Gündem 'Haç yoksa biz de yokuz'

'Haç yoksa biz de yokuz'

Paylaş
'Haç yoksa biz de yokuz'

Ermeni Patrikhanesi, söz verilmesine rağmen Akdamar'daki kiliseye haç dikilmediği için 19 Eylül ayinine katılmayacaklarını açıkladı

Ermeni Patrikhanesi 'Eçmiyazin' yazılı bir açıklama yaparak, Akdamar Adası'ndaki Surb Haç Ermeni kilisesine haç dikilmediği için 19 Eylül'deki ayine katılmayacağını duyurdu. Patrikhane, haç dikilmesi isteklerinin kabul edildiğini ancak son anda verilen sözden dönüldüğünü iddia etti.

Ermenistan Kilisesi, Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Surb Haç Ermeni kilisesinde uzun bir aradan sonra 19 Eylül’de düzenlenecek ilk dini ayine haç dikme vaadi yerine getirilmediği gerekçesiyle katılmayacağını açıkladı. Ermeni Patrikhanesi dini merkezi ‘Eçmiyazin’ tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

'SON ANDA CAYDILAR'

“Türk siyasi yönetimi kiliseyi yeniden ibadete açma sürecine bizim de katılmamızı istemişti. Fener Rum Patrikhanesi aracı olduğu için belirli koşulların yerine getirilmesi halinde katılacağımızı söylemiştik. Ermeni Patrikhanesi’nin en önemli talebi ise Surb Haç kilisesi ana binasına eskiden olduğu gibi haç dikilmesiydi. Türk yönetimi ilk temaslarda haç dikilmesini kabul ederken, son anda verdiği sözden caydığını öğrendik. Yeni gelişmeler ışığında haç bulunmayan kilisede 19 Eylül ayinine katılmamız imkansız hale gelmiştir.”

Ermeni basını ise konuyla ilgili, “Türkiye’nin postunu değiştirip huyunu değiştirmediği bir daha kanıtlanmıştır. Batı’ya karşı farklı kültürlere toleranslı baktığını göstermek için kiliseleri açmaya başlayan Türkiye, bunu sadece soykırım meselesi gündeme gelmesin düşüncesiyle yapıyor. Ermeni kültürü ve kilisesine saygısından değil” yorumları çıktı.

(Hürriyet)