Derya Özel Hadi bahar gelsin artık
HABERİ PAYLAŞ

Hadi bahar gelsin artık

Bir cemre düştü, kaldı 2 cemre…

Kardan başımızı nihayet kaldırabildik derken ardından gelen soğuk yine bizi evlerimize hapsetmişti. İlk başta yaptığımız kar keyfi, yerini eziyete bıraktı. Eve sığamaz olduk sıkıntıdan. Sürekli aynı çizgi filmleri izlemekten, aynı oyuncaklarla oynamaktan sıkılan çocuklara yeni oyunlar yaratmak da bizi epey yordu. Oyun gruplarına gitmeyi de, etrafta volta atan bulaşıcı hastalık salgınından dolayı istemedik. Yakın çevrede oturan arkadaşlarımıza da, kar altında kalan arabamızı oturduğumuz dik yokuştan çıkaramamak endişesiyle gitmeyi göze alamadık. Sizin anlayacağınız kızları ancak ve ancak markete götürüp getirmek bizim en büyük etkinliğimiz oldu tüm bu kar esaretinde.

İlk cemrenin havaya düşmesinin ertesi günü hava baharın ilk günü gibiydi. Ev halkının enerjisi dorukta. Çoluk çocuk attık kendimizi sokaklara. Meğer ne çok sıkılmış benim kuzularım evde. Bazen kocaman bir teknede yaşamayı istiyorum çoluk çocuk. Hava soğudukça rotayı sıcak denizlere çevirmeyi, tüm gün sevgilimle balık tutmayı, kızlarımla deniz kabuklarından kolye yapmayı filan hayal ediyorum. Bugünlerde ikinci cemre de suya düşecek ve hava biraz daha ısınacak. 3. cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte artık kızlarımla beni eve sokabilene aşk olsun. Piknik sepetimizi hazırlar ve adalardan başlarız dolaşmaya. Papatyalar da çıkmaya başladığı zaman değmeyin keyfimize. Nasıl olsa seneye kuzularım okula başlayacak ve bu kaçamakları ancak hafta sonu yapabileceğiz, bari bu sene bütün bahar bizim olsun ve doya doya gezelim. Hadi bahar gelsin artık…

KISA KISA…
Çocuğun en geç 2 yaşına kadar konuşması gerek…

ABD Maryland Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucu 150 ila 310 kelimeyi rutin olarak kullanamayan 2 yaşında bir çocuğun, sosyalleşmeyle ilgili problemler yaşayabileceği ve hatta bazılarında zeka geriliği ya da otizmin görülebileceğini söylemiş. Bu araştırmayı sadece Amerika’da yaptığı için bana pek güvenilir gelmedi sevgili okur. Her milletin dil yapısı, etnik yapısı ve çocuklarını büyütme şekli, çocuğun gelişiminde de önemli bir faktördür bana göre. Kaldı ki Einstein bile okulda son derece başarısız bir öğrenciydi. Çocuğunuz geç konuştu diye üzülmeyin, iyi bir evlat yetiştirmek en önemlisi.

***


Çocuklar için en faydalı besin tarhana çorbası

Ülkemizde yapılan bir araştırmada bebeklerde ek besine geçildiğinden itibaren en faydalı yiyeceğin tarhana çorbası olduğu saptanmış. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, tarhananın içindeki vitamin ve minerallerin oldukça önemli olduğunu, bazı aminoasitleri dengeli olarak içerdiğini, özellikle B vitamini yönünden zengin olduğunu, kalsiyum, demir ve çinko bulundurduğunu söylüyor. Üstelik, tarhanayı suyla yapmak yerine, sütle yapmanın çok daha faydalı olduğunu da sözlerine eklemiş. Daha önce tarhanayı sütle yapmak aklıma gelmemişti. Yazıyı okuyunca hemen kalktım, kızlara sütlü tarhana çorbası yaptım. Sonuç, şahane oldu, kızlar bayıldı ve afiyetle yediler. Sütle yapılan tarhanayı denemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder