Tamer Heper Hak aramanız mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Hak aramanız mümkün

Haberin Devamı

Binamızı müteahhide verdik. Dört kardeşe dört daire verecek. Binayı yaptı ama biz iki kardeşe, diğer iki kardeşten daha küçük daire verdi. Bu durumda hakkımızı aramamız mümkün mü? ● G.A.

Bir bina yıkılıp yerine yeni bir inşaat yapılacak ise ve bunun için müteahhit ile anlaşıldı ise bu anlaşmada neyin nasıl yapılacağı, ne sürede yapılacağı, madde madde belirtilir ve bu sözleşmeye teknik şartname eklenir. Bunlar tamamlanınca taraflar sözleşme ve teknik şartnamenin hükümlerine uymalıdır. Sizin sözleşmede size ne vasıta bir daire verileceği belirlenmelidir.

Böyle bir belirleme varsa elbette müteahhit aleyhine dava açarak dairenizin değer kaybı kadar tazminat talep edebileceksiniz. Böyle bir durumda iş sahibinin müteahhitten neler isteyeceği Borçlar Kanunu madde 475’te sayılmıştır. Belki sizin sözleşmenizde de talebinize uygun bir başka daireyi de talep hakkınız vardır.

Bunların net olarak yanıtlanması için sözleşmenizin ve var ise teknik şartnamenin incelenmesi gerekir.

★ ★ ★ ★ ★

Bu gibi durumlarda önerim konuyu bir meslektaşımla değerlendirmenizdir. Bir müteahitten daire alan vatandaşın benzer problemi sanki bir tüketici hakları meselesi gibi geliyorsa da, arsasını müteahhide vermiş birinin meselesi bir tüketici problemi değildir.

Yaptığınız bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi olup karma bir sözleşmedir. Ama bir hususu tekrar hatırlatmam gerekir. İhtilaf bu hale vardıktan sonra değil, daha işin başında bir meslektaşımla işbirliği içinde olmanız menfaatiniz icabı idi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder