Dünya Haiti'de çocuklar tehlike altında

Haiti'de çocuklar tehlike altında

Paylaş
Haiti'de çocuklar tehlike altında

BM ve AB, Haiti'de 12 Ocak'ta meydana gelen depremde ailelerini yitiren çocuklar kaçakçılık tehlikesi altında

BM ve AB, Haiti’de 12 Ocak'ta meydana gelen depremde ailelerini yitiren çocukların batılı ülkeler tarafından hızla evlat edinilmeleri konusunda ihtiyatlı olunması ve işlemlerin daha iyi kontrol edilmesini istedi.

Haitili yetkililer, öksüz kalan çocukları evlat edinmek edinmek isteyen ailelerin gerekli belgeleri hem Haiti Başbakanı hem de BM tarafından imzalanması gerektiğini hatırlatırken, bazı yabancı ailelerin evlat edinme işlemlerinin hızlandırılması için baskı yaptığına dikkat çekildi.

Bununla birlikte çocukların korunması konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri çocuk kaçakçılığının artmasından endişe ediyor.

UNICEF sözcüsü Kent Page, Haiti’deki ailesiz ve kayıp durumdaki çocukların tam sayısına ilişkin ellerinde kesin bir bilgi olmamasına karşın, aileleriyle irtibatını kaybetmiş 700 kadar çocuğun kayıtlara geçirildiğini belirtirken, Haiti’deki çocuklara yardım kurumu, başkent Port Au Prince’in 31 semtinde üç bin çocuğun tehlike altında olduğunu kaydetti.

Yetkililer meşru yardım kurumlarının da çocukların ailelerini bulmak için yeterince çaba harcamadan kimsesiz çocukları evlat edinmek isteyen ailelere vermek amacıyla uçaklarla ülke dışına çıkarmış olabileceklerinden duydukları endişeyi dile getiriyor.

Haiti Başbakanı Jean-Max de, geçen hafta Haiti hükümetinin, Haitili çocukların evlat edinmek için ailelere verilmesini yasaklamasının ardından yaptığı açıklamada, bu konuya dikkati çekerek, "Sivil toplum kuruluşları veya her çeşitten kurumların sokaktaki çocukları evlat edinmek isteyen ailelere vermek amacıyla ’bunlar öksüz’ diyerek alabileceklerine şüphe yok" dedi.

Haberin Devamı