Dünya Haiti 7'lik depremle yıkıldı

Haiti 7'lik depremle yıkıldı

Paylaş
Haiti 7'lik depremle yıkıldı

Haiti 7,0 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Binlerce kişinin ölmüş olmasından endişe ediliyor. Başkentteki 5 katlı BM Barış Gücü binası yerle bir oldu. Burada 52 Türk polisi de vardı; hepsinin durumunun iyi olduğu bildirildi

Karayip ülkelerinden Haiti’yi dün gece vuran 7,0 büyüklüğündeki depremde başkent Por-Au-Prince’deki birçok bina yıkılırken, enkaz altında binlerce ölü ve yaralı bulunmasından endişe ediliyor.

Dev sarsıntıda en büyük hasarı gören başkentteki 5 katlı BM Barış Gücü (MINUSTAH-BM Haiti İstikrar Misyonu) karargâhının tamamen yıkıldığı ve burada görevli personelin büyük bölümünden haber alınamadığı ifade ediliyor. Karargahta 52 Türk polisinin de görevli olduğu biliniyordu. Haiti’de meydana gelen depremin ardından BM bünyesindeki Minustah’da görevli 52 Türk polisine ulaşıldı, polislerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

BİLGİ ANCAK SABAH ALINABİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, misyonda bulunan Türk polisleri ile irtibat kuruldu. Depremin ardından polislere ulaşmak için çalışma başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü, internet ve telefon hatlarının depremden zarar görmesi dolayısıyla sabah saatlerinde 52 personelinin sağlık durumu hakkında bilgi alabildi. Türk polislerinin sağlık durumlarının iyi olduğu, aralarında yaralanan ya da yaşamını yitiren bulunmadığı bildirildi.

Merkezi başkentin 15 kilometre batısı olarak bildirilen deprem ve sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Parlamento binası,bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü.

'İSA, İSA' DİYE BAĞIRIP KAÇIŞIYORLARDI


Evleri, dükkanları, otelleri yıkılmış caddelerin, panik içinde 'İsa, İsa' diye bağırarak sağa sola kaçışan insanlarla dolu olduğunu belirten görgü tanıkları, gökyüzünün yıkılan binaların etkisiyle toz ve duman içinde olduğunu dile getirdi. Elektrik şebekesinin de büyük ölçüde çöktüğü kentteki durumu "tam bir felaket ve kaos" olarak tanımlayan görgü tanıkları, yıkıntılar arasında yüzlerce insanın olduğunu, bu sayının binlerce de olabileceğini söyledi.

Ülkedeki çeşitli insani yardım kuruluşlarının temsilcileri de, halkın yoksul olduğunu ve belli bir inşaat standardının bulunmadığını belirterek, mevcut
yapıların çoğunun dayanıksız binalar olduğunu, dolayısıyla ölü sayısının binlerce olabileceğini kaydetti.

Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti’de 1770’lerden bu yana görülmediğini bildirirken, sarsıntı Haiti’nin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba’da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi.

3 ÜRDÜN VE 8 ÇİN ASKERİ ÖLDÜ
BM Sözcülüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle MINUSTAH’ta görev yapan 9 bin asker ve polis gücü arasında 52 Türk polisi de bulunuyor. MINUSTAH’ta 47 ülkeden gelen 9 bin asker ve polisin yanı sıra 2 bin sivil personel de görev yapıyor.

Depremde, BM barış gücünde görevli 8 Çinlinin enkaz altında kalıp öldüğü bildirildi. Çin resmi basın organlarındaki haberlerde, 10’unun akıbetinin ise bilinmediği belirtildi. China Daily gazetesinin internetteki sayfasındaki haberde başka ayrıntı verilmedi. BM’nin barış gücü bünyesinde 125 kadar Çinli mavi bereli asker adada görev yapıyor.

Depremde BM barış gücünde görev yapan 3 Ürdünlü askerin öldüğü açıklandı. Ürdünlü bir kaynak, BM’nin barış gücünde görev yapan 21 Ürdünlü askerin de yaralandığını kaydetti.

EN BÜYÜK HASAR BAŞKENTTE



Depremde en büyük hasarı başkent Port-Au-Prince’in gördüğü bildiriliyor. Amerikan Associated Press’in Haiti’deki muhabirleri 200 yıldan uzun süredir en şiddetli depremin meydana geldiği Haiti’de başkentin büyük oranda yıkıldığını söyledi. Kenti otobüsle gezen muhabirler, Port-Au-Prince’deki durumun ciddi, can ve mal kaybının büyük olduğunu bildirerek, "caddelerin ceset ve kan içinde" olduğunu ifade etti.

Muhabirler, kamu binaların harabeye döndüğünü, binlerce insanın evsiz kaldığını belirterek, ağır yaralı olan bazı kişilerin caddelerde oturduğunu, depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen hala doktor beklediğini kaydetti. Kent meydanına toplanan binlerce depremzede de el ele tutuşarak ilahi söylüyor.

KIZILAY EKİBİ BÖLGEYE GİDİYOR

Öte yandan, Türk Kızılayı da depremin ardından Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturulduğunu bildirdi. Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Haiti'deki depremin çok sayıda ev ile bir hastanenin zarar görmesine neden olduğu hatırlatıldı.

Küba ve Dominik Cumhuriyeti'nden de hissedilen depremde çok sayıda kişinin yaralandığı ve can kayıplarının da olabileceğinin bildirildiği belirtilen açıklamada, “Depremin ardından Haiti resmi makamları halka yönelik tsunami uyarısında bulundu. Deprem haberinin alınmasının hemen ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Haiti resmi makamları ve Haiti Kızılhaçı ile iletişime geçilerek taziye mesajları iletildi ve Türk Kızılayı'nın yardıma hazır olduğu mesajı verildi” denildi.

Açıklamada, bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, Türk Kızılayı'nın gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedildi.

3

Haberin Devamı