Siyaset Hakan Fidan Ankara'dan aday olacak
Paylaş
Hakan Fidan Ankara'dan aday olacak

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Haziran ayındaki genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere görevinden istifa etti. Fidan'ın Ankara'dan AK Parti'nin adayı olacağı öğrenildi. Öte yandan Fidan'ın istifasının ardından yeni MİT müsteşarının kim olacağı büyük merak konusu haline geldi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, 7 Haziran 2015'te yapılacak genel seçimlerde, milletvekili adayı olmak için dün gece görevinden istifa etmişti.

Fidan'ın AK Parti'den Ankara'dan milletvekili adayı olacağı öğrenildi.

Öte yandan 25 Mayıs 2010'dan beri MİT Müsteşarı olan Hakan Fidan'ın görevi kime devredeceği merak konusu haline geldi.

Yeni MİT Müsteşarı atanana kadar Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa'nın bu görevi vekaleten yürüteceği öğrenildi.

GELENEK 23 YIL ÖNCE BOZULDU

Fidan'ın yerine gelebilecek isimler arasında ise vekaleten görevi devralan İsmail Hakkı Musa ve daha önce Hakan Fidan'ın talimatıyla MİT'in basın biriminin başına getirilen Nuh Yılmaz'ın isimleri geçiyor.

Uzun yıllardır MİT Müsteşarları muvazzaf subaylar arasından seçiliyordu. Ancak Dışişleri'nden sivil bir bürokrat olan Büyükelçi Sönmez Köksal'ın 1992'de MİT müsteşarlığına atanmasıyla bu gelenek bozulmuştu.

Sönmez Köksal'dan görevi devralan Şenkal Atasagun ve onun yerine geçen Emre Taner ise MİT'in içinden gelen isimlerdi.

Hakan Fidan'ın Mayıs 2010'da MİT Müsteşarlığı görevine atanmasıyla birlikte, yeniden teşkilat dışından bir isim istihbaratın başına geçmişti.

Fidan MİT müsteşarı olarak atanmadan önce, AK Parti hükümeti döneminde olmak üzere TİKA Başkanlığı ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

İŞTE HAKAN FİDAN'IN MİT'İN İNTERNET SAYFASINDAKİ ÖZGEMİŞİ

1968 yılında Ankara'da doğmuştur. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu mezunudur. Evlidir. Akademik tahsilinin büyük kısmını TSK'daki görevi esnasında yapmıştır. Almanya'da bulunan NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekat Başkanlığı'nda yurtdışı görevde bulunmuştur. Bu dönemde, University of Maryland University College'dan Siyaset ve Yönetim Bilimi alanında lisans dereceleri, yurda döndükten sonra Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden yüksek lisans ve doktora dereceleri almıştır.

TSK'daki Astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa etmiş, daha sonra Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanısıra Başbakanlık Özel Temsilciliği de yapmıştır.

Bu görevlere paralel olarak, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma İşbirliği Platformu Danışma Kurulu Üyeliği, Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği, Yunus Emre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve OYAK Genel Kurul Üyeliği yapmıştır.

Uluslararası güvenlik, uluslararası kalkınma ve Türk Dış Politikası konularında akademik çalışmalarda bulunmuştur. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde yarı zamanlı olarak uluslararası ilişkiler alanında dersler vermiştir.

Kısa bir süre MİT Müsteşar Yardımcılığı görevinin ardından, 27.05.2010 tarihinde MİT Müsteşarı olarak atanmıştır.

2

Haberin Devamı