Dünya Halep'e araştırma heyeti gönderilecek

Halep'e araştırma heyeti gönderilecek

Paylaş
Halep'e araştırma heyeti gönderilecek

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, daha önce önerdiği 'dondurulmuş bölgeler' planını görüşmek üzere Şam'a gitti. Görüşmede Mistura'nın Şam'daki ofisinden Halep'e araştırmaya heyeti gönderilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı

Cumartesi günü beraberindeki heyetle Şam’a ulaşan De Mistura, Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bir araya geldi. Görüşmede özellikle Halep’te hayata geçirilmesi planlanan ateşkes için tıkanma yaşanan noktaların aşılması için izlenecek yol konuşuldu.

Haberin Devamı

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre görüşmede, Halep’te durumun incelenmesi üzere Mistura’nın Şam’daki ofisinden bir heyetin Halep’e gönderilmesi üzerine anlaşmaya varıldı.

Görüşmeye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdat ve bakan müsteşarı Ahmet Arnus da katıldı.

Muhalifler de Kilis’te ‘dondurulmuş bölgeler’ konusunda atılacak adımları görüşüyor.

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) üyeleri BM Özel Temsilcisi Mistura’nın ortaya koyduğu planla ilgili atılacak adımlar hakkında istişareler yapıyor.

REJİM KABUL ETMEMİŞTİ

Planla ilgili görüşmeler Suriye rejiminin daha sonra işbirliğine yanaşmaması sonucu tıkanmıştı.

Esed rejimi, Suriye sahasında gidişatın kendi lehine olduğunu düşündüğü için planla ilgili taviz vermeye yanaşmadı.

Haberin Devamı

Bu yüzden devam eden görüşmelerde ilerleme sağlanamadı ve tıkanma noktasına gelindi.

BM yetkililerine göre rejim mevcut planı, daha önceki ateşkes planlarında yaptığı gibi, kuşattığı bölgelerde muhalefete dayatma yoluna gitmeye çalışıyor. BM yönetimi de bu tavra karşı çıkıyor.

'DONDURULMUŞ BÖLGELER' PLANI

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Ekim ayında Suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: Halep’ten başlayarak başka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuş bölgeler” (freeze zones). Planı De Mistura ile Şam'da görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya değer' bulduğunu açıkladı.

Plan, hem rejim hem de muhaliflerin Halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. De Mistura, dondurulmuş bölgelerin daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

De Mistura son olarak, "Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve ABD dahil olmadan, bir formülün parçası olmadan Suriye'de çözüm üretmek için yeterli kritik yoğunluk sağlanamayacak" demişti.

ABD yönetimi söz konusu planı desteklediğini açıklarken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, teklifi desteklediklerini söylemiş ancak "Planda eksiklikler var, teklif iyi niyetli ama uygulama garantisi gerekiyor" demişti.

Haberin Devamı

HALEP'TE DURUM KRİTİK

Planın öncelikli olarak uygulanması hedeflenen Halep kenti aylardır rejimin yoğun kuşatması altında.

Muhalifler Halep merkezini diğer bölgelere bağlayan 4 kilometrelik bir koridorda direnişini sürdürüyor.

Rejimin Halep’i tamamen kuşatması binlerce sığınmacının daha Türkiye’ye akın etmesi riskini ortaya çıkarıyor.

Şam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

Kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

Rejimin Humus'ta uyguladığı abluka, Cenevre 2 Konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.