Dünya Haitililer cesetlerle barikat kuruyor

Haitililer cesetlerle barikat kuruyor

Paylaş
Haitililer cesetlerle barikat kuruyor

7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 50 bin kişinin öldüğü Haiti'de tam bir insanlık dramı yaşanıyor

Haiti’ye büyük bir yıkım getiren 7.0 büyüklüğündeki depremin ardından yardımların kendilerine ulaşmadığından şikayet eden öfkeli halk cesetlerle yollara barikatlar kurmaya başladı. Bu arada, ABD'li bir vaizin, Haiti’yi yerle bir eden depremle ilgili olarak, "2 yüzyıl önce Fransızları kovmak için şeytanla anlaşma yapan Haitililer bunun bedelini ödüyor" deyince ABD’de bir tartışma başlattı.

EN AZ İKİ BARİKAT VAR

Sarsıntının en büyük yarayı açtığı başkent Port au Prince'te binlerce ceset yollarda ve morg önlerinde yatıyor; kimisi ise fırsat bulunabildiği müddetçe toplu mezarlara gömülüyor. Time dergisinin foto muhabiri Shaul Schwarz, yardımların gecikmesine öfkelenen halkın, protesto olarak kentin merkezinde ceset ve kayalarla en az 2 barikat kurduğunu gösterdi.

45-50 BİN ÖLÜ

Haiti Kızılhaçı, depremde ölenlerin sayısının 45 ila 50 bin arasında olduğunu söylüyor. Yaralı sayısının ise 3 milyona kadar ulaştığı ifade ediliyor. Bu rakam, 9 milyonluk Haiti nüfusunun 3'te 1'ine eşit... Halen morg dışında bin 500 cesedin başıboş şekilde yattığı; toplu mezarlara gömülebilen insan sayısının ise 7 bin olduğu belirtiliyor.

'ŞEYTANLA YAPILAN ANLAŞMANIN CEZASI'

Haberin Devamı

Öte yandan, Amerikalı Evanjelik lider Pat Robertson, Haiti’ye yerle bir eden depremle ilgili olarak, "2 yüzyıl önce Fransızları kovmak için şeytanla anlaşma yapan Haitililer bunun bedelini ödüyor" deyince ABD’de bir tartışma başlattı.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden sadece 48 saat geçmişken yapılan bu açıklama yüzünden Beyaz Saray, "bu sözlerin tamamen aptalca olduğu" açıklamasında bulunmak zorunda kaldı.

Kendine ait televizyon kanalı ağından konuşmalar yapan eski başkan adayı Robertson, "Haitililer, aslında Fransızların boyunduruğundaydı, biliyorsunuz işte, 3. Napolyon muydu neydi. Bir araya geldiler ve şeytanla bir anlaşma yaptılar. Ve ona dediler ki: ’Bizi Fransızlardan kurtarırsan sana hizmet ederiz. Bu gerçek bir hikaye. Ve Şeytan da onlara, pazarlık tamam dedi. O zamandan beri birbiri peşi sıra bu lanetin kurbanılar" diye konuştu.

APTALCA SÖZLER!

Robertson’ın bu sözleriyle ilgili soru sorulan Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs ise "insanların tarifi mümkün olmayan acılar içinde olduğu bir sırada birinin bu kadar aptalca şeyler söylemeye cesaret etmesine şaştım" yanıtını verdi.

1697’ye kadar İspanya’nın hakimiyetindeki Haiti, daha sonra Fransız hakimiyetine girmiş, 1804’te ise Napolyon Bonapart’ın gönderdiği kuvvetin hezimete uğraması ile ilk siyahi bağımsız cumhuriyet olmuştu.

Haberin Devamı