Dünya Halk iyota hücum ediyor

Halk iyota hücum ediyor

Paylaş
Halk iyota hücum ediyor

Japonya'da Fukuşima nükleer santralindeki radyasyon sızıntısının ardından panik yaşayan ABD halkı, radyasyona karşı koruyucu iyot almak için kuyruğa girdi. Karaborsaya düşen 14'lü iyot paketlerinin fiyatı 500 doları geçti.

Pasifik’in batı kıyısındaki ABD eyaletlerinde, radyasyonun yayılma olasılığından endişe eden Amerikalıların iyot tabletlerine hücum etmesi üzerine, bölgede iyot tableti satan firma ve eczanelerin stokları tükendi.

Haberin Devamı

Ülkedeki başlıca iyot tableti satıcılarından Anbex firması, 18 Nisan’a kadar yeni sipariş alamayacaklarını bildirdi. İlaç firmaları talepleri karşılamakta zorlandıklarını belirtirken, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki bazı milletvekilleri de Beyaz Saray’a iyot arzının arttırılması için harekete geçme çağrısı yaptı.

TÜRKİYE’DE KİLOSU 200 LİRA

14’lü iyot tableti fiyatları internette satış yapan eBay gibi sitelerde ve karaborsada 540 dolara ulaştı. Türkiye’de şu anda bir kilo iyotun fiyatı 200 lira. Potasyum iyot tabletleri, nükleer tehlike nedeniyle radyasyon sızıntısı sonucu ortaya çıkan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını ve zehirlenmeyi önlemek üzere kullanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ise, iyotun radyasyon bulutu içindeki tüm maddelere karşı koruyucu etkiye sahip olmadığını ve fazla iyot kullanımının tehlikeli olabileceği uyarsında bulunuyor.

Haberin Devamı

JAPONYA HALKA DAĞITIYOR

Japonya hükümeti, radyasyon sızıntısı nedeniyle geçen hafta reaktör çevresindeki bölgelerde halka iyot dağıtmaya başlamıştı. Son olarak Tayland Sağlık Bakanlığı, Japonya’ya gidecek vatandaşlarına iyot tableti dağıtılacağını duyurdu.