Pratik Bilgiler Halıdaki kahve lekesi nasıl çıkarılır?

Halıdaki kahve lekesi nasıl çıkarılır?

Paylaş
Halıdaki kahve lekesi nasıl çıkarılır?

Halıdaki kahve ve çay lekesi hepimizin dökmekte hiç zorlanmadığı ama temizlenmesi de bir o kadar zor lekelerden biridir. Doğru malzeme kullanılmadığında çıkarılması imkansız hale gelebilir. Peki halıdaki kahve lekesi nasıl çıkar? İşte cevabı!

Halınıza kahve dökülürse ilk etapta ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, sizin için kolayca uygulayabileceğiniz kahve lekesi çıkarma yöntemlerini anlatacağız.

Haberin Devamı

LEKENİN EMİLMESİNİ ENGELLEYİN

İlk yapacağınız iş döküleni temiz bir mendil veya bezle aldırmak olmalı. Mendil veya bezde ıslaklık hissetmeyene kadar bu işlemi tekrarlamalısınız. Bu işlem sayesinde lekenin daha fazla yayılmasını önlersiniz. Bunun için silme değil, bastırarak ıslaklığı alma yöntemini uygulayın. Eğer masa siler gibi bezi halının temiz yerlerine de sürerseniz lekenin daha fazla yayılmasına neden olursunuz. O nedenle pompalama yöntemi gibi bastırıp kaldırma yöntemini uygulayın. 

FAZLALIĞI ALIN

Şimdiki adımda lekelenen bölge üzerine çok az su dökün. Fazla olan suyu bir bez yardımıyla aldırın. Yeniden temiz su dökün ve emme işlemini tekrarlayın. Halının emebileceği sudan fazlasını bir seferde dökmeyin, aksi durumda kuruması uzun zaman alabilir. Su, dökülen kahve lekesinin rengini açar.

Haberin Devamı

GELENEKLSEL TEMİZLEME YÖNTEMLERİYLE TEMİZLEYİN

Bir kabın içerisine ılık su koyun. Suya çeyrek limon suyu ve çok az mutfak deterjanı ekleyin. Bu malzemeleri karıştırdıktan sonra temizlik süngerini karışıma batırın. Yalnız süngerde olan fazla suyu sıkmayı unutmayın. Hafifçe lekenin dışından merkezine doğru süngerle silin. Temizlendiğini görene kadar devam edin. Sildiğiniz alanı temiz suyla durulayın.

Eğer hâlâ leke varsa temizleme ve durulama işlemini tekrarlayın. Temizlik ve durulama sırasında fazla suyu aldırmak için yanınızda temiz kuru bez bulundurmayı unutmayın. Tüm işlemlerin sonunda halıyı kurumaya bırakın.

HALIDAN KAHVE LEKESİNİN ÇIKARILMASI HAKKINDA İPUÇLARI

  • Eğer dökülen kahveye hemen müdahale edemiyorsanız, lekenin üzerine tuz koyun. Tuz lekedeki nemi artırıp rengini alır.
  • Bebek mendilleri beklenmeyen lekeler için idealdir. Lekedeki fazla sıvıyı alır ve lekeyi çıkarır. Evde bira bulunduruyosanız, çoğu uzmana göre lekenin üzerine direk bira döktüğünüzde ve ardından bir bez veya mendille sildiğinizde lekenin temizliğinde etkili bir çözüm alabilirsiniz.
  • Sirkenin temizleme gücünü yok saymayın. Halı veya kilimlere dökülen kahve lekesinin üzerine su ve sirkeyi karıştırıp temizlik süngeri ile uygulayın. Sirkenin kötü kokusu sizi rahatsız etmesin. Lekeyi sirkeyle sildikten sonra hem kuruması hem de sirkenin kokusu için odada bir cam açın ve kapısını kapatın.