Opr. Dr. Hande Akbaş Haftada en az 2 kere balık tüketin
HABERİ PAYLAŞ

Haftada en az 2 kere balık tüketin

Haberin Devamı

Gebelik sırasında düzenli beslenmek çok önemli. Kafein içeren tüm içecekleri 2 bardaktan fazla içmeyin ve haftada en az 2 kere balık tüketmeye çalışın. Ama dikkat edin, civa içerme riski en az olan orta boy balıkları seçin ve bol sıvı tüketin...

Kanser riskim çok mu yüksek?

22 yaşındayım. Bir ay önce genital bölgemde siğiller çıktı. Bunlar için HPV tiplendirmesi yaptırdım. Sonuçları size yazıyorum. Smear yaptırmalı mıyım? Kanser riski çok mu yüksek? Aşı yaptırsam yararlı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, maalesef siz epey genç bir yaşta rahim ağzı kanseri yapma riski yüksek, tipi olan 16 olan HPV virüsünü almışsınız. Bu durumda vajinal smearlerinizi ihmal ettirmeden düzenli aralıklarla yaptırmaya başlamalısınız.

Şu anki smear sonucunuz normal gelmiş olsa bile bu virüs hep aklınızda olmalı ve smearinizi devamlı aldırmaya devam etmelisiniz.

Çünkü vücuda giren virüs hemen patoloji yapmadan uzun bir süre vücudunuzda sessiz kalabilir, bağışıklık sisteminiz zayıfladığı an aktif hale geçebilir. Siğil görsel açıdan size rahatsızlık verse bile kanserleşme riski bulunmadığından korkmayın.

Ama onun da zaman zaman nüks etme riski bulunmaktadır. Şu an için size önerim siğilinizi aldırtmanız ve derhal vajinal smear yaptırmanızdır.

Polikistik over teşhisi konuldu

25 yaşındayım. Aşırı sivilce ve adet düzensizliği için doktora gittim. Hormon bozukluğu çıktı. Her iki yumurtalıkta da kistler varmış, polikistik over teşhisi konuldu. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu anda çocuk düşünmüyorsanız ve sizi ön planda en çok adet düzensizliği rahatsız ediyorsa, o zaman doktorunuz size doğru tedaviyi başlamış. Lütfen devam edin. Polikistik over sendromunda ne yazık ki hastalığı tedavi edici bir yöntem bulunmamaktadır. Sadece hastalığın ortaya çıkarttığı bulguları kontrol eden tedaviler uygulanmaktadır.

Gebeyim nasıl besleneyim?

3 haftalık hamileyim. Gebelik sırasında beslenmeyle ilgili dikkat edilmesini önerdiğiniz noktalar var mı, nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle kafein içeren tüm içeceklerin (sıcak ve soğuk) toplam 2 bardaktan fazla tüketilmesini önermiyoruz. Diğer bir deyişle günde 200 mg aşılmamalıdır. Süt ve peynir ürünlerinin mutlaka pastörize edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.

Hafta en az 2 kez balık tüketmeye özen göstermeli ancak civa içerme riski minimum olan orta boy büyüklükteki balıkları seçmelisiniz. Bol sıvı tüketmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder