Magazin Halk ozanı Ali Kızıltuğ: Çocuklarım kimliğimden çok çekti

Halk ozanı Ali Kızıltuğ: Çocuklarım kimliğimden çok çekti

Paylaş
Halk ozanı Ali Kızıltuğ: Çocuklarım kimliğimden çok çekti

Bugün hayatını kaybeden 73 yaşındaki halk ozanı Ali Kızıltuğ 2006 yılında verdiği bir röportajda çocuklarını kendisinin ismi nedeniyle çok uğraştırdıklarını söyleyerek yaşadıklarını paylaşmıştı

Geçen aylarda kanser teşhisi konulan halk ozanlığı geleneğinin çınarlarından Ali Kızıltuğ, bu sabah tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlanan 73 yaşındaki Ali Kızıltuğ'un naaşı yarın memleketi Sivas Divriği Mursal Köyü'ne defnedilecek.

'ÇOCUKLARIM KİMLİĞİMDEN ÇOK ÇEKTİ'


Alevi ozanlardan Ali Kızıltuğ, 2006 yılında verdiği bir röportajda çocuklarını Ali Kızıltuğ'un ismi nedeniyle çok uğraştırdıklarını söyleyerek yaşadıklarını paylaşmıştı. Ali Kızıltuğ, 1973'te yerleştiği Ankara'da, memur olarak girdiği Mamak Belediyesi'nden dört yıl önce 'uğradığı baskılar yüzünden' emekliliğini istemiş:

"Dört yıl önce belediye AKP'ye geçmeden önce yazıişleri müdür yardımcısı olarak görev yapıyordum. AKP'liler gelince beni ve üç Alevi arkadaşımı 'temizlik işlerine' kaydırdılar. Gün boyu bulmaca çözer olduk. Telefonumu bağlamıyorlar, çay istediğimizde 'Su soğuk' diyorlar, arabalarımızı yıkamamıza izin vermiyorlardı. Bir gün geldim, odamı dağıtmış, radyomu kırmışlar. Müdüre şikâyet ettim. Odayı gören müdür, 'Öyle icap etmiş, öyle olmuştur' dedi. Tam bir sene mücadele ettik. Bunun üzerine 3 bin 500 YTL dışarıdan ödeyip emekli oldum. Topu topu 600 YTL alabildim..."

HAKSIZLIK DİZİSİ


Kızıltuğ'un 'veliahtı' oğlu Mustafa Kızıltuğ da babasının adı, soyadı ve Alevi kimliği yüzünden mağdur olduğunu söyleyerek, "İki oğlum, Serhat ve Mustafa, Ankara'da, Abidinpaşa Lisesi'nde okudu. Müdür bunları çağırmış, 'Soyadınızı değiştirin' demiş. 'Kızıl', Aleviliği, 'Tuğ' da bayrağı temsil ediyormuş. Çocuklarımı benim adım yüzümden çok uğraştırdılar. Mustafa, üniversiteyi bitirince Ankara Şeker Fabrikası'nda işe girdi. Önce Kırşehir'e sürdüler. Üç ay kaldıktan sonra yine aynı nedenlerle Erzincan'a sürdüldü. Gittiği hiçbir yerde evinin boyası kurumuyordu. Altı ay sonra Yozgat'ın Sorgun ilçesine yollandı. Sonra bırakmak zorunda kaldı" demişti.


Halk ozanı Ali Kızıltuğ'a veda


2017'de hayatını kaybeden ünlü isimler

Haberin Devamı