Gündem Haksız ceza kesen polisi mahkûm ettirdi

Haksız ceza kesen polisi mahkûm ettirdi

Paylaş
Haksız ceza kesen polisi mahkûm ettirdi

'Aracımı nizami park etmiştim' deyip inat etti; 5 yıllık hukuk mücadelesini kazandı

İstanbul'da Eyüp İskele Caddesi’ne 2004 yılında aracını park eden İbrahim Labernas, döndüğünde bir sürprizle karşılaştı. Aracı yerinde yoktu. Park cezası kesilen aracının daha sonra bir otoparka çekildiğini öğrenen Labernas, hemen oraya gitti.

Çekme işlemi sırasında aracına hasar verildiğini gören Labernas, karakola giderek tespit tutanağı tutturmak istedi. Ancak iddiasına göre, polisler tutanak hazırlamadı. Bunun ardından başlattığı hukuki süreci inatla takip eden sürücü birçok yazışma yaptı, " Bilgi edinme yasası " çerçevesinde aracını çektiği yerde park yasağı bulunmadığını öğrendi ve Eyüp Savcılığı’na giderek şikayette bulundu. Şikayeti sonrası tespit tutanağı tutturan Labernas, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

'KARARA İTİRAZ ETTİM'

"Savcılığa gittikten sonra, Eyüp Karakolu’nda tespit zaptı tutuldu. 6 ay bekledik, polislerin ifadesi alınmayınca savcılığa dilekçe verdim. Sonra ifadesi alındı. Valilik polis hakkında soruşturma izni vermeyince, savcılık da dava açamadı. Valiliğin kararına İdare Mahkemesi’ne başvurarak itiraz ettim. İdare Mahkemesi Valiliğin kararını bozdu ve polis hakkında dava açılmasına karar verdi. Dava 5 sene sürdü ve 5 sene sonra polis memuru ceza aldı. "

Vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyararak, mücadele etmeleri tavsiyesinde bulunan Labernas, "Sonuç aldım ve haklı çıktım. Şimdi de tazminat davası açacağım. Vatandaşlar haklarını sonuna kadar arasınlar. " dedi.

'RASTGELE CEZA KESİLİYOR'

Haberin Devamı

Kendi aracıyla birlikte 10’a yakın araca aynı yerde ceza kesildiğini söyleyen Labernas, "İl ve ilçe trafik komisyonlarının aldığı kararlar çerçevesinde park yasağı konuyor. Ben Vatan Caddesi’nde oturuyorum. Evimin girişi olan sokakta tarafik yasağı olmadığı halde ceza kestiler. İptal ettirdim. Karar alınmadan rastgele ceza kesiliyor. Haksız kazanç elde ediyorlar. Vatandaş benim gibi hakkını ararsa, kanunlarda düzenleme yapılır. 1932’den kalan kanunlar hala geçerli yasayı istedikleri şekilde uyguluyorlar" şeklinde konuştu.

MAHKEME KARARI:

Labernas’ın şikayeti üzerine açılan dava Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından olaydan 5 yıl sonra karara bağlandı.

Mahkeme hakimi , mağdur İbrahim Labernas’ın Eyüp İskele Caddesi’nde bulunan cebe aracını nizami olarak park ettiği halde, burada park yasağı bulunmamasına rağmen trafik polisi sanığın talimatıyla aracının çekiciye yüklenip otoparka götürüldüğünü, bu sırada araca hasar verildiğinin tüm dosya kapsamından anlaşıldığını belirtti.

Sanığa, " görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl hapis cezası veren hakim, sabıkasız oluşu nedeniyle cezayı önce 10 aya indirdi. Polis memuru sanığın duruşmalardaki iyi halini gözönüne alan mahkeme hakimi, "Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" karar verdi. Karar çerçevesinde polis memurunun 5 yıl denetime tabi tutulacağını belirten hakim, bu süre içerisinde yeni bir suç işlendiği takdirde, hükmün açıklanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Belma KILIÇ-Tahsin LALE/İSTANBUL, (DHA)