 719 liraya yenilen 157 yıllık tarihi bina, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı. 354 dönüm arazi üzerinde Validebağ Tesisleri içinde bulunan ve 1916 yılından bu yana eğitim amaçlı kullanılan Adile Sultan Kasrı, 1975 yılında 'Hababam Sınıfı'na ev sahipliği yaparak herkesin merak ettiği bir mekan haline dönüşmüştü. Hababam Sınıfı Müzesi olarak da kullanılan Adile Sultan Kasrı, yıprandığı için 2005 yılında restorasyona alınmıştı.

Haberin Devamı

Zeynep ÖZONUR İstanbul DHA