Gündem Hakkari 'açılımı'nı yaptı

Hakkari 'açılımı'nı yaptı

Paylaş
Hakkari 'açılımı'nı yaptı

Hakkari Belediyesi, yoksul halkı zor durumda bırakan bazı gelenekleri radikal bir karar alarak 'yasakladı.' Belediyenin gelenek açılımı 27 maddeden oluşuyor

Hakkari’de belediye düğün kuralları, aşiretçilikten doğan olayların son bulması, tefecilik, taziye gelenekleri ile fuhuş olaylarının önlenmesi için 9 gün önce halk toplantısı düzenledi.

Belediye, vatandaşın da görüşünü alarak uyulması gereken 27 kural belirledi. BDP’li Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılıç, 3 gün önce basın toplantısı düzenleyerek aldıkları kararları açıkladı.

Cuma hutbesinde anlatıldı

Bir gün sonra da metin belediye ve il genel meclis üyeleri, din adamları, muhtarlarla birlikte kent merkezinde esnaf ve vatandaşlara dağıtıldı. Alınan kararlar tüm halkın haberdar olabilmesi için dün tüm camilerde cuma namazı öncesi din adamları tarafından okundu. Konulan yasakların yasal olarak bağlayıcılığı yok, ancak kurallara uymayanlar uyarılacak.

İŞTE 27 MADDE

3 gün 3 gece düğün yok

1- Düğün sahibinin mağduriyetini gidermek, çalınan müzikten kaynaklı ses kirliliğinin en aza indirilmesi için düğünlerin bir güne indirilmesi.

2- Müziğin sabah saat 10.00’da başlayıp akşam makul görülecek bir saatte bitirilmesi. Düğünün yapıldığı mahallede veya yakın mezarlıkta ölü varsa saygı gösterilmesi. Dışarıya gidecek gelinler için de bu saatlere uyulması.

3- Düğün yemeğinin saat 12.00’de verilmesi.

4- Sağdıçın verdiği kahvaltının kaldırılması. Takıları halka göstermeyin

5- Gelin almaya giderken konvoyun en fazla 15 araçla sınırlandırılması. 6- Şehir dışından alınacak gelinlerin konvoyunun 5 araçtan fazla olmaması.

7- Gelin tarafına götürülen nişan ve takıların halka gösterilmemesi.

8- Geline alınan altın miktarının günün ekonomik şartları gözetilerek en fazla 7 Cumhuriyet altını, 3 bilezik, 1 küpe ve 2 yüzük olması.

9- Gelin evinin damadın ailesinden akrabaları için hediye adı altında bayan ve erkek giyimlerinin istenmemesi.

Kuaföre sadece 2 kişi gidecek

10- Çeyiz görme geleneğinin kaldırılarak geline hediye verilecekse düğün günü takdim edilmesi.

11- Hediye olayının insanları rencide edici olmaması ve açık verilen hediyelerin usulünün Hakkari’de tamamen kaldırılması.

12- Gelinin kuaföre götürülmesinde gelin ailesinden en fazla 2 kadının götürülmesi.

13- Çeyiz serme olayının kaldırılması.

14- Düğünlere bireysel gidilmesi. 1

5- Düğünlere gövde gösterisi yapar gibi gidilmesi aşiretsel duygu vurgusu yaptığı gibi, bir kısım yoksul insanımızı da zor durumda bırakmaktadır.

16- Düğünler için davet edilen misafir olayına bir sınırlama getirilmesi. Kurumlardan liste alınarak davetiye yazılmasından vazgeçilmesi ve düğünlere sadece yakın dost, akraba ve komşuların çağrılması.

Taziyelere yemek

17- Düğünlerde yemek artıklarının ve çöplerinin düğün sahibi tarafından en yakın çöp toplama merkezine götürülmesi.

18- Kına gecesinin cumartesi akşamı yapılaması (Damat tarafının gelin tarafına en fazla 3 araba ile kınaya gitmesi).

19- Taziyelerin taziye evlerinde ve camilerde olması. 20- Her mahallede bir taziye evi yaptırılması (Belediye öncülüğünde halkımızın da katkı sunması).

21- Taziyelere yemek saatinde gidilmemesi, öğle yemeğine ölü ailesinin ve dışarıdan gelen misafirlerin gitmesi.

22- Taziyeye giden kadınların ziyaretlerini kısa tutmaları ve yemeğe kalmamaları.

23- İlimizde gelişebilecek toplumsal olaylara anında müdahil olabilecek bir Komisyon oluşturulması (Bu Komisyonda ilimizin kanaat önderleri, akil adamları, imamlar, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri yer alacaktır).

Tecrit edilecek

24- Şehrimizin temiz bir görünüme kavuşması için, Belediye Başkanlığının belirlemiş olduğu saatlerde çöplerin çöp toplama merkezlerine bırakılması.

25- Belediye Başkanlığından habersiz hiçbir yolun kazılmaması, içme suyu ana şebekelerinden hat çekilmemesi.

26- Kent yaşamı gereği başı boş hayvanların Belediye ekiplerince toplatılması gereği hasıl olduğundan bu hayvanların çoban tutularak meralara götürülmesi, aksi takdirde Belediye ekipleri tarafından toplatılan başı boş havyaların kesilerek hayır kurumlarına dağıtılması.

27- İlimizde huzursuzluğa neden olan (Tefecilik, fuhuş vb.) kişilerin toplumca tecrit edilmesi, düğünlerine, taziyelerine gidilmemesi ve ilişki kurulmaması.”

2