Tamer Heper Haklarınız saklı
HABERİ PAYLAŞ

Haklarınız saklı

Bir sitede 1998’den beri site görevlisi olarak çalışıyorum. Site üç yılda bir benim çıkışımı verdi ama ben çalışmaya devam ettim, bu arada üç yıl müddetle izin kullanmadım. Şimdi bir yıl önce emekli oldum ama hâlâ aynı yerde çalışmaya devam ediyorum. Haklarım nelerdir? N.T.

Bir işyeri kıdem tazminatını sınırlamak için işçisini zaman zaman işten çıkarmış gibi gösterir sonra yine işe devam ettirir. Bu durumda işçi kıdem tazminatından kaybedecek, işveren tazminatı sınırlandıracaktır. Ancak bu böyle olmaz. Zira çalışan aynı işverene bağlı çalıştığı müddetçe iş akdi son bulana kadar kıdem tazminatını hakeder. Şayet arada ödeme yapılmış ise emekliliğini kazandığı tarihte, bu tarihe göre kıdem tazminatı hesap edilir, aldığı para bundan indirilir. Yoksa parayı aldıktan sonra çalışmaya devam ettiği yıl işe yeni başlamış gibi işlem yapılmaz. Yani her işe son vermede ertesi gün yeniden işe girmiş gibi çalışma süresi o yıldan başlatılmaz, en baştan başlatılır.

Haberin Devamı

Sonra çalışma devam ettiği müddetçe kullanmadığı izin ücreti talep edilmez ancak izinler kullandırılır. Kullanılmayan izin süreleri için tazminat ancak iş akdi son bulduktan sonra talep olunur. Bir işçi iş akdini feshetme kıdem tazminatını haketme safhasına geldi ise mutlaka işten ayrılmak zorunda değildir. Taraflar anlaşırsa işçi işyerinde işe devam eder. Veya sizin için iş akdinize son verilir, emekli olduğunuz için haklarınız ödenir sonra yeniden işe alınırsınız. Artık emekli işçi çalıştırma şartları içinde çalışırsınız.

Bunlar haklarınız, ancak ayrılmak istiyorsanız ilk işe başladığınız tarihten itibaren hesaplanacak kıdem tazminatı ile çalışma şartları içinde yasal haklarınızı alıp ayrılmanız mümkün. Elbette size kaç lira hakettiğinizi söyleme imkanına sahip değilim. Bunlar çalışma şartlarınıza, yazılı sözleşme yaptıysanız sözleşme şartlarına, kullanılmayan izin sürelerine, ücret dışında size tanınan maddi imkanlara bağlı olduğundan özel bilgiler gerektirir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder